Kategorie
Ekowiadomości

Coraz bardziej lubimy żywność eko

Wzrost sprzedaży żywności ekologicznej obserwujemy w Polsce od kilku lat, głównie dzięki rosnącej świadomości konsumentów oraz promocji zdrowego odżywiania

Polacy coraz śmielej sięgają po produkty z certyfikowanych gospodarstw. Wzrost sprzedaży żywności ekologicznej obserwujemy w Polsce od kilku lat, głównie dzięki rosnącej świadomości konsumentów oraz promocji zdrowego odżywiania. Choć jesteśmy daleko w tyle za Europą Zachodnią, to robimy spore postępy. W Niemczech wydatki – i to tylko na przetworzone i zapakowane ekologiczne artykuły spożywcze – sięgają 2 mld euro (ponad 8 mld zł) rocznie. W Polsce w tym roku zbliżą się do 270 mln zł.

Głównym źródłem wzrostu sprzedaży ekologicznej żywności są sieci handlowe, które zaczęły wprowadzać do swojej oferty produkty z ekologicznym certyfikatem. Nadal jednak najwięcej sprzedaje się ich w specjalistycznych sklepach, których w Polsce jest około 400. Na znaczeniu zyskują bazary z ekologiczną żywnością, które cieszą się sporą popularnością. Wraz ze wzrostem popytu na ekologiczną żywność przybywa także jej producentów.

Dlaczego produkty ekologiczne są droższe?
Kosztowna certyfikacja oznacza, że produkty ekologiczne muszą być droższe od konwencjonalnej żywności. Niekiedy jest to jednak dwu- czy nawet trzykrotna różnica, co konsumentowi trudno zaakceptować. W Polsce ceny takich produktów są dodatkowo windowane przez małą skalę sprzedaży. Na dojrzałych europejskich rynkach wysokie ceny ekożywności nie są tak dużą barierą jak w Polsce.

Wciąż niedoceniana
Polacy nie doceniają jakości produktów ekologicznych, ponieważ wciąż za mało o nich wiedzą. Dlatego konieczne są kampanie promocyjne i edukacyjne. Zyskana dzięki nim wiedza pozwala nam z zaufaniem podchodzić do certyfikatów żywności ekologicznej i wzbogadzić swoją dietę w produkty przygotowane w całkowicie naturalny sposób.

Źródło: www.ekonomia24.pl
Foto

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.