Kategorie
Ekowiadomości

Czy arbuzy są zdrowe?

Arbuz na pewno nie jest tym owocem, po który sięgamy najczęściej wiosną i latem. Jednak z pewnością jest owocem bogatym w składniki odżywcze. To owoc jednorocznej rośliny z rodziny dyniowatych, pochodzący z Afryki Południowej, uprawiany w ciepłych rejonach na całym świecie.

arbuz

Przede wszystkim jest cennym źródłem likopenu –  przeciwutleniacza,  który zmniejsza ryzyko wystąpienia niektórych rodzajów raka i zapewnia elektrolity potrzebne do zdrowego funkcjonowania układu nerwowego. Zawiera także beta-karoten, cenny składnik odżywczy, któremu zawdzięcza swój soczysty kolor. Dlatego kupując arbuza, wybierajmy ten w intensywnym kolorze (jeśli jest przekrojony).

Arbuz to prawie sama woda, ale…

Przede wszystkim w porównaniu do innych owoców dostarcza mało kalorii – a to dlatego, że ponad 90 proc. jego składu to woda (ok. 34 kalorii w 100 g). Badania naukowców dowodzą, że regularne jedzenie arbuzów pozwala obniżyć ciśnienie krwi (w Polsce jest to oczywiście owoc sezonowy:) Składniki zawarte w owocach wpływają na mięśnie, od których zależy średnica tętnic. Dzięki temu naczynia krwionośne rozszerzają się, co obniża ciśnienie. I jeszcze jedno – cena jednego kilograma arbuza jest niska.

Zdrowa przekąska

Arbuz to zdrowa i smaczna przekąska na upalne dni, która gasi pragnienie. Dzięki gładkiej, błyszczącej skórce i warstwie wosku, która odbija promienie słoneczne, niezależnie od temperatury, jaka panuje na zewnątrz owocu, miąższ arbuza zawsze zachowuje niższą temperaturę. Dzieci zwykle lubią arbuza, ponieważ jest słodki.

Arbuz znakomicie wpływa na przemianę materii i na układ pokarmowy. Jest moczopędny, co powoduje, że z organizmu wydalane są substancje szkodliwe. Sok z arbuza działa znakomicie na błonę śluzową i wpływa tonizująco na cerę – zawarte w nim enzymy działają ściągająco, dlatego używany jest także jako naturalny środek przeciwzmarszczkowy i oczyszczający.

Kupujemy arbuza

Wybierając arbuza warto go dokładnie ostukać. To pozwala ocenić, czy jest już dojrzały, czy jeszcze nie. Głuchy dźwięk to znak, że owoc nadaje się do zjedzenia. Jeżeli mamy zamiar przechować arbuza, to najlepiej w całości (jeśli nie jest zbyt dojrzały, może leżeć nawet kilkanaście dni), natomiast przekrojony owoc powinien być zjedzony raczej tego samego dnia, inaczej zwiędnie, straci jędrność i smak. Warto oczywiście kupować arbuzy ekologiczne. Mamy wówczas pewność, że nie zostały potraktowane chemią (np. środkami grzybobójczymi), która opóźnia proces psucia się owocu, czy przyspiesza jego dojrzewanie.

Foto

Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

2 odpowiedzi na “Czy arbuzy są zdrowe?”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.