Kategorie
Zdrowie

Alergia pokarmowa u dziecka

Najkrócej można zdefiniować alergię jako reakcję naszego organizmu na mało szkodliwe substancje. U większości osób substancje takie nie wywołają żadnych niepożądanych skutków, jednak u niektórych mogą spowodować tzw. nadmierną reakcję organizmu. Jest to sygnał i informacja, aby podjąć działania zmierzające do radykalnej zmiany naszego stylu życia, w tym decydująca wydaje się zmiana nawyków żywieniowych.

Alergia pokarmowa

Alergia pokarmowa, czyli określona reakcja na pewne pokarmy lub ich składniki, pojawia się niekiedy bardzo wcześnie, także jako wrodzona przypadłość. Potrafi – jak żadna inna choroba – manifestować się szeroką gamą różnych objawów.

Na świecie są setki tysięcy alergenów i liczba ta stale rośnie. I zapewne będzie się tak działo dopóty, dopóki współczesna medycyna klasyczna i nauka nie zwrócą uwagi na to, że podstawową przyczyną tzw. alergii jest przede wszystkim wewnętrzne środowisko organizmu (w tym najważniejszy jest stan jelit), które tworzymy poprzez stosowanie codziennej diety. To niewłaściwa dieta stanowi jeden z głównych czynników umożliwiających powstawanie alergii, ważniejszy niż wpływ konkretnych alergenów na organizm człowieka.

Przeczytaj: Co wpływa na rozwój alergii?

Podstawowe alergeny

Mleko krowie

To jeden z najczęstszych alergenów. Alergia na mleko bardzo często występuje w całej rodzinnie, ale powoduje różne objawy u poszczególnych jej członków. Mogą to być m.in.: ciemne obwódki wokół oczu, egzema, pokrzywka, trądzik i inne problemy ze skórą, a także bóle brzucha, biegunki, kolki u niemowląt, zgaga, zaparcia, częste wymioty (szczególnie u dzieci), także moczenie nocne, przykry zapach ciała i z ust, nadmierne pocenie się, zmęczenie. Choroby, które są symptomem alergii na mleko, to: nadkwasota, astma, częste przeziębienia z kaszlem i katarem, zapalenia gardła, oskrzeli, ucha środkowego i przede wszystkim zatok.

Gluten

Czyli przede wszystkim pszenica, jęczmień i żyto. To nie zboża alergizują, ale zawarty w nich gluten. Na początku XX wieku naukowcy, krzyżując różne odmiany tych samych zbóż, wyselekcjonowali m.in. odmianę pszenicy o zwiększonej o 50% ilości glutenu (białka zbożowego). Dziś jest to jeden z głównych alergenów. Dla porównania orkisz, pierwotne i niezmienione do dziś zboże, nie alergizuje, ponieważ poziom glutenu jest w nim taki, jaki wyznaczyła w nim tysiące lat temu natura.

Jaja

Stanowią bardzo częsty alergen, dlatego powinno się je podawać dzieciom dopiero po 2, a nawet 3 roku życia. Wiele szczepionek hoduje się na kurzych zarodkach, przez co są one niebezpieczne dla osób z alergią na jajka. Bardzo często dzieci na nie uczulone są również uczulone na produkty drobiowe. Jaja są najczęstszą przyczyną egzemy u dzieci, mogą powodować problemy ze skórą, np. pokrzywkę, łuszczycę, a także bóle głowy, astmę oraz kłopoty z przewodem pokarmowym (wymioty, czkawka, odbijanie itd.).

Cukier

Jest silnym alergenem, ale może również nasilać różne objawy alergiczne. Występuje dziś prawie we wszystkich produktach wytwarzanych przemysłowo i dlatego zazwyczaj nie jest brany pod uwagę jako potencjalny alergen. Możliwe objawy alergii na cukier to m.in.: wysuszenie skóry, egzema i łuszczyca, swędzenie skóry, wypryski i trądziki (szczególnie u dzieci), a także zmęczenie fizyczne i psychiczne.

Czekolada

Podobnie jak orzeszki kola znajduje się w napojach chłodzących, w ciastach, ciasteczkach, pączkach, lodach, cukierkach, napojach mlecznych. Do końca nie wiadomo, co bardziej uczula w czekoladzie: sama czekolada, cukier, mleko czy środki konserwujące. Możliwe objawy alergii na czekoladę to m.in.: astma, egzema, pokrzywka i inne problemy skórne, bóle głowy, przewlekły katar.

Owoce cytrusowe

Uczulają wszystkie cytrusy (pomarańcze, grejpfruty, cytryny, mandarynki itd.). Możliwe objawy alergii na nie to m.in.: migreny, astma, egzema, pokrzywka, aftowe zapalenie jamy ustnej.

Chemiczne dodatki pokarmowe

Optymalnym rozwiązaniem byłoby unikać wszystkich pokarmów przetworzonych technologicznie, ponieważ w procesie produkcji dodaje się do nich środki chemiczne, mające uatrakcyjnić końcowy produkt. Należy również zwracać uwagę na owoce i warzywa niesezonowe, które zazwyczaj podczas wzrostu są spryskiwane substancjami chemicznymi, aby przedłużyć ich trwałość do spożycia. Przemysłowo suszone owoce są poddawane działaniu dwutlenku węgla (z wyjątkiem tych, które mają specjalne oznaczenia na etykietce). Wiadomo również, że dojrzewanie cytrusów przyspiesza się, stosując etylen. Natomiast konserwy, żywność w torebkach, słoiczkach itp. zawierają konserwanty i dodatki chemiczne (smakowe, zapachowe, konserwujące itd.), aby produkt był jak najbardziej atrakcyjny dla konsumenta i miał długi okres przydatności do spożycia. Możliwe objawy alergii na chemiczne dodatki pokarmowe to m.in.: astma, pokrzywka, egzema, przewlekłe problemy ze skórą (swędzenie, wysuszanie), zmęczenie i częste objawy zniecierpliwienia, a także kłopoty z nauką.

Avatar photo

Autor/ka: Kazimierz Kłodawski

Specjalista z zakresu żywienia człowieka i szeroko pojętej promocji zdrowia. Od 20 lat wegetarianin i makrobiotyk. Z zamiłowania filozof, ekolog i przyrodnik. Autor książki „Rok z makrobiotyką” oraz licznych artykułów na temat filozofii zdrowia oraz naturalnego stylu życia i odżywiania (publikacje m.in.: „Wegetariański Świat”). Od kilkunastu lat prowadzi Szkołę Żywienia Naturalnego, promującą ideę zdrowego, naturalnego i twórczego życia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.