Kategorie
Ciąża i narodziny Poród

Jedzenie daktyli ułatwia poród!

„Spożywanie daktyli pod koniec ciąży pozytywnie wpływa na poród bez negatywnego wpływu na matkę i dziecko” – oto wnioski z badań przeprowadzonych przez Instytut Journal of Midwifery & Reproductive Health (1).

Badania te dowodzą, że jedzenie sześciu daktyli pod koniec trwania ciąży powoduje:

  • wyższe wyniki w skali Bishopa, świadczące o dojrzałości szyjki oraz częściej zachowany pęcherz płodowy przy przyjęciu do szpitala;
  • szybsze rozwieranie się szyjki podczas porodu, tym samym skrócenie pierwszego okresu porodu;
  • samoistne rozpoczęcie czynności skurczowej w terminie porodu, bez konieczności jego indukowania z powodu przenoszenia ciąży;
  • wyższy wskaźnik skuteczności indukcji porodu, jeżeli zaszła konieczność jej zastosowania;
  • mniejsze prawdopodobieństwo zastosowania oksytocyny w przebiegu porodu i po porodzie.

Uwaga! Reklama do czytania

Poród naturalny

Świadome przygotowanie się do cudu narodzin.

Cesarskie cięcie i poród po cięciu cesarskim

Pomoc i wsparcie przy CC i VBAC

Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli

Dlaczego jedzenie daktyli pomaga w porodzie?

Naukowcy odkryli, że daktyle uwrażliwiają macicę na działanie naturalnej oksytocyny, która jest jednym z najważniejszych hormonów porodowych i poporodowych. Oksytocyna nazywana inaczej hormonem miłości, wywołuje skurcze, które rozwierają szyjkę macicy

przeczytaj także: Mózg w porodzie – co warto wiedzieć, żeby nie zakłócać naturalnego rytmu porodu

Jedzenie daktyli przynosi także dodatkowe korzyści odżywcze mamie w ciąży – zawierają one nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe, które dostarczają organizmowi energię i biorą udział w produkcji prostaglandyn – hormonów, które wpływają na przygotowanie szyjki macicy do porodu.

Dodatkowo daktyle zawierają:

  • naturalne cukry (fruktozę), które łatwo rozkładają się w organizmie i dają dużą dawkę energii (są idealną przekąską w czasie porodu!);
  • błonnik, który łagodzi zaparcia, zmniejsza ryzyko cukrzycy ciążowej i stanu przedrzucawkowego;
  • potas, który pomaga utrzymać równowagę wodno-elektorlitową, przez co reguluje ciśnienie tętnicze;
  • magnez, który pomaga złagodzić skurcze mięśni w okresie ciąży np. skurcze łydek;
  • witamina K, która utrzymuje prawidłową krzepliwość krwi i zdrowe kości;
  • kwas foliowy, który zapobiega wadom cewy nerwowej u dziecka, zapewniając mu prawidłowe dojrzewanie rdzenia kręgowego.

Nowa dyscyplina. Ciepłe, spokojne i pewne wychowanie od małego dziecka do nastolatka

Jak być przewodnikiem dziecka i odpowiedzialnie orientować je w tym chaotycznym świecie. 
Autor mówi: rodzice, nie warto wdawać się w negocjacje, ciągle prosić, stawiać tylu pytań. Mamy inne rozwiązania, znacznie skuteczniejsze i korzystniejsze dla naszych relacji z dziećmi. Stoi za nimi nowa dyscyplina. I wcale nie trzeba być przy tym surowym.

CHCESZ? KLIKNIJ!

Kiedy jeść daktyle i w jakich ilościach?

Oczywiście można je jeść przez całą ciążę. Są jednak bardzo słodkie i kobiety, które mają wysoki poziom cukru, powinny mieć to na uwadze. Aby odczuć wspomniane wcześniej działanie daktyli podczas porodu, najlepiej zacząć jeść 6 daktyli dziennie od 36 tygodnia ciąży. Przy zakupie warto zwrócić uwagę, by były organiczne i niesiarkowane.

Źródło:

(1) http://jmrh.mums.ac.ir/article_2772.html

Avatar photo

Autor/ka: Celina Szwinta

położna i mama Janka. Pasjonują ją podróże i tradycyjne metody położnicze w różnych kulturach na świecie. Dlatego, po kilku latach pracy w polskim szpitalu postanowiła wywrócić swoje życie do góry nogami. Zdobywała doświadczenie w Kenii, w domu porodowym „Bumi Sehat” na Bali oraz w rejonie dotkniętym tajfunem na Filipinach. Wprowadzała naturalne praktyki położnicze w klinice w Kambodży. Na co dzień medytuje i praktykuje jogę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.