Wakacje z dziećmi, wakacje bez dzieci, wakacje bez rodziców? > zobacz
| Dlaczego śniadanie jest ważne? (3 przepisy)

Dlaczego śniadanie jest ważne? (3 przepisy)

Śniadanie powinno być stałym elementem porannych przygotowań do wyjścia z domu zarówno dorosłych, jak i dzieci. Mimo że przedszkolaki często mają śniadanie wpisane w przedszkolny plan dnia, warto wyrabiać u nich nawyk spożywania pierwszego posiłku w domu. Ten wspólny czas spędzony przy domowym stole na pewno będzie procentował w przyszłości!

Kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych

Dzieci w wieku przedszkolnym intensywnie rosną i rozwijają się umysłowo. Dlatego też są szczególnie narażone na konsekwencje nieprawidłowego sposobu żywienia. Warto od najmłodszych lat uczyć je zasad zdrowej diety, ponieważ nawyki nabyte w dzieciństwie mają istotny wpływ na samodzielne wybory żywieniowe w dalszych okresach życia, a tym samym – na zdrowie.

Śniadanie na dobry początek dnia

Podstawową zasadą racjonalnego żywienia, nie tylko dzieci w wieku przedszkolnym, jest spożywanie 5 posiłków w ciągu dnia w odstępach nie dłuższych niż 4 godziny.

Pierwszym posiłkiem, bez którego przedszkolak nie powinien wyjść z domu, jest śniadanie. Spożyte po długiej przerwie nocnej, ma za zadanie wyrównanie poziomu glukozy we krwi. Niejedzenie śniadań może zatem prowadzić do:

  • hipoglikemii i pojawienia się objawów z nią związanych takich jak: osłabienie koncentracji i procesów myślowych, rozdrażnienie, gorsze samopoczucie i spadek aktywności;
  • nadwagi i otyłości spowodowanej wzmożonym apetytem, spożywaniem zbyt obfitych posiłków oraz zwiększoną ochotą na słodycze, które zawierają duże ilości cukru i tłuszczu, co zwiększa ilość spożywanych kalorii w ciągu dnia;
  • zachwiania prawidłowego rozwoju fizycznego i psychicznego dziecka na skutek niedoborów składników odżywczych, których brak jest trudno wyrównać przez pozostałe posiłki spożyte w ciągu dnia.

Śniadaniowe menu

Pełnowartościowe śniadanie dziecka w wieku przedszkolnym powinno uwzględniać:

  • pełnoziarniste produkty zbożowe, stanowiące bogate źródło węglowodanów złożonych i błonnika pokarmowego, w postaci różnego rodzaju kasz, pieczywa żytniego, pszenno-żytniego, orkiszowego, graham lub płatków owsianych, jęczmiennych, żytnich czy orkiszowych;
  • warzywa i/lub owoce – świeże, sezonowe, suszone (niedosładzane i niesiarkowane);
  • produkty białkowe – nabiał (jogurt naturalny 2% tł., maślanka spożywcza, kefir naturalny 2% tł., serek twarogowy ziarnisty, ser twarogowy półtłusty, ser żółty w ograniczonej ilości), dodatkowo jaja, nasiona roślin strączkowych (np. soczewica, ciecierzyca);
  • dobre tłuszcze – nasiona słonecznika, dyni, orzechy, siemię lniane, migdały, olej rzepakowy, masło (min. 82% tłuszczu mlecznego) w ograniczonej ilości.

Oto kilka propozycji śniadań dla przedszkolaka:

1. Kasza jaglana z owocami i bakaliami

Składniki na 1 porcję:

  • 5 łyżek kaszy jaglanej
  • szczypta soli o obniżonej zawartości sodu – do gotowania kaszy
  • 1 małe jabłko
  • 1 łyżka niedosładzanej, niesiarkowanej suszonej żurawiny
  • 1 łyżka orzechów włoskich
  • 1 łyżka migdałów w płatkach
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego 2% tł.
  • szczypta cynamonu – do smaku

Sposób przygotowania:

Wodę posolić, zagotować, dodać opłukaną na sitku kaszę. Gotować na małym ogniu do całkowitego wchłonięcia wody. Garnek z kaszą zestawić z ognia, pozostawić na kilkanaście minut pod przykryciem.

