Kategorie
Dieta naturalna

Co najczęściej uczula dzieci? Lista alergenów spożywczych

U wszystkich dzieci, u których pojawiają się reakcje alergiczne, przyczyną tego zjawiska jest osłabienie energii śledziony i układu pokarmowego.

Najczęstsze alergeny:

  • Białko: mleka krowiego, jaja kurzego, ryb, w tym: mięczaki (ostrygi, małże), skorupiaki (krewetki, kraby, homary, langusty), a także mięsa, szczególnie wołowego (jeśli do paszy dodawana była mączka rybna) lub wyrobów mięsnych, do których dodano rybne półprodukty.
  • Do alergogennych pokarmów należą orzechy: ziemne, włoskie, pekan, nerkowce i olej arachidowy.
  • Uczulające działanie wykazują sery żółte, które mogą wywołać migreny bezpośrednio po ich spożyciu. Przyczyną tego jest amina, powstająca z aminokwasu tyrozyny, która powoduje zmiany w naczyniach krwionośnych mózgu, prowadzące do wystąpienia napadów migreny. Najwięcej tego związku chemicznego zawierają sery pleśniowe.
  • Siarczany dodawane do owoców, soków, wina, piwa, warzyw, dań ze skorupiaków i mięczaków.
  • Popularny wzmacniacz smaku – glutaminian sodu, występujący powszechnie w mieszankach przyprawowych, zupach w proszku oraz kuchni chińskiej, może być przyczyną bólów głowy, napadów duszności, zaczerwienienia twarzy.
  • Uczulać również może barwnik tartrazyna, używany do napojów, gotowych pokarmów i leków oraz konserwanty, będące pochodnymi kwasu benzoesowego, dodawane do gotowych produktów.
  • Miód
  • Owoce cytrusowe: pomarańcze, cytryny, mandarynki, grejpfruty, banany
  • Truskawki, poziomki, maliny
  • Z warzyw – pomidory, selery, pietruszka.

[natuli]

Uwaga na nawożone warzywa!

Kupione w sklepie czy na bazarze warzywa – głównie marchewka i buraki mogą okazać się niezdrowe lub wręcz toksyczne, ze względu na skażenie pozostałościami nawozów sztucznych i zawartość metali ciężkich. Szczególnie niebezpieczne są azotany i azotyny, odkładające się w warzywach z często stosowanych przez rolników nawozów azotowych.

Jakie produkty są uważane za bezpieczne?

Wg statystyki prowadzonej przez alergologów, takimi bezpiecznymi produktami są przede wszystkim:

  • owoce – jabłka, maliny, porzeczki, żurawiny, agrest, jagody, wiśnie, morele, brzoskwinie. Wszystkie te owoce doskonale nadają się na soki czy przeciery.
  • z warzyw zwykle bezpieczna jest marchew i dynia, zazwyczaj nie wywołują alergii także: ziemniak, burak, cebula, kalarepa, kalafior, zielony groszek.

Foto

Autor/ka: Dominika Adamczyk

Mama Antka i Toli; dietetyk Tradycyjnej Medycyny Chińskiej (TCM), prowadzi Akademię Zdrowego Odżywiania TAO ZDROWIA, organizuje warsztaty zdrowego gotowania, kursy dietetyki TCM, wyjazdy warsztatowe i rodzinne ze zdrowym żywieniem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.