Kategorie
Ekowiadomości

Z produktów mlecznych najlepszy jest kefir

Amasi to napój ze sfermentowanego mleka, bardzo popularny w Afryce, głównie w plemionach zamieszkujących tereny północnej Tanzanii i Kenii. Smakuje jak połączenie twarogu i jogurtu naturalnego, jest wytwarzany z mleka produkowanego przez krowy karmione trawą. Napój ten ma wiele walorów, m.in. jest bogaty w gamę pożytecznych mikroorganizmów i wysoce przyswajalnych składników odżywczych.

Jak zrozumieć małe dziecko

Poradnik pomagający w codziennej opiece nad Twoim dzieckiem

Zobacz w księgarni Natuli.pl

W 2004 roku student Uniwersytetu Wisconsin–Madison (USA), Richard Mokua, dokładnie przyjrzał się korzyściom, jakie płyną z picia amasi. Jako że Richard jest Kenijczykiem, napój ten stanowił element jego podstawowej diety. Student prowadził obserwacje, po których doszedł do wniosku, że dzieci spożywające amasi, były mniej podatne na biegunki – napój był w stanie zwalczyć w organizmie bakterie E.coli. Podstawowa różnica między jogurtem naturalnym a amasi jest taka, że w tym drugim ilość bakterii kwasu mlekowego, takich jak Lactobacillus, jest znacznie wyższa.

Nowa dyscyplina. Ciepłe, spokojne i pewne wychowanie od małego dziecka do nastolatka

Jak być przewodnikiem dziecka i odpowiedzialnie orientować je w tym chaotycznym świecie. 
Autor mówi: rodzice, nie warto wdawać się w negocjacje, ciągle prosić, stawiać tylu pytań. Mamy inne rozwiązania, znacznie skuteczniejsze i korzystniejsze dla naszych relacji z dziećmi. Stoi za nimi nowa dyscyplina. I wcale nie trzeba być przy tym surowym.

CHCESZ? KLIKNIJ!

Sfermentowane napoje, a także produkty spożywcze takie jak kefir, mleko czy kapusta kiszona były bardzo popularne w starożytności. Obecnie najpopularniejszym produktem z tej gamy jest jogurt. Jogurt stanowi źródło probiotyków, żywych bakterii, które znajdują się naturalnie w naszym przewodzie pokarmowym. Organizmy te pomagają zahamować rozwój szkodliwych bakterii i wzmacniają układ odpornościowy. Jeszcze bogatszym źródłem tych korzystnych dla organizmu bakterii jest kefir. Ciekawostką jest fakt, iż nazwa „kefir” pochodzi z Kaukazu w Europie Wschodniej. Uważa się, że nazwa pochodzi od tureckiego słowa „Keif” oznaczającego dobre samopoczucie. Dostępne są dwa rodzaje kefirów: kefir mleczny i kefir z wodą, który jest szczególnie polecany osobom wrażliwym na mleko, lżejszy.

Uwaga! Reklama do czytania

Smok

Czy zawsze trzeba się dzielić? NIE!

Błoto

Czy dziewczynkom nie wolno tego co chłopcom? NIE!

Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli

Zalety kefiru:

  • ma wysoki poziom pożytecznych dla organizmu bakterii, które są niezbędne do dobrego trawienia, metabolizują toksyny;
  • pobudza układ odpornościowy;
  • porcja 175 g kefiru zapewnia ok. 20 proc. dziennego zapotrzebowania na wapń.

Foto

Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.