Jabłko obrać, pokroić na mniejsze cząstki, dusić pod przykryciem. Do lekko przestudzonych jabłek, dodać żurawinę, bakalie i cynamon. Całość wymieszać z kaszą jaglaną i jogurtem naturalnym.

2. Kanapki pełnoziarniste z jajkiem i warzywnymi obrazkami

Składniki na 1 porcję:

  • 2 kromki pełnoziarnistego chleba żytniego
  • 1 jajko
  • 1½ łyżeczki masła (min. 82% tł.)
  • ¼ małej czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka pestek dyni

Sposób przygotowania:

Warzywa oczyścić, umyć, pokroić. Jajko ugotować na twardo, obrać, pokroić, ułożyć na pieczywie posmarowanym cienko masłem. Tak przygotowaną kanapkę udekorować papryką i pestkami dyni.

3. Domowa granola z jogurtem naturalnym i owocami

Składniki na 10 porcji:

  • 100 g płatków owsianych
  • 100 g płatków jęczmiennych
  • 100 g płatków żytnich
  • 1 opakowanie (100 g) migdałów w płatkach
  • 50 g masła (min. 82% tł.)
  • 5 łyżeczek (60 g) miodu pszczelego
  • 20 szt. (100 g) suszonych daktyli
  • 1 małe opakowanie (100 g) niedosładzanej, niesiarkowanej suszonej żurawiny

Dodatkowo:

  • 1 małe opakowanie (150 g) jogurtu naturalnego 2% tł.
  • 1 garść (50 g) owoców sezonowych (jabłko, gruszka, śliwki)

Sposób przygotowania:

Masło przełożyć do garnka, roztopić na małym ogniu. Gdy na powierzchni pojawi się jasna warstwa, delikatnie zebrać ją w całości łyżką. Następnie przelać roztopiony tłuszcz do innego naczynia, tak aby powstała na spodzie garnka jasna warstwa nie wymieszała się z przelewanym tłuszczem.

Następnie wymieszać płatki zbożowe i migdały z masłem klarowanym i miodem i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. W trakcie pieczenia ponownie wymieszać składniki. Po upieczeniu blachę wyjąć z piekarnika, odstawić do wystygnięcia. Po upływie około 5 minut dodać pokrojone daktyle i żurawinę, wymieszać. Po wystudzeniu granolę przełożyć do słoika.

Owoce umyć, oczyścić, pokroić. 1 z 10 porcji granoli wymieszać z małym opakowaniem jogurtu naturalnego i owocami.

Foto: flikr.com/oter


Adrianna Stefaniak

Absolwentka wydziału Technologii Żywności i Żywienia Człowieka (specjalizacja: żywienie człowieka) na Zachodniopomorskim Uniwersytecie Technologicznym w Szczecinie oraz wydziału Zdrowia Publicznego (specjalizacja: promocja zdrowia) na Uniwersytecie Szczecińskim. Dietetyk Programu VitaMenu, Platformy HelpFood Pomocna Żywność, w ramach którego szkoły i przedszkola przygotowują prawidłowo zbilansowane, smaczne i różnorodne posiłki bez chemicznych konserwantów, barwników, aromatów, glutaminianu sodu czy fosforanów.
Odwiedź stronę autorki/autora: http://www.helpfood.eu/




Książeczki Pucio – zabawy logopedyczne dla najmłodszych

Książki wspierające wszechstronny rozwój najmłodszych dzieci

Naprawdę przeciwsłoneczne okulary dla dzieci (Real Kids Shades)

Nie dajmy sobie wmówić, że ktoś inny wie lepiej, jak karmić piersią nasze dzieci! Rozmowa z Magdą Karpienią

Czy plastik jest naprawdę lepszy od szkła?

Juul na poniedziałek, cz. 91 – Odpowiedzialność matek za relacje dzieci z ojcem – to nikomu nie przynosi korzyści

Przejdz do: