Kategorie
Dieta naturalna

Przyprawy na jesień i zimę

Lista przypraw doskonałych na zimą porę roku: kurkuma, oregano, tymianek, majeranek, czosnek, imbir, cynamon

Kurkuma

Jedna z najlepiej poznanych roślin leczniczych. Wywodzi się z Azji a jej działanie lecznicze związane jest z substancją w niej zawartą – kurkuminą – która ma silne działanie przeciwzapalnie, obniża poziom histaminy i jednocześnie wzmaga naturalną produkcję kortizonu. Kurkuma ma także działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe i diuretyczne, zapobiega również zlepianiu się płytek krwi, wpływając korzystnie na  krążenie. Można ją wykorzystać do ryżu, zup, mięsa, duszonych warzyw, past warzywnych i wielu innych potraw.

Oregano

Nadaje się do potraw mięsnych, potraw z makaronów, sosów, sałatek, zup oraz warzyw. Lecznicze działanie: łagodzi wzdęcia, działa żółciopędnie, antyseptycznie i antygrzybiczo. Składniki fenolowe zawarte w olejku z oregano niszczą bakterie Klebsiella, E. coli, Salmonella i H. pylori, zachowując jednocześnie odpowiedni poziom dobrych bakterii w jelitach.

Tymianek

Używa się go przy kaszlu, dolegliwościach gardła, problemach z górnymi drogami oddechowymi (działa wykrztuśnie), ma też działanie lecznicze: bakterio- i grzybobójcze, poprawia apetyt. Wywar z tymianku  pobudza pracę jelit zapobiegając wzdęciom. Polecamy herbatkę tymiankową z miodem, dodawanie do zup, pieczenia mięsa i ryby.

Majeranek

Reguluje trawienie, pozytywnie wpływa na cały układ pokarmowy, a dzięki dużej zawartości garbików zalecany jest przy biegunkach. Napar z majeranku można stosować do inhalacji przy nieżycie górnych dróg oddechowych, natomiast herbatka działa uspokajająco. Dodajemy majeranek do potraw ciężkostrawnych, np. ze strączkowymi warzywami, oraz do mięs.

Czosnek

Zawiera prozdrowotne substancje takie jak mangan, selen, german, witaminę A oraz C a także cynk. Działa antyoksydacyjne, wzmacnia odporność, pozytywnie wpływa na pamięć, zapobiega złośliwym nowotworom, ma działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybicze.

Imbir

Działa rozgrzewająco i zapobiega grypie, stosowany jest też do leczenia stanów zapalnych i bólu, np. przy chorobach reumatycznych. Skutecznie przynosi ulgę przy zgadze oraz nudnościach podczas ciąży, zmniejsza bóle menstruacyjne, działa profilaktycznie przeciwnowotworowo. Imbir to również dobre lekarstwo na chorobę lokomocyjną. Polecamy herbatki ze świeżym kłączem imbiru, oraz jako składnik  dodawany do zup i owsianki. Uwaga: dzieciom należy podawać imbir w małych ilościach gdyż mocno rozgrzewa.

Cynamon

Przyprawa o słodkawym i korzennym zapachu, doskonale nadaje się do dań na słodko i deserów owocowych. Jego właściwości lecznicze zawdzięczamy obecności aldehydu cynamonowego, który ma działanie antygrzybicze, antynowotworowe, antymutagenne. Zawiera także polifenole oraz kwasy, jak elagowy, chlorogenowy czy kawowy, które mają działanie antyoksydacyjne oraz antybakteryjne. Coraz częściej mówi się o działaniu przeciwdziałającym miażdżycy i cukrzycy. Ekstrakt z cynamonu może hamować rozwój bakterii H. pylori, będącą jedną z przyczyn choroby wrzodowej.

zdrowy przedszkolak

Foto

Avatar photo

Autor/ka: Emilia Lorenc

Łącząc starożytną mądrość medycyny naturalnej i nowoczesne odkrycia medycyny akademickiej w praktyce pomaga pacjentom pielęgnować i utrzymać zdrowie (wraz z mężem, lekarzem Markiem). Dodatkowo organizuje i prowadzi spotkania z myślą o dzieciach, młodzieży, rodzicach, upowszechniając zdrowie oraz życie w zgodzie z przyrodą. Prywatnie mama w radosnej rodzinie z trójką dzieci.
Wykształcenie: Wydział Farmaceutyczny Oddział Analityki Medycznej w Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie, Studia Podyplomowe z Biologii Molekularnej Wydział Biochemii, Biofizyki i Biotechnologii Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie, Studia Podyplomowe z Poradnictwa Żywieniowego i Dietetycznego Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.