Kategorie
Dieta naturalna

Kremy zbożowe

Kremy z ugotowanych ziaren zbóż:

* Krem z kaszy jaglanej na słodko:
ugotowaną kaszę jaglaną miksujemy z dodatkiem wrzątku. W trakcie miksowania możemy dodać pół łyżeczki słodu zbożowego lub mieszanki słodów z syropem buraczanym i odrobiną miodu.

Kremy z ugotowanych ziaren zbóż:

  • Krem z kaszy jaglanej na słodko:
    ugotowaną kaszę jaglaną miksujemy z dodatkiem wrzątku. W trakcie miksowania możemy dodać pół łyżeczki słodu zbożowego lub mieszanki słodów z syropem buraczanym i odrobiną miodu. Można również, po zmiksowaniu (konsystencja budyniu) i wyłożeniu na talerz, polać naturalnymi słodkościami.
    Tak przyrządzony krem podajemy dzieciom od 7-8 miesiąca życia. Starszym dzieciom możemy posypać krem tzw. posypką orzechowo-nasienną (rozdrobnione orzechy, pestki dyni, nasiona słonecznika, nieoczyszczonego sezamu, siemienia lnianego, wiórek kokosowych itp.).
  • Krem z kaszy jaglanej z owocami:
    do sporządzonego kremu (j/w), dodajemy krótko blanszowane, świeże owoce (zimą przede wszystkim jabłka), a także drobno pocięte, naturalnie suszone śliwki, brzoskwinie, rodzynki suszone na słońcu itd.
  • Krem z orkiszu z warzywami i gomasio:
    ziarno ugotowanego orkiszu i warzywa sezonowe (np: dynia, marchew, seler, pietruszka) miksujemy, z dodatkiem wrzątku do konsystencji kremu. Po wyłożeniu na talerz posypujemy go gomasio, tzw. solą sezamową. Starszym dzieciom ugotowane warzywa można  rozgnieść widelcem i dodać do kremu na talerzyku.

Kremy z mąki (ze zmielonych ziaren zbóż):

  • Krem z ryżu pełnego z dynią:
    do 4 szklanek gotującej się wody, dodajemy startą na grubych oczkach dynię (można dodać każde rozdrobnione warzywo sezonowe), którą gotujemy przez kilka minut. Następnie dodajemy rozmieszaną z zimną wodą mąkę ryżową. Gotujemy około 6-8 minut. Naczynie zawijamy w koc i po upływie 10 minut, krem jest gotowy.
    Krem doskonale smakuje również na słodko (z 1-2 łyżeczkami naturalnych słodkości) lub z gomasio i kilkoma kropelkami sosu sojowego shoyu lub tamari (sos serwujemy dzieciom starszym).
  • Krem z owsa z owocami:
    do 4 szklanek gotującej wody dodajemy rodzynki suszone na słońcu, śliwki naturalnie suszone, pokrojone jabłko itd. Po krótkim gotowaniu wlewamy mąkę owsianą, rozmieszaną z zimną wodą i gotujemy jak wyżej. Krem z owsa z owocami spożywamy na słodko. Gotowany z warzywami, raczej z gomasio i ewentualnie kilkoma kropelkami naturalnie fermentowanego sosu sojowego shoyu lub tamari (serwujemy go dzieciom starszym).

Foto: Zdjęcia są ważne

Autor/ka: Kazimierz Kłodawski

Specjalista z zakresu żywienia człowieka i szeroko pojętej promocji zdrowia. Od 20 lat wegetarianin i makrobiotyk. Z zamiłowania filozof, ekolog i przyrodnik. Autor książki „Rok z makrobiotyką” oraz licznych artykułów na temat filozofii zdrowia oraz naturalnego stylu życia i odżywiania (publikacje m.in.: „Wegetariański Świat”). Od kilkunastu lat prowadzi Szkołę Żywienia Naturalnego, promującą ideę zdrowego, naturalnego i twórczego życia.


Bestsellery księgarni NATULI

Tematy, którymi się zajmujemy:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *