Kategorie
Dieta naturalna

Co warto jeść podczas wakacji?

Lato zaskakuje nas co chwila czymś nowym, co możemy dorzucić do codziennego jadłospisu. Co tydzień pojawiają się kolejne świeże owoce i pierwsze gruntowe warzywa. To kolejne źródła witamin, minerałów – lepsze niż garście suplementów. Sięgajmy po nie, korzystajmy z ich właściwości i bogaćmy się w najlepszy sposób – dbając o zdrowie. Tylko teraz są świeże i tak smaczne! Niektóre z nich można wykorzystać także do pielęgnacji urody.

Co i dlaczego warto teraz wprowadzić do menu?

1. Jagody

– zawierają najwięcej witaminy C i polifenoli, dostarczają przeciwutleniaczy oraz łagodzą objawy stresu. Mają właściwości przeciwbiegunkowe i odtruwające. Obniżają poziom cukru we krwi i poprawiają widzenie.

2. Agrest

– obfituje w witaminy z grupy B, witaminy C, A, PP oraz minerały (żelazo, wapń, magnez, sód). Wpływa korzystnie na stan kości, zębów, skóry, zapobiega anemii, pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi i ciśnienie tętnicze. Wskazany jest w chronicznych stanach zapalnych skóry, ponadto działa przeciwzmarszczkowo.

3. Brzoskwinie

– owoce brzoskwini są smaczne i zdrowe. Surowe owoce dostarczają witamin z grupy B, C, A, kwas foliowy oraz minerałów magnezu, potasu, wapń i fosforu. Mimo zawartości węglowodanów, brzoskwinie zalecane są dla osób chcących zgubić nadmiar kilogramów. Spożywanie surowych brzoskwiń wraz ze skórką reguluje procesy trawienia, pomaga oczyszczać organizm ze złogów i toksyn oraz usprawnia wypróżnianie. W skórce brzoskwiń znajduje się dużo błonnika, który zapobiega zatwardzeniom czy hemoroidom. Brzoskwinie mają działanie zasadotwórcze, dzięki czemu mają właściwości przeciwzapalne. Stosowane są przy chorobach układu moczowego, chorobach reumatycznych oraz częstych infekcjach. W kosmetyce wykorzystywany jest olejek z pestek brzoskwini, który koi przesuszoną skórę.

[reklama id=”42049″]

4. Czereśnie

–  to bogactwo witamin A, C, przeciwutleniaczy, pektyn i minerałów. Działają przeciwinfekcyjnie, odkwaszająco, wspomagają oczyszczanie z toksyn. Łagodzą bóle reumatyczne. Polecane są szczególnie osobom osłabionym i rekonwalescentom. Aby organizm mógł je łatwiej strawić, najlepiej podawać je jako kompot. Maseczka z czereśni znakomicie wpływa natomiast na kondycję skóry.

5. Brokuły

– zawierają witaminy C, K, A, witaminy z grupy B, żelazo, wapń, potas, mangan, chrom (pomaga przy leczeniu cukrzycy), sulforafan (działa przeciwnowotworowo), obniżają poziom kortyzolu. Wskazane są dla osób przemęczonych, zestresowanych oraz dla sportowców wyczynowych (wzmacniają stawy).

6. Fasolka szparagowa

– jest bogata w błonnik, minerały i witaminy, których współwystępowanie umożliwia ich lepsze przyswojenie. Ma niski indeks glikemiczny, pomaga zachować w normie ciśnienie krwi, wzmacnia pamięć. Co ważne, zawiera witaminę K, zwiększającą wchłanianie wapnia.

7. Śliwki

–  poprawiają apetyt i działają korzystnie na układ trawienny. Naturalnie zapobiegają zaparciom i zmniejszają ryzyko wystąpienia raka jelita grubego. Śliwki suszone zawierają sporo żelaza, fosforu, potasu, dzięki czemu będą pomocne dla osób z nadciśnieniem oraz wegetarianom. Śliwki zawierają także witaminy C i K, którepomagają chronić skórę przed pękającymi naczynkami, uszczelniać naczynia krwionośne, regulują procesy krzepliwości krwi. Dodatkowo witaminy A oraz E, których śliwki suszone są świetnym źródłem, działają jako silny przeciwutleniacz oraz wspierają stan skóry.

