Niektórzy nie potrafią wyobrazić sobie wielu potraw bez odrobiny octu, który nadaje im szczególny charakter, zakwasza i konserwuje. Warto pamiętać, że ocet może mieć sporo innych zastosowań – gotowanie to jedynie wierzchołek góry lodowej. Ocet powstaje w wyniku naturalnej fermentacji gorszych jakości win gronowych i owocowych. Zależnie od tego, jakich win używa się przy produkcji, otrzymujemy ocet: winny, owocowy, spirytusowy lub balsamiczny. Tak uzyskany płyn zawiera witaminy, enzymy, aminokwasy i mikroelementy
Jak zrozumieć małe dziecko
Poradnik pomagający w codziennej opiece nad Twoim dzieckiem
Sprzątanie – ocet spirytusowy:
- dobrze sprawdza się jako środek dezynfekujący, szczególnie wnętrza lodówki, desek do krojenia i blatu kuchennego (wcześniej należy sprawdzić działanie w niewidocznym miejscu – nie każdy rodzaj blatu będzie tolerował ocet), skutecznie usuwa pleśń
- usuwa nieprzyjemne zapachy ze sprzętów (np. lodówki) i pomieszczeń – wystarczy pozostawić w nich pojemnik z odrobiną octu
- radzi sobie z osadem z kamienia i wody na grzałce czajnika elektrycznego – wlej do niego jedną szklankę octu i wody, zagotuj roztwór i pozostaw na kilkanaście godzin. Dzięki temu czajnik będzie nie tylko czystszy, ale podczas gotowania pochłonie mniej energii
- czyści kuchenkę mikrofalową – roztwór z 1 szklanki wody i octu gotuj przez 5 minut w najwyższej temperaturze, następnie przetrzyj nim kuchenkę
- usuwa kamień z bębna pralki – roztwór o proporcjach ? octu i ? wody wlej do pojemnika na proszek i pierz w temperaturze 95 stopni (bez prania wewnątrz pralki)
- usuwa osad z kawy i herbaty, który odkłada się na ściankach termosu – wystarczy do 1 szklanki octu i wody dodać parę ziarenek ryżu, pozostawić na noc, a przed ponownym użyciem dokładnie wypłukać termos zimną wodą
- nadaje połyski podczas mycia okien, luster i innych szklanych powierzchni, a także elementów z mosiądzu i miedzi
- roztwór z wodą w stosunku 1:1 czyści buty z plam soli, które powstają w kontakcie ze śniegiem
- usuwa plamy z wykładziny dywanowej – 1 łyżka octu i 1 łyżka krochmalu utworzą pastę, którą należy wetrzeć w plamę a po wyschnięciu odkurzyć
- wybiela skarpety – 1 szklanka octu i 1 1 litra wody po zagotowaniu utworzy roztwór, w którym należy namoczyć skarpetki przez noc, a rano wyprać w pralce
- odświeża i poprawia wygląd boazerii – zmieszaj 2 łyżki ciepłej wody, 2 łyżki oliwy z oliwek i 4 łyżki, tak przygotowaną emulsją przetrzyj boazerię, następnie wytrzyj ścierką
- usuwa naklejki i etykiety z opakowań szklanych, plastykowych i innych gładkich powierzchi – namocz rogi etykiety octem i powoli zacznij odrywać (możesz do tego użyć np. starej karty płatniczej), żeby usunąć pozostałości kleju wystarczy przetrzeć szmatką nasączoną octem
- pomaga w usuwaniu śladów po długopisie – wystarczy zmoczyć gąbkę lub papierowy ręcznik odrobiną octu
- czyści żelazko z pozostałości po krochmalu.
Książki o rozstaniu i rozwodzie: wsparcie dla dzieci i dorosłych
Książki o rozstaniu i rozwodzie dostępne w naszej księgarni mają na celu wspieranie całej rodziny. Bez względu na wiek, każdy członek rodziny znajdzie tutaj coś, co pomoże mu lepiej zrozumieć własne uczucia i odnaleźć nową równowagę. Dzięki literaturze można odkryć, że nawet po rozstaniu możliwe jest stworzenie szczęśliwego, pełnego wsparcia środowiska dla dziecka.
