Malwa czarna (Alcea rosea L.) została uznana przez specjalistów branży zielarskiej za Roślinę Roku 2012. W czym tkwi jej moc? Ciemne kwiaty zawierają glikozydy, diglikozydy, malwidyny i petunidyny. Dzięki tym związkom wyciąg z kwiatów malwy powleka błony śluzowe przewodu pokarmowego i ma działanie osłaniające.
Roślina pochodzi przypuszczalnie z Azji Mniejszej i Półwyspu Bałkańskiego. Jest pospolicie uprawiana, niekiedy zdziczała, w Polsce często sadzona przy domach, w ogródkach. Jest to roślina wysoka – do 3 metrów, roczna lub dwuletnia. Kwiaty ma duże, o 5 płatkach, barwne, osadzone pojedynczo lub po 2 -4 w kątach liści. Owocem jest rozłupina.
Surowiec stanowią kwiaty zabarwione ciemno, prawie czarno, wraz z kielichem (lub czasami same płatki korony). Zbiera się go od czerwca do jesieni co 3 -4 dni (w miarę rozkwitania). Suszenie odbywa się bezpośrednio po zbiorze.
Działanie:
- zmniejsza nadmierną wrażliwość błony śluzowej jamy ustnej i gardła,
- osłabia odruch kaszlowy,
- rozrzedza zalegającą w gardle gęstą wydzielinę i ułatwia odkrztuszanie,
- wyciągi wykazują ponadto słabe własności estrogenne i pobudzają krwawienia miesięczne u kobiet, ale nie działają poronnie.
Jak przygotować „lek”?
Odwar (przy schorzeniach układu oddechowego)
1 łyżkę kwiatów zalać szklanką gorącej wody i zostawić pod przykryciem 20-30 minut, następnie gotować 3 minuty, odstawić na 10 minut. Po przecedzeniu podawać porcjami ciepły odwar do picia.
Napar z mieszanki
Kwiaty czarnej malwy, ziele bylicy boże drzewko i kwiat nagietka zmieszać w równych częściach. 1 łyżkę mieszanki zalać szklanką wrzątku, przykryć na 15 minut, odcedzić, stosować 3 razy dziennie.
Ciekawostka
Barwniki pozyskiwane z ciemnych odmian wykorzystuje się do barwienia w przemyśle spożywczym i do poprawiania koloru win. Czarna malwa jest także stosowana jako dodatek smakowy do herbatek ziołowych. Ma bardzo delikatny i łagodny smak.