Kategorie
Dieta naturalna

Naturalne kakao to superjedzenie (przepis na wegańskie kakao)

Ziarno kakaowca jest nazywane pokarmem bogów. Niestety, z uwagi na to, że powszechnie używa się go do wyrobu przetworzonych czekolad i innych produktów, zwykle nie traktujemy go jak produktu wartościowego.

Kakao daje nam całą masę korzyści zdrowotnych, na przykład wspaniale wpływa na układ sercowo-naczyniowy. Wszystko to dzięki epikatechinie, która jest flawonoidem. Niestety przez to, że flawonoidy mają gorzki smak, są usuwane z produktów zawierających kakao. Mleko i cukier dodatkowo pogarszają ich działanie.

naturalne-kakao

Nie należy spożywać kakao z sacharozą, czyli cukrem białym. W takiej wersji przynosi organizmowi więcej strat niż korzyści, m.in. przyczynia się do próchnicy, kwasicy, zaburzeń trzustki czy problemów z krwią lub wzrokiem. Lepiej dodać do niego miód lub glukozę, która nie sieje w organizmie takiego spustoszenia jak sacharoza. Nie należy też łączyć kakao z mlekiem zwierząt, gdyż traci ono znaczną część swoich leczniczych właściwości. W sklepach szukajmy ziaren kakao lub nieprzetworzonego proszku z ziaren. Jest to prawdziwe superjedzenie!

Uwaga! Reklama do czytania

Cud rodzicielstwa

Piękna i mądra książka o istocie życia – rodzicielstwie.

Odwiedź księgarnię Natuli.pl

Właściwości ziaren kakaowca:

  • Dzięki wysokiemu poziomowi żelaza pomagają zapobiegać anemii.
  • Antyoksydanty w nich zawarte chronią przed wolnymi rodnikami, które atakują DNA, powodują różne choroby i są przyczyną starzenia się organizmu.
  • Magnez, który się w nich znajduje, chroni przed stresem, poprawia przepływ krwi, podnosi wydajność umysłu, pomaga budować kości.
  • Surowe kakao zawiera także kwasy tłuszczowe Omega-6 i witaminę C.

Nowa dyscyplina. Ciepłe, spokojne i pewne wychowanie od małego dziecka do nastolatka

Jak być przewodnikiem dziecka i odpowiedzialnie orientować je w tym chaotycznym świecie. 
Autor mówi: rodzice, nie warto wdawać się w negocjacje, ciągle prosić, stawiać tylu pytań. Mamy inne rozwiązania, znacznie skuteczniejsze i korzystniejsze dla naszych relacji z dziećmi. Stoi za nimi nowa dyscyplina. I wcale nie trzeba być przy tym surowym.

CHCESZ? KLIKNIJ!

[reklama_col id=”57567, 57571, 57570″]

Przepis na wegańskie kakao

  • 1 czubata łyżka masła orzechowego lub masła migdałowego niesłodzonego, najlepiej ekologicznego lub domowej roboty,
  • 1 czubata łyżka surowego kakao w proszku,
  • 5 daktyli bez pestek,
  • odrobina mleka migdałowego lub innego roślinnego (wystarczy taka ilość, by pokryła wszystkie suche składniki w naczyniu).

Mieszamy w blenderze wszystkie składniki, aż zgęstnieją i pojawi się piana. Przelewamy do szklanki i zalewamy gorącą wodą.

Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.