Zawierają również wiele związków chemicznych o negatywnym wpływie na zdrowie, takich jak: akrylamid, heterocykliczne furany czy wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne. Tak naprawdę trudno znaleźć w tego rodzaju żywności walory odżywcze, ponieważ produkty te są ubogie w błonnik i cenne składniki, w tym witaminy i minerały.
Uwaga! Reklama do czytania

Jak zrozumieć małe dziecko
Podręcznik świadomego rodzicielstwa

Uwaga! Złość
Jak zapanować nad reakcją na złość?
Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli
Akrylamid
Frytki to nie tylko przysmak dorosłych, lecz także coraz częściej jedna z ulubionych „potraw” dzieci. Rodzice, chcąc sprawić dziecku przyjemność, często ulegają reklamom, jednocześnie zapominając o konsekwencjach zdrowotnych, jakie się z tym wiążą. Warto zaznaczyć, że bardzo kaloryczne frytki są nie tylko źródłem niepożądanych w diecie tłuszczów, lecz także zawierają niebezpieczną substancję chemiczną o nazwie akrylamid.
To związek o możliwym działaniu rakotwórczym (zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwory układu pokarmowego) i neurotoksycznym (uszkadza układ nerwowy), powstający w czasie reakcji Maillarda. Wytwarzany jest w temperaturze powyżej 120°C podczas obróbki termicznej (smażenie, pieczenie) produktów o dużej zawartości skrobi, takich jak frytki, chipsy, krakersy czy płatki śniadaniowe.
Największe ilości akrylamidu są w produktach, które wymagają dłuższego procesu smażenia, pieczenia czy też wielokrotnego użycia tej samej porcji tłuszczu. Pocieszające jest to, że związek ten nie wydziela się podczas gotowania (także na parze), ponieważ temperatura nie przekracza wtedy 100°C i nie zachodzą reakcje brązowienia (reakcje Maillarda).
W codziennej diecie największa ilość spożywanego akrylamidu przypada na: chipsy i chrupki ziemniaczane, ale także na kawę, ciasta, ciastka i herbatniki oraz chleb, bułki i inne gatunki pieczywa, zwłaszcza z przypieczoną skórką czy też w formie zarumienionych tostów. Badania naukowe donoszą, że regularne spożywanie przekąsek takich jak chipsy ziemniaczane znacznie zwiększa ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, np. miażdżycy, choroby wieńcowej, a dodatkowo wywołuje przewlekły stan zapalny w organizmie. Warto o tym pamiętać przy doborze codziennych przekąsek.
Uwaga! Reklama do czytania

Jak zrozumieć małe dziecko
Poradnik pomagający w codziennej opiece nad Twoim dzieckiem