Kategorie
Dieta naturalna

Pieprz cayenne – kto może go jeść, kto powinien go unikać?

Nazwy pieprz kajeński, pieprz cayenne i papryka cayenne są stosowane zamiennie. Stosujemy tę przyprawę w kuchni często, ponieważ dodaje potrawom wyrazistego smaku i korzystnie wpływa na stan zdrowia. Pieprz cayenne powinien się znaleźć nie tylko w kuchni pośród słoiczków z przyprawami, lecz także w domowej apteczce.

cayenne

Przedstawiamy cztery największe korzyści zdrowotne, które zapewnia obecność cayenne w diecie, oraz niektóre z możliwych działań niepożądanych, których powinniśmy być świadomi.

  1. Jest przeciwbólowy – według badań opublikowanych w British Medical Journal, cayenne może mieć kojący wpływ na zdrowie ludzi, którzy cierpią z powodu przewlekłego bólu. Inne badanie, na które powołano się w czasopiśmie Journal of Clinical Oncology, wykazało, że papryka cayenne stosowana miejscowo przynosi ulgę w wielu dolegliwościach bólowych, ponieważ obecny w niej aktywny składnik, kapsaicyna, ma właściwości rozgrzewające.
  2. Hamuje apetyt – jedzenie tylko pół łyżeczki pieprzu cayenne dziennie może pomóc zmniejszyć apetyt i spalić kalorie. Naukowcy z amerykańskiego Purdue University odkryli, że uczestnicy badania, którzy dodawali pieprzu cayenne do posiłków, spalili w ciągu czterech godzin 10 kalorii więcej niż uczestnicy, którzy nie stosowali cayenne.
  3. Wspomaga leczenie łuszczycy – wyniki badań naukowych opublikowane w Journal of the American Academy of Dermatology dowodzą, że używanie kremu do stosowania miejscowego, który ma w składzie kapsaicynę, poprawia kondycję skóry uczestników badania, łagodzi objawy łuszczycy.
  4. Zwiększa odporność organizmu – duża zawartość beta-karotenu i pro-witaminy A sprawia, że dwie łyżeczki pieprzu cayenne pokrywają 47 procent dziennego zapotrzebowania na te dwie substancje. Beta-karoten i witamina A chronią patogenami – ciałami obcymi powodującymi choroby (np. wirusami, pasożytami). Pieprz cayenne udrażnia zatkany nos. Nie należy go jednak stosować przy przewlekłym przeziębieniu, ponieważ może pogłębiać osłabienie organizmu.

Kto nie powinien używać cayenne?

Ostrej papryki nie należy podawać małym dzieciom (poniżej 12 roku życia), ponieważ może spowodować u nich zatrucie oraz gwałtowną reakcję ze strony przewodu pokarmowego. Dzieci nie posiadają jeszcze dostatecznie rozwiniętych mechanizmów i szlaków biochemicznych tolerujących i właściwie przetwarzających kapsaicynę. Kobiety karmiące również nie powinny spożywać pieprzu cayenne.

Środki ostrożności

  1. Zawarta w pieprzu kapsaicyna w większych dawkach może powodować uszkodzenia wątroby, przewodu pokarmowego lub błon śluzowych.
  2. Stosując pieprz cayenne, należy pamiętać o szczególnie skrupulatnym myciu rąk.
Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.