8. Bób

– doskonałe źródło potasu (mającego właściwości obniżające ciśnienie krwi), wapnia, magnezu, fosforu, żelaza, kwasu pantotenowego, który jest potrzebny do regulowania metabolizmu białek, tłuszczów, cukrów oraz regeneracji tkanek. Zawiera dużo błonnika, dzięki czemu reguluje pracę jelit. Jest sycący i zawiera niewiele kalorii.

9. Kalarepa

– jest niskokaloryczna, ale pełna minerałów (sodu, potasu, magnezu, wapnia, żelaza, miedzi, fosforu) i witamin – z grupy B oraz C. Wspomaga leczenie astmy, nadciśnienia, zatwardzeń, działa moczopędnie, a świeży sok z kalarepy ma właściwości przeciwzapalne.

10. Młody por

– zawiera białka, węglowodany, minerały (wapń, fosfor, potas, sód, żelazo), witaminy z grupy B, a także witaminy E, C oraz karoten. Korzystnie działa na pracę układu pokarmowego, pomaga unormować poziom cukru we krwi, wspomaga leczenie bólów reumatycznych. Działa zasadotwórczo, czyli  podnosi poziom odporności.

11. Szpinak

– obfituje w kwas foliowy, błonnik, witaminy A, C i witaminę K, niezbędną do krzepnięcia krwi, gojenia ran, mającą korzystny wpływ na pracę mózgu. Zawiera flawonoidy działające przeciwzapalnie, ale też szczawiany, dlatego szpinaku nie powinny spożywać osoby chorujące na kamicę nerkową.

Zupa krem z bobu z bazylią

Składniki:

  • po łyżce pestek dyni i słonecznika,
  • kilka listków świeżej bazylii,
  • szklanka bulionu warzywnego,
  • ząbek czosnku,
  • cebula,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • szklanka bobu,
  • do smaku: gałka muszkatołowa, pieprz, sól morska.

Przygotowanie:

Bób ugotuj w wodzie i pozostaw do ostygnięcia. Posiekaną cebulę oraz czosnek podduś w garnku na oliwie, zalej bulionem warzywnym i zagotuj. Dodaj bób, dopraw solą morską i pieprzem i powtórnie zagotuj. Następnie zdejmij z ognia i zmiksuj z bazylią. Podawaj z ziarnami słonecznika i dyni, udekoruj listkami bazylii.

Lekka letnia sałatka

Składniki:

  • ⅔ szklanki ugotowanego i obranego bobu,
  • ½ kg różnego rodzaju sałat, np. masłowej, rzymskiej, lodowej, roszponki,
  • ½ kalarepy,
  • 100 g rukoli,
  • 100 g pomidorków koktajlowych,
  • 1 dymka (młoda cebulka ze szczypiorem),
  • 30 g orzeszków pinii (lub innych, np. nerkowca, włoskich),
  • 1 zielona papryczka jalapeño.

Sos winegret:

  • ¼ ząbka czosnku,
  • 1 łyżeczka musztardy dijon,
  • 1 łyżka syropu klonowego,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 4 łyżki oliwy extra vergine,
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

Bób ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź. Sałatę rozłóż na dużym talerzu lub półmisku. Kalarepę obierz i zetrzyj na tarce, następnie ułóż na sałacie, przekładając rukolą. Posyp obranym bobem. Ułóż połówki pomidorków koktajlowych i posyp sałatkę posiekaną cebulką wraz ze szczypiorkiem, zrumienionymi na suchej patelni orzeszkami pinii i posiekaną papryczką jalapeño. Sałatkę polej przygotowanym wcześniej sosem winegret (najlepiej w słoiczku z zakrętką).

Muffiny z agrestem

Składniki:

  • 1 szklanka agrestu,
  • 2 szklanki mąki z pełnego przemiału,
  • 1 łyżka proszku do pieczenia,
  • ⅛ łyżeczki soli,
  • ¾ szklanki słodu, np. miodu, ksylitolu, syropu z daktyli,
  • 2 duże jajka,
  • 1 szklanka maślanki,
  • 6 łyżek oleju lub roztopionego masła.

Przygotowanie:

Do jednej miski wsyp przesianą mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sól i słód. W drugiej misce ubij jajka, dolej maślankę i olej. Zawartość wlej do miski z produktami suchymi. Dodaj owoce i delikatnie wymieszaj masę. Ciasto nałóż do muffinkowych foremek (wysmarowanych tłuszczem lub wyłożonych papilotkami) i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200℃. Piecz około 20 minut. Muffinki można posypać wiórkami kokosowymi albo zmielonymi orzechami.

Foto: flikr.com/littlesourire

Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.