Kategorie
Ekowiadomości

Jesienią lubimy pigwę

Pigwa pochodzi z tej samej rodziny owoców, co jabłko i gruszka. Owoce pigwy są duże, gruszkowate (niektóre odmiany przypominają jabłka), woskowane, pokryte szarawym meszkiem. Można je hodować we własnym ogródku – zasadzić drzewko, które będzie pełniło funkcję ozdobną i dawało nam owoce, lub kupić w warzywniaku. Uwaga, najlepiej wybierać pigwę ekologiczną, z pewnego źródła, np. od lokalnego rolnika. Z racji cienkiej skórki jest podatna na działanie pestycydów.

pigwa

Pigwa w kuchni

Przyznam, że w moim domu rodzinnym pigwę dodawano wyłącznie do herbaty, stosując ją zamiast cytryny. Owoce są zbyt twarde i kwaśne, by jeść je na surowo. Pigwę można przechowywać w lodówce nawet do dwóch miesięcy.

Czy można przygotować jakąś potrawę z dodatkiem tego owocu? Sprawdzi się raczej jako dodatek – suszona wzbogaci smak kompotu wigilijnego, podkreśli smak gulaszu z dziczyzny. Polecam także marmoladę z pigwy. Jak ją wykonać? To bardzo proste. Kroimy wcześniej obrane owoce pigwy, dodajemy do nich niewielką ilość wody, po czym bardzo długo i powoli smażymy. Na końcu możemy dodać słód. Musimy pamiętać o częstym mieszaniu marmolady. Równie dobrze smakuje galaretka z pigwy.

Książki o rozstaniu i rozwodzie: wsparcie dla dzieci i dorosłych

Książki o rozstaniu i rozwodzie dostępne w naszej księgarni mają na celu wspieranie całej rodziny. Bez względu na wiek, każdy członek rodziny znajdzie tutaj coś, co pomoże mu lepiej zrozumieć własne uczucia i odnaleźć nową równowagę. Dzięki literaturze można odkryć, że nawet po rozstaniu możliwe jest stworzenie szczęśliwego, pełnego wsparcia środowiska dla dziecka.

Zobacz kolekcję

Właściwości pigwy

Pigwa jest naturalnym lekiem, jej owoce zawierają dużo witaminy C (siedem razy więcej niż cytryna), B, prowitaminy A, garbników, pektyn. To źródło magnezu, fosforu, potasu, żelaza, miedzi i jodu.

Kilka zalet pigwy:

  • posiada właściwości przeciwutleniające, które pomagają w walce organizmu z wolnymi rodnikami i zmniejszają ryzyko zachorowania na raka;
  • pomaga walczyć z wrzodami żołądka;
  • posiada właściwości antywirusowe;
  • regularne spożywanie pigwy pomaga obniżyć poziom cholesterolu;
  • pigwa jest pomocna w łagodzeniu stresu;
  • sok z pigwy, który przygotowujemy podobnie jak ten z cebuli, jest polecany osobom cierpiącym na anemię, choroby układu krążenia, choroby układu oddechowego, choroby układu pokarmowego, a nawet astmę.

Przepis na syrop z pigwy:

Owoce pigwy obieramy i kroimy na ćwiartki, usuwając gniazda nasienne. Umieszczamy w słoiku. Zalewamy kilkoma łyżeczkami miodu. Syrop jest gotowy następnego dnia. Warto przygotowywać codziennie świeży.

Przepis na sok z pigwy:

Owoce obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na ćwiartki. Wyciskamy z owoców sok w sokowirówce. Jeśli nie mamy tego sprzętu, możemy zalać owoce wodą i ugotować. Następnie odcedzamy sok i przelewamy do butelek lub słoików. Pasteryzujemy ok. 25 minut.

Pigwa może nas zaskoczyć, ponieważ poza ewidentnymi walorami smakowymi i zdrowotnymi, może sprawdzić się także jako naturalny odświeżacz powietrza. Owoce nabite goździkami poleżą na parapecie nawet cztery miesiące. Inne zastosowanie: sokiem z pigwy można przemywać dziąsła, płukać gardło, przetłuszczające się włosy (kilka łyżek na szklankę wody).

Źródło: lifestyle.iloveindia.com
Foto

Jak zrozumieć małe dziecko

Podręcznik świadomego rodzicielstwa

Rozwój seksualny dzieci

Zadbaj o zdrową seksualność swojego dziecka

Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli

Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

2 odpowiedzi na “Jesienią lubimy pigwę”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *