Pigwa pochodzi z tej samej rodziny owoców, co jabłko i gruszka. Owoce pigwy są duże, gruszkowate (niektóre odmiany przypominają jabłka), woskowane, pokryte szarawym meszkiem. Można je hodować we własnym ogródku – zasadzić drzewko, które będzie pełniło funkcję ozdobną i dawało nam owoce, lub kupić w warzywniaku. Uwaga, najlepiej wybierać pigwę ekologiczną, z pewnego źródła, np. od lokalnego rolnika. Z racji cienkiej skórki jest podatna na działanie pestycydów.
Pigwa w kuchni
Przyznam, że w moim domu rodzinnym pigwę dodawano wyłącznie do herbaty, stosując ją zamiast cytryny. Owoce są zbyt twarde i kwaśne, by jeść je na surowo. Pigwę można przechowywać w lodówce nawet do dwóch miesięcy.
Czy można przygotować jakąś potrawę z dodatkiem tego owocu? Sprawdzi się raczej jako dodatek – suszona wzbogaci smak kompotu wigilijnego, podkreśli smak gulaszu z dziczyzny. Polecam także marmoladę z pigwy. Jak ją wykonać? To bardzo proste. Kroimy wcześniej obrane owoce pigwy, dodajemy do nich niewielką ilość wody, po czym bardzo długo i powoli smażymy. Na końcu możemy dodać słód. Musimy pamiętać o częstym mieszaniu marmolady. Równie dobrze smakuje galaretka z pigwy.
Nowa dyscyplina. Ciepłe, spokojne i pewne wychowanie od małego dziecka do nastolatka
Jak być przewodnikiem dziecka i odpowiedzialnie orientować je w tym chaotycznym świecie.
Autor mówi: rodzice, nie warto wdawać się w negocjacje, ciągle prosić, stawiać tylu pytań. Mamy inne rozwiązania, znacznie skuteczniejsze i korzystniejsze dla naszych relacji z dziećmi. Stoi za nimi nowa dyscyplina. I wcale nie trzeba być przy tym surowym.
Właściwości pigwy
Pigwa jest naturalnym lekiem, jej owoce zawierają dużo witaminy C (siedem razy więcej niż cytryna), B, prowitaminy A, garbników, pektyn. To źródło magnezu, fosforu, potasu, żelaza, miedzi i jodu.
Kilka zalet pigwy:
- posiada właściwości przeciwutleniające, które pomagają w walce organizmu z wolnymi rodnikami i zmniejszają ryzyko zachorowania na raka;
- pomaga walczyć z wrzodami żołądka;
- posiada właściwości antywirusowe;
- regularne spożywanie pigwy pomaga obniżyć poziom cholesterolu;
- pigwa jest pomocna w łagodzeniu stresu;
- sok z pigwy, który przygotowujemy podobnie jak ten z cebuli, jest polecany osobom cierpiącym na anemię, choroby układu krążenia, choroby układu oddechowego, choroby układu pokarmowego, a nawet astmę.
Przepis na syrop z pigwy:
Owoce pigwy obieramy i kroimy na ćwiartki, usuwając gniazda nasienne. Umieszczamy w słoiku. Zalewamy kilkoma łyżeczkami miodu. Syrop jest gotowy następnego dnia. Warto przygotowywać codziennie świeży.
Przepis na sok z pigwy:
Owoce obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na ćwiartki. Wyciskamy z owoców sok w sokowirówce. Jeśli nie mamy tego sprzętu, możemy zalać owoce wodą i ugotować. Następnie odcedzamy sok i przelewamy do butelek lub słoików. Pasteryzujemy ok. 25 minut.
Pigwa może nas zaskoczyć, ponieważ poza ewidentnymi walorami smakowymi i zdrowotnymi, może sprawdzić się także jako naturalny odświeżacz powietrza. Owoce nabite goździkami poleżą na parapecie nawet cztery miesiące. Inne zastosowanie: sokiem z pigwy można przemywać dziąsła, płukać gardło, przetłuszczające się włosy (kilka łyżek na szklankę wody).
Źródło: lifestyle.iloveindia.com
Foto
Jak zrozumieć małe dziecko
Podręcznik świadomego rodzicielstwa
Rozwój seksualny dzieci
Zadbaj o zdrową seksualność swojego dziecka
Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli
2 odpowiedzi na “Jesienią lubimy pigwę”
Wszystko fajnie tylko już chyba ciut po sezonie na pigwę…
Chyba jeszcze nie po, bo właśnie w weekend mama mi przywiozła pigwy zerwane z ogródka babci :)