Kategorie
Dieta naturalna

Dlaczego śniadanie jest ważne? (3 przepisy)

Śniadanie powinno być stałym elementem porannych przygotowań do wyjścia z domu zarówno dorosłych, jak i dzieci. Mimo że przedszkolaki często mają śniadanie wpisane w przedszkolny plan dnia, warto wyrabiać u nich nawyk spożywania pierwszego posiłku w domu. Ten wspólny czas spędzony przy domowym stole na pewno będzie procentował w przyszłości!

Kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych

Dzieci w wieku przedszkolnym intensywnie rosną i rozwijają się umysłowo. Dlatego też są szczególnie narażone na konsekwencje nieprawidłowego sposobu żywienia. Warto od najmłodszych lat uczyć je zasad zdrowej diety, ponieważ nawyki nabyte w dzieciństwie mają istotny wpływ na samodzielne wybory żywieniowe w dalszych okresach życia, a tym samym – na zdrowie.

Śniadanie na dobry początek dnia

Podstawową zasadą racjonalnego żywienia, nie tylko dzieci w wieku przedszkolnym, jest spożywanie 5 posiłków w ciągu dnia w odstępach nie dłuższych niż 4 godziny.

Pierwszym posiłkiem, bez którego przedszkolak nie powinien wyjść z domu, jest śniadanie. Spożyte po długiej przerwie nocnej, ma za zadanie wyrównanie poziomu glukozy we krwi. Niejedzenie śniadań może zatem prowadzić do:

Jak zrozumieć małe dziecko

Poradnik pomagający w codziennej opiece nad Twoim dzieckiem

Zobacz w księgarni Natuli.pl
  • hipoglikemii i pojawienia się objawów z nią związanych takich jak: osłabienie koncentracji i procesów myślowych, rozdrażnienie, gorsze samopoczucie i spadek aktywności;
  • nadwagi i otyłości spowodowanej wzmożonym apetytem, spożywaniem zbyt obfitych posiłków oraz zwiększoną ochotą na słodycze, które zawierają duże ilości cukru i tłuszczu, co zwiększa ilość spożywanych kalorii w ciągu dnia;
  • zachwiania prawidłowego rozwoju fizycznego i psychicznego dziecka na skutek niedoborów składników odżywczych, których brak jest trudno wyrównać przez pozostałe posiłki spożyte w ciągu dnia.

Śniadaniowe menu

Pełnowartościowe śniadanie dziecka w wieku przedszkolnym powinno uwzględniać:

  • pełnoziarniste produkty zbożowe, stanowiące bogate źródło węglowodanów złożonych i błonnika pokarmowego, w postaci różnego rodzaju kasz, pieczywa żytniego, pszenno-żytniego, orkiszowego, graham lub płatków owsianych, jęczmiennych, żytnich czy orkiszowych;
  • warzywa i/lub owoce – świeże, sezonowe, suszone (niedosładzane i niesiarkowane);
  • produkty białkowe – nabiał (jogurt naturalny 2% tł., maślanka spożywcza, kefir naturalny 2% tł., serek twarogowy ziarnisty, ser twarogowy półtłusty, ser żółty w ograniczonej ilości), dodatkowo jaja, nasiona roślin strączkowych (np. soczewica, ciecierzyca);
  • dobre tłuszcze – nasiona słonecznika, dyni, orzechy, siemię lniane, migdały, olej rzepakowy, masło (min. 82% tłuszczu mlecznego) w ograniczonej ilości.

Oto kilka propozycji śniadań dla przedszkolaka:

1. Kasza jaglana z owocami i bakaliami

Składniki na 1 porcję:

  • 5 łyżek kaszy jaglanej
  • szczypta soli o obniżonej zawartości sodu – do gotowania kaszy
  • 1 małe jabłko
  • 1 łyżka niedosładzanej, niesiarkowanej suszonej żurawiny
  • 1 łyżka orzechów włoskich
  • 1 łyżka migdałów w płatkach
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego 2% tł.
  • szczypta cynamonu – do smaku

Sposób przygotowania:

Wodę posolić, zagotować, dodać opłukaną na sitku kaszę. Gotować na małym ogniu do całkowitego wchłonięcia wody. Garnek z kaszą zestawić z ognia, pozostawić na kilkanaście minut pod przykryciem.

Jabłko obrać, pokroić na mniejsze cząstki, dusić pod przykryciem. Do lekko przestudzonych jabłek, dodać żurawinę, bakalie i cynamon. Całość wymieszać z kaszą jaglaną i jogurtem naturalnym.

2. Kanapki pełnoziarniste z jajkiem i warzywnymi obrazkami

Składniki na 1 porcję:

  • 2 kromki pełnoziarnistego chleba żytniego
  • 1 jajko
  • 1½ łyżeczki masła (min. 82% tł.)
  • ¼ małej czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka pestek dyni

Sposób przygotowania:

Warzywa oczyścić, umyć, pokroić. Jajko ugotować na twardo, obrać, pokroić, ułożyć na pieczywie posmarowanym cienko masłem. Tak przygotowaną kanapkę udekorować papryką i pestkami dyni.

3. Domowa granola z jogurtem naturalnym i owocami

Składniki na 10 porcji:

  • 100 g płatków owsianych
  • 100 g płatków jęczmiennych
  • 100 g płatków żytnich
  • 1 opakowanie (100 g) migdałów w płatkach
  • 50 g masła (min. 82% tł.)
  • 5 łyżeczek (60 g) miodu pszczelego
  • 20 szt. (100 g) suszonych daktyli
  • 1 małe opakowanie (100 g) niedosładzanej, niesiarkowanej suszonej żurawiny

Dodatkowo:

  • 1 małe opakowanie (150 g) jogurtu naturalnego 2% tł.
  • 1 garść (50 g) owoców sezonowych (jabłko, gruszka, śliwki)

Sposób przygotowania:

Masło przełożyć do garnka, roztopić na małym ogniu. Gdy na powierzchni pojawi się jasna warstwa, delikatnie zebrać ją w całości łyżką. Następnie przelać roztopiony tłuszcz do innego naczynia, tak aby powstała na spodzie garnka jasna warstwa nie wymieszała się z przelewanym tłuszczem.

Następnie wymieszać płatki zbożowe i migdały z masłem klarowanym i miodem i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. W trakcie pieczenia ponownie wymieszać składniki. Po upieczeniu blachę wyjąć z piekarnika, odstawić do wystygnięcia. Po upływie około 5 minut dodać pokrojone daktyle i żurawinę, wymieszać. Po wystudzeniu granolę przełożyć do słoika.

Owoce umyć, oczyścić, pokroić. 1 z 10 porcji granoli wymieszać z małym opakowaniem jogurtu naturalnego i owocami.

Foto: flikr.com/oter

Autor/ka: Adrianna Stefaniak

Absolwentka wydziału Technologii Żywności i Żywienia Człowieka (specjalizacja: żywienie człowieka) na Zachodniopomorskim Uniwersytecie Technologicznym w Szczecinie oraz wydziału Zdrowia Publicznego (specjalizacja: promocja zdrowia) na Uniwersytecie Szczecińskim. Dietetyk Programu VitaMenu, Platformy HelpFood Pomocna Żywność, w ramach którego szkoły i przedszkola przygotowują prawidłowo zbilansowane, smaczne i różnorodne posiłki bez chemicznych konserwantów, barwników, aromatów, glutaminianu sodu czy fosforanów.


Mądry rodzic, bo czyta…

Sprawdź, co dobrego wydaliśmy ostatnio w Natuli.

Czytamy 1000 książek rocznie, by wybrać dla ciebie te najlepsze…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.