fbpx
| Co najczęściej uczula dzieci? Lista alergenów spożywczych

Co najczęściej uczula dzieci? Lista alergenów spożywczych

U wszystkich dzieci, u których pojawiają się reakcje alergiczne, przyczyną tego zjawiska jest osłabienie energii śledziony i układu pokarmowego.

Najczęstsze alergeny:

  • Białko: mleka krowiego, jaja kurzego, ryb, w tym: mięczaki (ostrygi, małże), skorupiaki (krewetki, kraby, homary, langusty), a także mięsa, szczególnie wołowego (jeśli do paszy dodawana była mączka rybna) lub wyrobów mięsnych, do których dodano rybne półprodukty.
  • Do alergogennych pokarmów należą orzechy: ziemne, włoskie, pekan, nerkowce i olej arachidowy.
  • Uczulające działanie wykazują sery żółte, które mogą wywołać migreny bezpośrednio po ich spożyciu. Przyczyną tego jest amina, powstająca z aminokwasu tyrozyny, która powoduje zmiany w naczyniach krwionośnych mózgu, prowadzące do wystąpienia napadów migreny. Najwięcej tego związku chemicznego zawierają sery pleśniowe.
  • Siarczany dodawane do owoców, soków, wina, piwa, warzyw, dań ze skorupiaków i mięczaków.
  • Popularny wzmacniacz smaku – glutaminian sodu, występujący powszechnie w mieszankach przyprawowych, zupach w proszku oraz kuchni chińskiej, może być przyczyną bólów głowy, napadów duszności, zaczerwienienia twarzy.
  • Uczulać również może barwnik tartrazyna, używany do napojów, gotowych pokarmów i leków oraz konserwanty, będące pochodnymi kwasu benzoesowego, dodawane do gotowych produktów.
  • Miód
  • Owoce cytrusowe: pomarańcze, cytryny, mandarynki, grejpfruty, banany
  • Truskawki, poziomki, maliny
  • Z warzyw – pomidory, selery, pietruszka.
Najlepsze książki dla dzieci i rodziców - księgarnia Natuli.pl

Uwaga na nawożone warzywa!

Kupione w sklepie czy na bazarze warzywa – głównie marchewka i buraki mogą okazać się niezdrowe lub wręcz toksyczne, ze względu na skażenie pozostałościami nawozów sztucznych i zawartość metali ciężkich. Szczególnie niebezpieczne są azotany i azotyny, odkładające się w warzywach z często stosowanych przez rolników nawozów azotowych.

Jakie produkty są uważane za bezpieczne?

Wg statystyki prowadzonej przez alergologów, takimi bezpiecznymi produktami są przede wszystkim:

  • owoce – jabłka, maliny, porzeczki, żurawiny, agrest, jagody, wiśnie, morele, brzoskwinie. Wszystkie te owoce doskonale nadają się na soki czy przeciery.
  • z warzyw zwykle bezpieczna jest marchew i dynia, zazwyczaj nie wywołują alergii także: ziemniak, burak, cebula, kalarepa, kalafior, zielony groszek.

Foto


Dominika Adamczyk

Mama Antka i Toli; dietetyk Tradycyjnej Medycyny Chińskiej (TCM), prowadzi Akademię Zdrowego Odżywiania TAO ZDROWIA, organizuje warsztaty zdrowego gotowania, kursy dietetyki TCM, wyjazdy warsztatowe i rodzinne ze zdrowym żywieniem.
Odwiedź stronę autorki/autora: http://www.taozdrowia.pl/


Przeczytaj więcej:

natuli.pl
Uważność – najlepsze książki dla dzieci i dorosłych

OKULARY
Naprawdę przeciwsłoneczne okulary dla dzieci

rodzina
O magii rodzicielstwa, która czasem bawi się z nami w chowanego

rodzina
5 ważnych rzeczy, które ojciec może zrobić dla córki

rodzina
Przestrzeń dla dziecka, czyli letnie inspiracje na balkon, do ogrodu i… na drzewo

wychowanie
Kim jest współczesny ojciec? (fragment książki Jespera Juula)

edukacja alternatywna
Świętowanie zakończenia roku szkolnego wspiera poczucie własnej wartości

edukacja alternatywna
Czy oglądając bajki po angielsku, można nauczyć się języka?

wychowanie
Dzieci potrzebują naszego zaufania! (Krótki tekst o nadmiernej kontroli)

wychowanie
Seksualność trzylatki. Historia jednego popołudnia

wychowanie
Jak uważnie towarzyszyć dziecku? I dlaczego to takie ważne?

POLECAMY
Dom nad Morzem – wakacyjne marzenie