Imbir – pochodzenie i charakterystyka
Po raz pierwszy imbir zastosowano prawdopodobnie w Malezji, skąd później został rozpowszechniony w Azji, a następnie na terenach Morza Śródziemnego. Jest to jedna z najstarszych roślin leczniczych, choć w Polsce warunki do jej rozwoju nie są sprzyjające. Imbir jest rośliną wieloletnią, wyróżniającą się zieloną łodygą oraz zielono-żółtym kwiatostanem. Najważniejszą częścią rośliny jest jej korzeń, gdyż to on zawiera największą ilość cennych substancji.
Za unikalny aromat imbiru odpowiedzialna jest substancja o nazwie zingiberol. Jest to alkohol, wchodzący w skład olejku eterycznego, występującego w kłączu. Gingerol to związek, który występuje naturalnie w imbirze i to właśnie on nadaje mu ostrego, charakteryzującego smaku.
Właściwości lecznicze imbiru
Imbir charakteryzuje się szeroką wartością prozdrowotną, ze względu na mnogość składników odżywczych, które się w nim znajdują. Korzenie imbiru zawierają między innymi:
- witaminy: C, B1, B2, E, A i K, kwas foliowy;
- minerały: wapń, fosfor, żelazo, potas;
- olejki eteryczne i żywice.
Zawarte w imbirze substancje wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, wykrztuśne. Herbatę z imbirem zaleca się w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych, gdyż nie tylko rozgrzewa, ale też łagodzi kaszel, rozrzedza śluz, hamuje skurcze oskrzeli. Dodatkowo imbir wykazuje działanie przeciwbólowe i przeciwgorączkowe, może więc być stosowany w przypadku przeziębienia i grypy.
Imbir wykazuje właściwości, zmniejszające lepkość krwi, może więc chronić przed powstawaniem zatorów i zakrzepów. Podnosi ciśnienie i wykazuje zdolność zwiększania ilości dobrego cholesterolu LDL we krwi. Imbir wpływa korzystnie na pracę serca, sprzyja poprawie koncentracji i dodaje energii. Sportowcy cenią ten składnik ze względu na jego działanie w zakresie redukcji zmęczenia psychicznego i fizycznego.
Właściwości, sprzyjające dotlenieniu komórek i poprawie ukrwienia, mogą stymulować do pracy układ odpornościowy. Oznacza to, że imbir może być stosowany także profilaktycznie w celu ochrony przed infekcjami.
Warto zapoznać się z działaniem imbiru na układ pokarmowy. Działa żółciopędnie i rozkurczowo. Sprzyja lepszemu trawieniu i łagodzeniu wzdęć. Cechuje się tym, że może łagodzić mdłości po chemioterapii i narkozie. Wspomaga też apetyt, a więc może być podawany niejadkom.
Imbir poprawia ukrwienie i utlenienie mózgu, sprzyja więc poprawie koncentracji i lepszemu myśleniu. Zawarte w roślinie substancje mogą działanie moczopędnie, pomagają więc usunąć nadmiar wody, nagromadzonej w tkankach, łagodząc obrzęki. Dzięki właściwościom rozgrzewającym herbata z imbirem świetnie sprawdzi się zimą po długim spacerze na mrozie. Imbir w medycynie naturalnej stosowany jest także jako afrodyzjak, ponieważ wspomaga ukrwienie narządów płciowych.
Imbir na odchudzanie
Imbir bardzo często łączony jest z procesami odchudzania. Wielokrotnie stanowi składnik naturalnych suplementów na odchudzanie, a dietetycy polecają go jako przyprawę, która powinna znaleźć się w menu redukcyjnym. Działanie odchudzające imbiru zawdzięczamy dwóm związkom, o których wspomnieliśmy wcześniej. Gingerol i zingibain to związki, odpowiedzialne za smak i zapach rośliny, wykazujące jednocześnie właściwości podnoszenia temperatury ciała. Mają wpływ na termogenezę, która jest bezpośrednio połączona z procesami utraty tkanki tłuszczowej. Nie bez znaczenia jest również zdolność imbiru do poprawy trawienia i zwiększania produkcji soków żołądkowych
Zastosowanie imbiru
Imbir ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Najczęściej wykorzystywany jest w formie sproszkowanej jako przyprawa do potraw. Sprawdza się też jako składnik przykład korzennych, stosowanych w celu urozmaicenia smaku i aromatu ciast i innych słodkich deserów, jak również grzanego wina lub piwa. Imbir dobrze komponuje się z liściem laurowym, gałką muszkatołową, zielem angielskim oraz pieprzem. W sklepie oprócz sproszkowanej przyprawy znajdziemy także świeży imbir oraz imbir kandyzowany. Czasem na półkach pojawia się także wódka imbirowa.
Imbir w kosmetyce
Imbir często wykorzystywany jest w przemyśle kosmetycznym, jako składnik preparatów wyszczuplających i redukujących cellulit. Przyprawa stosowana jest ze względu na swoje działanie pobudzające krążenie i sprzyjające zwiększeniu termogenezy, co według niektórych osób może pobudzić procesy spalania tłuszczu
Przeciwwskazania do stosowania imbiru
Choć imbir to przyprawa o wielu właściwościach zdrowotnych, nie powinno się jej podawać dzieciom poniżej 12 miesiąca życia. Imbir ma dość ostry smak i może drażnić delikatne kubki smakowe dziecka. Spożywania imbiru nie zaleca się także osobom, cierpiącym na wrzody żołądka lub dwunastnicy oraz refluks. Przyprawa zawiera substancje, które mogą podrażniać śluzówkę przewodu pokarmowego i nasilać dolegliwości. Imbir może podnosić ciśnienie krwi, nie powinny więc go spożywać osoby z nadciśnieniem.
Czy można stosować imbir w ciąży?
Stosowanie imbiru zaleca się także paniom, spodziewającym się dziecka. Korzeń imbiru przyda się szczególnie w pierwszym okresie ciąży, kiedy to przyszłą mamę męczą poranne nudności mdłości. Imbir może pomóc w złagodzeniu tego typu dolegliwości. Cenne substancje, zawarte w imbirze wspomagają kondycję kobiety i będą sprzyjać trawieniu przy niestrawności i wzdęciach.
Imbir to bardzo cenna przyprawa, o której warto pomyśleć podczas prowadzenia zdrowej diety. Korzeń imbiru można wykorzystać na różne sposoby i w różnej postaci. Jego działanie jest nieocenione w przypadku przeziębienia i nie tylko.
Merytoryczną dawkę wiedzy zapewnił Zielares.pl – Portal o ziołach, witaminach, suplementach i zdrowym stylu życia.