Kategorie
Dieta naturalna

Dlaczego warto jeść kiszoną kapustę?

Kapusta kiszona – wspaniała spiżarnia witamin i minerałów poprawi wartość każdego obiadu. Myślisz: „To proste, kupię gotową kapustę kiszoną w sklepie”, jednak nawet nie przyjdzie ci do głowy, że często w sklepach sprzedają kapustę chemicznie zakiszoną!

Jak rozpoznać naturalnie kiszoną kapustę?

  • Prawdziwa kiszona kapusta jest jasna, elastyczna i lekko kwaśna. Naturalnie kiszona kapusta musi oddychać, mieć dostęp powietrza na przykład w beczce lub garnku kamiennym. Nie wolno jej zamykać w folii.
  • Chemicznie kiszona kapusta jest żółta, wiotka i bardzo kwaśna. Staje się taka przez zastosowany do kiszenia kwas askorbinowy, który wypłukuje naturalną witaminę C, oraz konserwanty, które zabijają pożyteczne bakterie.
kapusta-kiszona

Naturalnie kiszona kapusta jest źródłem witaminy C (dawniej używana przez załogi okrętów jako środek przeciw szkorbutowi), witaminy B12, witaminy E, naturalnych przeciwutleniaczy, takich jak karotenoidy i polifenole, bakterii Lactobacillus rozkładających cukry w kwas mlekowy (przywraca równowagę kwasowo-zasadową i korzystnie wpływa na florę bakteryjną jelit), działających grzybo- i bakteriobójczo fitoncydów, związków siarkoorganicznych.

Dlaczego warto jeść kiszoną kapustę?

  • oczyszcza organizm z toksyn i przyśpiesza przemianę materii;
  • odświeża umysł, daje uczucie radości ;
  • uodparnia na sytuacje stresowe;
  • pobudza przemianę materii w komórkach mózgu i nerwów;
  • przyspiesza wykorzystanie żelaza (procesy krwiotwórcze);
  • pobudza wzrost komórek i działa odmładzająco;
  • pomaga w budowie tkanki kostnej;
  • reguluje przemianę tłuszczową i obniża poziom cholesterolu;
  • wzmacnia mięśnie (głównie mięsień sercowy);
  • wzmacnia układ odpornościowy;
  • wpływa na poprawę wyglądu skóry, włosów i paznokci;
  • chroni przed wolnymi rodnikami, które uszkadzają komórki i przyspieszają proces ich starzenia.

Kapusta kiszona jest tradycyjnym pokarmem nie tylko w Polsce, ale ceni się ją także w wielu krajach na świecie. U nas jest tania i dostępna przez cały rok. Jednak kupując kiszoną kapustę, wybierajmy naturalnie kiszoną. Najbardziej polecam jesienią własnoręcznie ukisić swoją własną kapustę – jest najsmaczniejsza!

Ciekawostka – w Polsce odbywa się Święto Kapusty, na początku września, w miejscowości Charsznica w woj. małopolskim. Podczas tego święta wybiera się króla i królową kapusty. Rejon ten słynie z produkcji wysokiej jakości kapusty kiszonej, często eksportowanej i docenianej za walory na całym świecie.

Jak zrozumieć małe dziecko

Podręcznik świadomego rodzicielstwa

Rozwój seksualny dzieci

Zadbaj o zdrową seksualność swojego dziecka

Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli

Autor/ka: Anna Krasucka

Doradca żywieniowy, dietetyk TCM. Zwolenniczka holistycznego podejścia do człowieka i jego edukacji w zakresie rozumienia własnego organizmu. Jest propagatorką profilaktycznego podejścia do zdrowia i naturalnej diety.
Interesują ją zagadnienia długowieczności, metody zachowania zdrowia i urody zarówno wewnętrznej jak i zewnętrznej metodami naturalnymi.
Stworzyła Akademię Odżywiania dla Zdrowia ‘Pięć Smaków’ (www.piecsmakow.com.pl), w ramach której od lat prowadzi praktyczne warsztaty zdrowego i smacznego gotowania, wyjazdy pro zdrowotne, w tym rodzinne oraz wykłady na temat zdrowego żywienia. W swojej kuchni czerpie inspiracje z natury, z polskiej tradycji kulinarnej, z zasad dietetyki tradycyjnej medycyny chińskiej (kuchnia pięciu przemian) oraz swoich licznych podróży (m.in. do Laosu, Kambodży, Indonezji, Tajlandii, Syrii, Jordanii, Izraela, Tanzanii). Prowadzi wykłady dla firm, w szkołach i przedszkolach na temat zdrowego odżywiania. W Warszawie prowadzi konsultacje indywidualne.
Jest absolwentką "Dietetyki Leczniczej" u Iny Diolosa, sygnowanej przez niemiecko - francuski Avicenna Instytut. Swoją edukację dietetyczną ciągle kontynuuje (wiedza jest potężna i ogromnie interesująca) m.in. w zakresie medycyny żywienia (badania naukowe wskazujące na skuteczność leczenia dietą).
Ukończyła studia magisterskie „Komunikacja interpersonalna” w Niemczech oraz we Francji. Jest tłumaczem przysięgłym języka niemieckiego.
Jako ekspert w zakresie odżywiania dla zdrowia jest autorką popularnych artykułów w czasopismach o tematyce zdrowotnej, bywa także gościem w radiu i TV.
Współtwórczyni projektu Kobieta Piękna z Natury – www.pieknaznatury.pl

5 odpowiedzi na “Dlaczego warto jeść kiszoną kapustę?”

Nie znalazłam wiarygodnego źródła, według którego kiszona kapusta zawiera wit. B12. Skąd pochodzi ta informacja?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.