Kapusta kiszona – wspaniała spiżarnia witamin i minerałów poprawi wartość każdego obiadu. Myślisz: „To proste, kupię gotową kapustę kiszoną w sklepie”, jednak nawet nie przyjdzie ci do głowy, że często w sklepach sprzedają kapustę chemicznie zakiszoną!
Jak rozpoznać naturalnie kiszoną kapustę?
- Prawdziwa kiszona kapusta jest jasna, elastyczna i lekko kwaśna. Naturalnie kiszona kapusta musi oddychać, mieć dostęp powietrza na przykład w beczce lub garnku kamiennym. Nie wolno jej zamykać w folii.
- Chemicznie kiszona kapusta jest żółta, wiotka i bardzo kwaśna. Staje się taka przez zastosowany do kiszenia kwas askorbinowy, który wypłukuje naturalną witaminę C, oraz konserwanty, które zabijają pożyteczne bakterie.
Naturalnie kiszona kapusta jest źródłem witaminy C (dawniej używana przez załogi okrętów jako środek przeciw szkorbutowi), witaminy B12, witaminy E, naturalnych przeciwutleniaczy, takich jak karotenoidy i polifenole, bakterii Lactobacillus rozkładających cukry w kwas mlekowy (przywraca równowagę kwasowo-zasadową i korzystnie wpływa na florę bakteryjną jelit), działających grzybo- i bakteriobójczo fitoncydów, związków siarkoorganicznych.
Dlaczego warto jeść kiszoną kapustę?
- oczyszcza organizm z toksyn i przyśpiesza przemianę materii;
- odświeża umysł, daje uczucie radości ;
- uodparnia na sytuacje stresowe;
- pobudza przemianę materii w komórkach mózgu i nerwów;
- przyspiesza wykorzystanie żelaza (procesy krwiotwórcze);
- pobudza wzrost komórek i działa odmładzająco;
- pomaga w budowie tkanki kostnej;
- reguluje przemianę tłuszczową i obniża poziom cholesterolu;
- wzmacnia mięśnie (głównie mięsień sercowy);
- wzmacnia układ odpornościowy;
- wpływa na poprawę wyglądu skóry, włosów i paznokci;
- chroni przed wolnymi rodnikami, które uszkadzają komórki i przyspieszają proces ich starzenia.
Kapusta kiszona jest tradycyjnym pokarmem nie tylko w Polsce, ale ceni się ją także w wielu krajach na świecie. U nas jest tania i dostępna przez cały rok. Jednak kupując kiszoną kapustę, wybierajmy naturalnie kiszoną. Najbardziej polecam jesienią własnoręcznie ukisić swoją własną kapustę – jest najsmaczniejsza!
Ciekawostka – w Polsce odbywa się Święto Kapusty, na początku września, w miejscowości Charsznica w woj. małopolskim. Podczas tego święta wybiera się króla i królową kapusty. Rejon ten słynie z produkcji wysokiej jakości kapusty kiszonej, często eksportowanej i docenianej za walory na całym świecie.
Jak zrozumieć małe dziecko
Podręcznik świadomego rodzicielstwa
Rozwój seksualny dzieci
Zadbaj o zdrową seksualność swojego dziecka
Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli
5 odpowiedzi na “Dlaczego warto jeść kiszoną kapustę?”
To może jakiś przepis na kiszoną kapustę?
uwielbiam! moge ja jesc jak chipsy przed tv :D
Nie znalazłam wiarygodnego źródła, według którego kiszona kapusta zawiera wit. B12. Skąd pochodzi ta informacja?
Ja też poproszę o źródło tej informacji!