Inne zastosowania octu:
- przed obieraniem ziemniaków natrzyj nim ręce – nie poczernieją
- jeśli patelnie przetrzesz watką nasączoną octem rozgrzany olej nie będzie pryskał
- 2 lub 3 filiżanki octu owocowego dodane do kąpieli oczyszcza i pielęgnuje tłustą skórę
- kąpiel octowo – cytrynowa pomaga się odprężyć (przygotujesz ją polewając octem 3 drobno pokrojone plastry cytryny i pozostawiając na 2 godziny, potem przecedź płyn i wlej do wanny)
- płukanie włosów w słabym roztworze octu zapobiega ich przetłuszczaniu.
Ocet jest również ceniony za jego właściwości lecznicze. Zawiera duże ilości potasu, który pełni w naszym organizmie wiele funkcji: pomaga w pozbyciu się zbędnej ilości wody, likwiduje obrzęki, nadmierne łzawienie oczu, łagodzi kaszel spowodowany nadwyżką śluzu. Kiedy nasz organizm ma niewystarczająco dużo potasu mogą pojawić się: drganie powiek i mięśni, skurcze mięśniowe, osłabienie odporności, osłabienie i bezsenność.
Jak zrobić ocet jabłkowy?
- 1 kg jabłek, skórek, ogryzków – wszystkiego co zazwyczaj wyrzucasz po zjedzeniu jabłka
- 1 3 litra przegotowanej wody
- 2 łyżeczki cukru na jedną szklankę wody
Jabłka należy zmieszać z posłodzoną wcześniej wodą w szklanym naczyniu o szerokiej szyjce. Naczynie zawiń płótnem i pozostaw w ciemnym, ciepłym miejscu na około 4 tygodnie. Po tym czasie przecedź płyn przez kilkakrotnie złożoną gazę i rozlej do szczelnie zamykanych butelek.
Właściwości lecznicze octu jabłkowego:
- przy użądleniu i ukąszeniu przez owady – dezynfekuje i uśmierza ból
- pomaga łagodzić objawy astmy, kiedy natrzemy nim plecy
- łagodzi objawy anginy i bezsenności
- łagodzi ból przy zwichnięciach i przemęczeniu mięśni
- w przypadku poparzenia zapobiega tworzeniu się pęcherzy,
- syrop sporządzony na jego octu jabłkowego łagodzi kaszel, objawy zapalenia tchawicy i kokluszu
- leczy grzybicę i trądzik
- może niwelować dolegliwości choroby lokomocyjnej
- przyśpiesza spalanie tłuszczu, przez co może wspomagać odchudzanie
- jest polecany w osłabieniu pamięci, chorobach reumatycznych, wrażliwości na zimno
- przeciwdziała procesom miażdżycowym
Ocet jabłkowy można przyjmować profilaktycznie, aby wzmacniać organizm i unikać niektórych chorób:
- dzieci – 1 szklanka wody, 2 łyżeczki miodu i 1 łyżeczka octu jabłkowego – podawaj raz dziennie
- dorośli – 1 szklanki wody, dwie łyżeczki miodu i 2 łyżeczki octu jabłkowego – przyjmuj 2 razy dziennie.
Ocet balsamiczny
Ocet balsamiczny cieszy się dużym uznaniem w kuchni. Coraz częściej w przepisach kulinarnych pojawiają się potrawy “all’aceto balsamico”. Jego zadaniem jest jedynie poprawienie smaku posiłków, dlatego stosuje się go zazwyczaj w niewielkich ilościach.Gotowanie – ocet balsamiczny:
- wzbogaca smak majonezu i sosu
- doprawia sałatki
- dobrze smakuje z rybą, czerwonym mięsem, drobiem i dziczyzną
- czasem stosuje się jako sos do polania lodów śmietankowych (alla Matilade)
- poprawia smak potraw z buraków i kapusty.
1 odpowiedź na “Ocet w sprzątaniu i gotowaniu”
Zasłyszane – znajomej pielęgniarki ciocia – przełożona pielęgniarek przed kontrolą np. SANEPID-u przecierała wszystko octem spirytusowym 10%. Nigdy nie znaleziono bakterii, grzybów i wirusów…