U wszystkich dzieci, u których pojawiają się reakcje alergiczne, przyczyną tego zjawiska jest osłabienie energii śledziony i układu pokarmowego.
Najczęstsze alergeny:
- Białko: mleka krowiego, jaja kurzego, ryb, w tym: mięczaki (ostrygi, małże), skorupiaki (krewetki, kraby, homary, langusty), a także mięsa, szczególnie wołowego (jeśli do paszy dodawana była mączka rybna) lub wyrobów mięsnych, do których dodano rybne półprodukty.
- Do alergogennych pokarmów należą orzechy: ziemne, włoskie, pekan, nerkowce i olej arachidowy.
- Uczulające działanie wykazują sery żółte, które mogą wywołać migreny bezpośrednio po ich spożyciu. Przyczyną tego jest amina, powstająca z aminokwasu tyrozyny, która powoduje zmiany w naczyniach krwionośnych mózgu, prowadzące do wystąpienia napadów migreny. Najwięcej tego związku chemicznego zawierają sery pleśniowe.
- Siarczany dodawane do owoców, soków, wina, piwa, warzyw, dań ze skorupiaków i mięczaków.
- Popularny wzmacniacz smaku – glutaminian sodu, występujący powszechnie w mieszankach przyprawowych, zupach w proszku oraz kuchni chińskiej, może być przyczyną bólów głowy, napadów duszności, zaczerwienienia twarzy.
- Uczulać również może barwnik tartrazyna, używany do napojów, gotowych pokarmów i leków oraz konserwanty, będące pochodnymi kwasu benzoesowego, dodawane do gotowych produktów.
- Miód
- Owoce cytrusowe: pomarańcze, cytryny, mandarynki, grejpfruty, banany
- Truskawki, poziomki, maliny
- Z warzyw – pomidory, selery, pietruszka.
[natuli]
Uwaga na nawożone warzywa!
Kupione w sklepie czy na bazarze warzywa – głównie marchewka i buraki mogą okazać się niezdrowe lub wręcz toksyczne, ze względu na skażenie pozostałościami nawozów sztucznych i zawartość metali ciężkich. Szczególnie niebezpieczne są azotany i azotyny, odkładające się w warzywach z często stosowanych przez rolników nawozów azotowych.
Jakie produkty są uważane za bezpieczne?
Wg statystyki prowadzonej przez alergologów, takimi bezpiecznymi produktami są przede wszystkim:
- owoce – jabłka, maliny, porzeczki, żurawiny, agrest, jagody, wiśnie, morele, brzoskwinie. Wszystkie te owoce doskonale nadają się na soki czy przeciery.
- z warzyw zwykle bezpieczna jest marchew i dynia, zazwyczaj nie wywołują alergii także: ziemniak, burak, cebula, kalarepa, kalafior, zielony groszek.