Kategorie
Ekowiadomości

Jesienią lubimy pigwę

Pigwa pochodzi z tej samej rodziny owoców, co jabłko i gruszka. Owoce pigwy są duże, gruszkowate (niektóre odmiany przypominają jabłka), woskowane, pokryte szarawym meszkiem. Można je hodować we własnym ogródku – zasadzić drzewko, które będzie pełniło funkcję ozdobną i dawało nam owoce, lub kupić w warzywniaku. Uwaga, najlepiej wybierać pigwę ekologiczną, z pewnego źródła, np. od lokalnego rolnika. Z racji cienkiej skórki jest podatna na działanie pestycydów.

pigwa

Pigwa w kuchni

Przyznam, że w moim domu rodzinnym pigwę dodawano wyłącznie do herbaty, stosując ją zamiast cytryny. Owoce są zbyt twarde i kwaśne, by jeść je na surowo. Pigwę można przechowywać w lodówce nawet do dwóch miesięcy.

Czy można przygotować jakąś potrawę z dodatkiem tego owocu? Sprawdzi się raczej jako dodatek – suszona wzbogaci smak kompotu wigilijnego, podkreśli smak gulaszu z dziczyzny. Polecam także marmoladę z pigwy. Jak ją wykonać? To bardzo proste. Kroimy wcześniej obrane owoce pigwy, dodajemy do nich niewielką ilość wody, po czym bardzo długo i powoli smażymy. Na końcu możemy dodać słód. Musimy pamiętać o częstym mieszaniu marmolady. Równie dobrze smakuje galaretka z pigwy.

Właściwości pigwy

Pigwa jest naturalnym lekiem, jej owoce zawierają dużo witaminy C (siedem razy więcej niż cytryna), B, prowitaminy A, garbników, pektyn. To źródło magnezu, fosforu, potasu, żelaza, miedzi i jodu.

Kilka zalet pigwy:

  • posiada właściwości przeciwutleniające, które pomagają w walce organizmu z wolnymi rodnikami i zmniejszają ryzyko zachorowania na raka;
  • pomaga walczyć z wrzodami żołądka;
  • posiada właściwości antywirusowe;
  • regularne spożywanie pigwy pomaga obniżyć poziom cholesterolu;
  • pigwa jest pomocna w łagodzeniu stresu;
  • sok z pigwy, który przygotowujemy podobnie jak ten z cebuli, jest polecany osobom cierpiącym na anemię, choroby układu krążenia, choroby układu oddechowego, choroby układu pokarmowego, a nawet astmę.

Przepis na syrop z pigwy:

Owoce pigwy obieramy i kroimy na ćwiartki, usuwając gniazda nasienne. Umieszczamy w słoiku. Zalewamy kilkoma łyżeczkami miodu. Syrop jest gotowy następnego dnia. Warto przygotowywać codziennie świeży.

Przepis na sok z pigwy:

Owoce obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na ćwiartki. Wyciskamy z owoców sok w sokowirówce. Jeśli nie mamy tego sprzętu, możemy zalać owoce wodą i ugotować. Następnie odcedzamy sok i przelewamy do butelek lub słoików. Pasteryzujemy ok. 25 minut.

Pigwa może nas zaskoczyć, ponieważ poza ewidentnymi walorami smakowymi i zdrowotnymi, może sprawdzić się także jako naturalny odświeżacz powietrza. Owoce nabite goździkami poleżą na parapecie nawet cztery miesiące. Inne zastosowanie: sokiem z pigwy można przemywać dziąsła, płukać gardło, przetłuszczające się włosy (kilka łyżek na szklankę wody).

Źródło: lifestyle.iloveindia.com
Foto

Jak zrozumieć małe dziecko

Podręcznik świadomego rodzicielstwa

Rozwój seksualny dzieci

Zadbaj o zdrową seksualność swojego dziecka

Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli

Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

2 odpowiedzi na “Jesienią lubimy pigwę”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.