Kategorie
Dieta naturalna

Co powinniśmy wiedzieć o chlebie?

Niestety dziś rzadko zdajemy sobie sprawę, że codzienne spożywanie współczesnego pieczywa, niekoniecznie musi być zdrowe. Pieczywo, czyli chleby, bułki, bułeczki, rogale…, to pochodna ziaren zbóż.

Niestety dziś rzadko zdajemy sobie sprawę, że codzienne spożywanie współczesnego pieczywa, niekoniecznie musi być zdrowe. Pieczywo, czyli chleby, bułki, bułeczki, rogale…, to pochodna ziaren zbóż. Nasza cywilizacja została ukształtowana m.in. w oparciu o uprawę zbóż. Na Dalekim Wschodzie ziarna zbóż do dziś spożywa się prażone, ugotowane i w całości. Natomiast w kulturze Zachodu z ziaren zbóż robi się mąkę, a z niej różnej maści pieczywo.

Tradycyjny chleb pieczony był z razowej i przede wszystkim pszennej mąki, tylko i wyłącznie na zakwasie, z dodatkiem nierafinowanej soli i wody. Współczesny, masowo produkowany chleb, niestety nie ma zbyt wiele wspólnego z tymi tradycyjnymi wypiekami, symbolami zdrowia, wspólnoty i dobrobytu.

Co powinniśmy wiedzieć o chlebie?

  • ludzie wypiekają i spożywają chleb od kilku tysięcy lat:
    pierwsze pieczywo spożywane było w postaci niewyrośniętych płaskich i twardych placków. Była to mieszanina rozdrobnionych ziaren zbóż i wody. Najstarszy chleb, jaki udało się odnaleźć archeologom pochodzi z Krety, a jego wiek określa się na około 6000 lat
  • tradycyjne pieczywo pieczone było na naturalnym zakwasie:
    zakwas, to naturalne drożdże (spulchniacze) zawarte w powietrzu. Bakterie mlekowe, które tworzą się w zakwasie, powodują rozkład kwasu fitynowego (fityniany szczególnie licznie występują w pełnych ziarnach zbóż i w mąkach razowych), przez co wchłanialność minerałów zwiększa się wielokrotnie
  • współczesny chleb:
    dzisiejszy chleb znacznie różni się od tradycyjnych wypieków, ponieważ współczesne piekarnictwo działa na pograniczu technologii żywności oraz chemii przemysłowej i spożywczej.
    „Psucie” chleba zaczyna się dziś już na polu. Współcześnie zboża chlebowe, a szczególnie pszenica, są opryskiwane w czasie wzrastania od 6 do 8 razy (3 razy przeciwko samym grzybom). Ziemia, na której wzrastają ziarna jest tak wyjawiona przez nawozy i opryski, że do młynów trafia substytut ziaren zbóż. Dodatkowo, podczas przemiału i produkcji tzw. białej mąki, ziarno traci 70-80 % wszystkich minerałów.
    Do wypieku współczesnego chleba masowo stosuje się chemię piekarniczą, czyli substancje, które mają przyspieszyć proces wypiekania, uatrakcyjnić wygląd pieczywa i przedłużyć przydatność do spożycia. Natomiast razowe pieczywo jest często „fałszowane” poprzez zabarwianie białej maki, między innymi karmelem
  • jemy za dużo chleba:
    nigdy w historii rozwoju ludzkości, ani w historii chleba, nie zjadano takich ilości pieczywa w ogóle, a tym bardziej pieczywa świeżego. Możemy powiedzieć, że im mniej będziemy jeść  pieczywa, tym lepsze będziemy mieć samopoczucie. Przyrost energii witalnej powinien wystąpić już po kilku dniach. Pamiętajmy, że najzdrowsze pieczywo, to pieczywo wypiekane na zakwasie ze świeżo zmielonych i naturalnie uprawianych zbóż. Takie pieczywo spożywamy najwcześniej po 2 – 3 dniach od wypieku, ale im starsze, tym zdrowsze i smaczniejsze i powinniśmy go jeść 3-5 razy w tygodniu, po 1-2 kromki

Autor/ka: Kazimierz Kłodawski

Specjalista z zakresu żywienia człowieka i szeroko pojętej promocji zdrowia. Od 20 lat wegetarianin i makrobiotyk. Z zamiłowania filozof, ekolog i przyrodnik. Autor książki „Rok z makrobiotyką” oraz licznych artykułów na temat filozofii zdrowia oraz naturalnego stylu życia i odżywiania (publikacje m.in.: „Wegetariański Świat”). Od kilkunastu lat prowadzi Szkołę Żywienia Naturalnego, promującą ideę zdrowego, naturalnego i twórczego życia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.