Sposób, w jaki przechowujemy chleb jest niezwykle istotny dla jego żywotności. Oczywiście, to nie jedyny warunek, ale jeden z ważniejszych, by sprawić, że pieczywo dłużej będzie nas cieszyć chrupkością, wilgotnością i odpowiednim smakiem.
Najdłużej świeżość zachowują wyroby z mąki żytniej, pieczone na naturalnym zakwasie. Taki chleb, odpowiednio przechowywany, może utrzymać dobry smak nawet przez 10 dni. Najszybciej wysycha chleb pszenny, pieczony na drożdżach. Te z marketu, wypiekane z mrożonek, zazwyczaj do wyrzucenia są już po jednym dniu.
Książki o rozstaniu i rozwodzie: wsparcie dla dzieci i dorosłych
Książki o rozstaniu i rozwodzie dostępne w naszej księgarni mają na celu wspieranie całej rodziny. Bez względu na wiek, każdy członek rodziny znajdzie tutaj coś, co pomoże mu lepiej zrozumieć własne uczucia i odnaleźć nową równowagę. Dzięki literaturze można odkryć, że nawet po rozstaniu możliwe jest stworzenie szczęśliwego, pełnego wsparcia środowiska dla dziecka.
Każde pieczywo powinniśmy przechowywać w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej. Dobrze korzystać również z doświadczeń naszych babek, które chleb, zaraz po upieczeniu (i odparowaniu) owijały w naturalne materiały. Dzięki temu zachowywał on dłużej świeżość. Lniane koszyki od Lino są przedłużeniem tej tradycji.
Do naszego domu trafił okrągły, lniany koszyk na pieczywo. Uszyty z podwójnej warstwy lnu z dodatkowym wypełnieniem i sznurkami, którymi można ściągnąć całość. Strona wewnętrzna wykonana została z naturalnego lnu o właściwościach antygrzybicznych i antybakteryjnych. Dzięki temu chleb pozostaje dłużej świeży i mam pewność, że równie dobrze będzie smakował nawet po kilku dniach od wyjęcia z pieca.
Życie seksualne rodziców
Zacznij świadomie budować swoją relację z partnerem
Jak zrozumieć się w rodzinie
Jak dostrzec potrzeby innych i być wysłuchanym
Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli
Skąd te doskonałe właściwości lnu, które chronią pieczywo przed wysychaniem? To zasługa odpowiedniej wymiany wilgotności. Lniane koszyki z jednej strony nie dopuszczają wilgoci do pieczywa, ale jednocześnie odprowadzają jej nadmiar z chleba. Len jest niezniszczalny, higroskopijny i biodegradowalny. Kolejne prania tylko uszlachetniają tkaninę sprawiając, że włókna stają się bardziej zbite i gładkie.
Lubię len i cieszę się, że istnieją takie marki jak Lino, które przypominają o niezwykłych właściwościach tego naturalnego materiału. Cieszę się też, że w małej kuchni taki koszyk może mi zastąpić chlebak, który zazwyczaj zajmuje dużo miejsca na blacie. No i cena, w stosunku do tradycyjnego chlebaka, przemawia zdecydowanie na korzyść lnianego worka.
1 odpowiedź na “Jak przechowywać chleb, by dłużej zachował swoją świeżość? (lniane koszyki na chleb od Lino)”
Chleb z marketu do wyrzucenia po jednym dniu? Czy ty jesteś poważna kobieto? Pewnie jeszcze trujący jest. Piekę chleby w domu od lat ale jak widzę takie bzdury to mi ręce opadają