Kakao daje nam całą masę korzyści zdrowotnych, na przykład wspaniale wpływa na układ sercowo-naczyniowy. Wszystko to dzięki epikatechinie, która jest flawonoidem. Niestety przez to, że flawonoidy mają gorzki smak, są usuwane z produktów zawierających kakao. Mleko i cukier dodatkowo pogarszają ich działanie.
Nie należy spożywać kakao z sacharozą, czyli cukrem białym. W takiej wersji przynosi organizmowi więcej strat niż korzyści, m.in. przyczynia się do próchnicy, kwasicy, zaburzeń trzustki czy problemów z krwią lub wzrokiem. Lepiej dodać do niego miód lub glukozę, która nie sieje w organizmie takiego spustoszenia jak sacharoza. Nie należy też łączyć kakao z mlekiem zwierząt, gdyż traci ono znaczną część swoich leczniczych właściwości. W sklepach szukajmy ziaren kakao lub nieprzetworzonego proszku z ziaren. Jest to prawdziwe superjedzenie!
Uwaga! Reklama do czytania
Cud rodzicielstwa
Piękna i mądra książka o istocie życia – rodzicielstwie.
Właściwości ziaren kakaowca:
- Dzięki wysokiemu poziomowi żelaza pomagają zapobiegać anemii.
- Antyoksydanty w nich zawarte chronią przed wolnymi rodnikami, które atakują DNA, powodują różne choroby i są przyczyną starzenia się organizmu.
- Magnez, który się w nich znajduje, chroni przed stresem, poprawia przepływ krwi, podnosi wydajność umysłu, pomaga budować kości.
- Surowe kakao zawiera także kwasy tłuszczowe Omega-6 i witaminę C.
Książki o rozstaniu i rozwodzie: wsparcie dla dzieci i dorosłych
Książki o rozstaniu i rozwodzie dostępne w naszej księgarni mają na celu wspieranie całej rodziny. Bez względu na wiek, każdy członek rodziny znajdzie tutaj coś, co pomoże mu lepiej zrozumieć własne uczucia i odnaleźć nową równowagę. Dzięki literaturze można odkryć, że nawet po rozstaniu możliwe jest stworzenie szczęśliwego, pełnego wsparcia środowiska dla dziecka.
[reklama_col id=”57567, 57571, 57570″]
Przepis na wegańskie kakao
- 1 czubata łyżka masła orzechowego lub masła migdałowego niesłodzonego, najlepiej ekologicznego lub domowej roboty,
- 1 czubata łyżka surowego kakao w proszku,
- 5 daktyli bez pestek,
- odrobina mleka migdałowego lub innego roślinnego (wystarczy taka ilość, by pokryła wszystkie suche składniki w naczyniu).
Mieszamy w blenderze wszystkie składniki, aż zgęstnieją i pojawi się piana. Przelewamy do szklanki i zalewamy gorącą wodą.