Pigwa pochodzi z tej samej rodziny owoców, co jabłko i gruszka. Owoce pigwy są duże, gruszkowate (niektóre odmiany przypominają jabłka), woskowane, pokryte szarawym meszkiem. Można je hodować we własnym ogródku – zasadzić drzewko, które będzie pełniło funkcję ozdobną i dawało nam owoce, lub kupić w warzywniaku. Uwaga, najlepiej wybierać pigwę ekologiczną, z pewnego źródła, np. od lokalnego rolnika. Z racji cienkiej skórki jest podatna na działanie pestycydów.

Pigwa w kuchni
Przyznam, że w moim domu rodzinnym pigwę dodawano wyłącznie do herbaty, stosując ją zamiast cytryny. Owoce są zbyt twarde i kwaśne, by jeść je na surowo. Pigwę można przechowywać w lodówce nawet do dwóch miesięcy.
Czy można przygotować jakąś potrawę z dodatkiem tego owocu? Sprawdzi się raczej jako dodatek – suszona wzbogaci smak kompotu wigilijnego, podkreśli smak gulaszu z dziczyzny. Polecam także marmoladę z pigwy. Jak ją wykonać? To bardzo proste. Kroimy wcześniej obrane owoce pigwy, dodajemy do nich niewielką ilość wody, po czym bardzo długo i powoli smażymy. Na końcu możemy dodać słód. Musimy pamiętać o częstym mieszaniu marmolady. Równie dobrze smakuje galaretka z pigwy.

Książki o rozstaniu i rozwodzie: wsparcie dla dzieci i dorosłych
Książki o rozstaniu i rozwodzie dostępne w naszej księgarni mają na celu wspieranie całej rodziny. Bez względu na wiek, każdy członek rodziny znajdzie tutaj coś, co pomoże mu lepiej zrozumieć własne uczucia i odnaleźć nową równowagę. Dzięki literaturze można odkryć, że nawet po rozstaniu możliwe jest stworzenie szczęśliwego, pełnego wsparcia środowiska dla dziecka.
Właściwości pigwy
Pigwa jest naturalnym lekiem, jej owoce zawierają dużo witaminy C (siedem razy więcej niż cytryna), B, prowitaminy A, garbników, pektyn. To źródło magnezu, fosforu, potasu, żelaza, miedzi i jodu.
Kilka zalet pigwy:
- posiada właściwości przeciwutleniające, które pomagają w walce organizmu z wolnymi rodnikami i zmniejszają ryzyko zachorowania na raka;
- pomaga walczyć z wrzodami żołądka;
- posiada właściwości antywirusowe;
- regularne spożywanie pigwy pomaga obniżyć poziom cholesterolu;
- pigwa jest pomocna w łagodzeniu stresu;
- sok z pigwy, który przygotowujemy podobnie jak ten z cebuli, jest polecany osobom cierpiącym na anemię, choroby układu krążenia, choroby układu oddechowego, choroby układu pokarmowego, a nawet astmę.
Przepis na syrop z pigwy:
Owoce pigwy obieramy i kroimy na ćwiartki, usuwając gniazda nasienne. Umieszczamy w słoiku. Zalewamy kilkoma łyżeczkami miodu. Syrop jest gotowy następnego dnia. Warto przygotowywać codziennie świeży.
Przepis na sok z pigwy:
Owoce obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na ćwiartki. Wyciskamy z owoców sok w sokowirówce. Jeśli nie mamy tego sprzętu, możemy zalać owoce wodą i ugotować. Następnie odcedzamy sok i przelewamy do butelek lub słoików. Pasteryzujemy ok. 25 minut.
Pigwa może nas zaskoczyć, ponieważ poza ewidentnymi walorami smakowymi i zdrowotnymi, może sprawdzić się także jako naturalny odświeżacz powietrza. Owoce nabite goździkami poleżą na parapecie nawet cztery miesiące. Inne zastosowanie: sokiem z pigwy można przemywać dziąsła, płukać gardło, przetłuszczające się włosy (kilka łyżek na szklankę wody).
Źródło: lifestyle.iloveindia.com
Foto

Jak zrozumieć małe dziecko
Podręcznik świadomego rodzicielstwa

Rozwój seksualny dzieci
Zadbaj o zdrową seksualność swojego dziecka
Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli
2 odpowiedzi na “Jesienią lubimy pigwę”
Wszystko fajnie tylko już chyba ciut po sezonie na pigwę…
Chyba jeszcze nie po, bo właśnie w weekend mama mi przywiozła pigwy zerwane z ogródka babci :)