Kategorie
Dieta naturalna

Jak gotować naturalnie, cz.2 – wyposażenie kuchni

Kuchnia naturalna to specyficzny konglomerat prostoty i tradycji, a także ekonomii, ponieważ spożywa się tutaj tylko to, co jest faktycznie niezbędne do wzrostu i wszechstronnego rozwoju człowieka.

Kuchnia naturalna to specyficzny konglomerat prostoty i tradycji, a także ekonomii, ponieważ spożywa się tutaj tylko to, co jest faktycznie niezbędne do wzrostu i wszechstronnego rozwoju człowieka.

Uwaga! Reklama do czytania

Jak zrozumieć małe dziecko

Poradnik świadomego rodzicielstwa

Cud rodzicielstwa

Wsłuchaj się naprawdę w głos swojego dziecka

Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli

Najważniejszymi elementami naturalnej i zarazem zdrowej kuchni, jest odpowiednia jakość wody użyta do przyrządzania posiłków oraz jak najbardziej naturalne źródło ognia.

Woda jest źródłem życia

Najlepsza jest tzw. woda „żywa”, która pochodzi z naturalnego źródła, lub głębokiej studni. Im krótszy jest okres od wydobycia ze studni lub źródła, do zastosowania w kuchni, tym lepsza jest jej jakość. Taka woda, po wydobyciu (od 3 do 5 godzin), zawiera naturalną energią elektromagnetyczną ze swojego otocznia.

Co powinniśmy wiedzieć o wodzie?

  • do regularnego picia stosujemy wodę niegazowaną, sporadycznie można używać wody naturalnie mineralizowanej
  • tzw. „woda twarda” zwykle zawiera więcej minerałów i nadaje się lepiej do picia, niż tzw. „woda miękka”
  • woda wodociągowa często zawiera związki chemiczne (chlor, fluor itd.) i zanieczyszczenia mikrobiologiczne (wirusy, bakterie, grzyby itp.), dlatego ważne jest, aby przegotować ją przed spożyciem
  • do oczyszczania wody wodociągowej możemy używać filtrów. Najlepsze są filtry najprostsze (np. węglowe). Często zdarza się, że drogie filtry oferowane do oczyszczania wody, produkują wodę prawie „destylowaną”. Unikajmy takich filtrów, ponieważ oczyszczona przez nie woda działa jak rozpuszczalnik i wymywa z naszego organizmy niezbędne minerały
Ogień jest stwórcą naszej cywilizacji

Współczesna cywilizacja powstała, dzięki użyciu ognia przez naszych przodków. Natomiast współczesny sposób przetwarzania i spożywania żywności, powstał dzięki użyciu ognia i soli.

Co powinniśmy wiedzieć o ogniu?

  • najbardziej naturalne źródło ognia i ciepła to drewno, węgiel i gaz ziemny
  • energia elektryczna stosowana do przyrządzania potraw, wprowadza chaos w strukturę molekularną pokarmu. Pokarmy przyrządzane na kuchenkach elektrycznych nie są tak zdrowe, jak przyrządzane na gazie, węglu i drewnie
  • kuchenki indukcyjne i mikrofalowe nie powinny być stosowane w kuchni naturalnej

Akcesoria do gotowania:

  • garnki:
    powinny być z żeliwa, ze szlachetnej stali lub emaliowane. Możemy używać naczyń do gotowania z hartowanego szkła, a także garnków z teflonem i podobnymi pokryciami. Pamiętajmy o tym, aby stosować garnki najwyższej jakości, ze sprawdzonych i długo funkcjonujących na rynku firm
  • deski do krojenia:
    tylko drewniane. Tuż po zakupie należy je zaimpregnować olejem jadalnym (2-3 krotnie). Taka deska będzie nam służyła nawet kilkanaście lat
  • zastawa stołowa:
    porcelana, fajans, kamionka, szkło, drewno
  • inne naczynia w kuchni:
    do kiszenia warzyw, żurku, barszczu czerwonego, kwasu chlebowego itd., do przechowywania suszonych warzyw, grzybów, owoców – porcelana, fajans, kamionka, szkło
  • noże:
    tylko ostre (systematycznie ostrzone)
Uwaga! W kuchni naturalnej unikajmy wszelkich plastików
Plastikowe pojemniki do przechowywania żywności zastąpmy szklanymi lub papierowymi, plastikowe przybory do gotowania- drewnianymi. Pamiętajmy o tym, żeby nie przechowywać produktów spożywczych, np. kasz, ryżu, makaronów, w plastikowych woreczkach.

Życie seksualne rodziców

Zacznij świadomie budować swoją relację z partnerem

Jak zrozumieć się w rodzinie

Jak dostrzec potrzeby innych i być wysłuchanym

Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli

Avatar photo

Autor/ka: Kazimierz Kłodawski

Specjalista z zakresu żywienia człowieka i szeroko pojętej promocji zdrowia. Od 20 lat wegetarianin i makrobiotyk. Z zamiłowania filozof, ekolog i przyrodnik. Autor książki „Rok z makrobiotyką” oraz licznych artykułów na temat filozofii zdrowia oraz naturalnego stylu życia i odżywiania (publikacje m.in.: „Wegetariański Świat”). Od kilkunastu lat prowadzi Szkołę Żywienia Naturalnego, promującą ideę zdrowego, naturalnego i twórczego życia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.