Amasi to napój ze sfermentowanego mleka, bardzo popularny w Afryce, głównie w plemionach zamieszkujących tereny północnej Tanzanii i Kenii. Smakuje jak połączenie twarogu i jogurtu naturalnego, jest wytwarzany z mleka produkowanego przez krowy karmione trawą. Napój ten ma wiele walorów, m.in. jest bogaty w gamę pożytecznych mikroorganizmów i wysoce przyswajalnych składników odżywczych.
seria rodzicielska
Jak zrozumieć małe dziecko
34 PLN
#StopTrenowaniu – przeczytaj książkę, która wprowadzi i rozwinie Twoje świadome rodzicielstwo. Rodzicielstwo bez “instrukcji obsługi” i szkodliwych rad.
W 2004 roku student Uniwersytetu Wisconsin–Madison (USA), Richard Mokua, dokładnie przyjrzał się korzyściom, jakie płyną z picia amasi. Jako że Richard jest Kenijczykiem, napój ten stanowił element jego podstawowej diety. Student prowadził obserwacje, po których doszedł do wniosku, że dzieci spożywające amasi, były mniej podatne na biegunki – napój był w stanie zwalczyć w organizmie bakterie E.coli. Podstawowa różnica między jogurtem naturalnym a amasi jest taka, że w tym drugim ilość bakterii kwasu mlekowego, takich jak Lactobacillus, jest znacznie wyższa.
Sfermentowane napoje, a także produkty spożywcze takie jak kefir, mleko czy kapusta kiszona były bardzo popularne w starożytności. Obecnie najpopularniejszym produktem z tej gamy jest jogurt. Jogurt stanowi źródło probiotyków, żywych bakterii, które znajdują się naturalnie w naszym przewodzie pokarmowym. Organizmy te pomagają zahamować rozwój szkodliwych bakterii i wzmacniają układ odpornościowy. Jeszcze bogatszym źródłem tych korzystnych dla organizmu bakterii jest kefir. Ciekawostką jest fakt, iż nazwa „kefir” pochodzi z Kaukazu w Europie Wschodniej. Uważa się, że nazwa pochodzi od tureckiego słowa „Keif” oznaczającego dobre samopoczucie. Dostępne są dwa rodzaje kefirów: kefir mleczny i kefir z wodą, który jest szczególnie polecany osobom wrażliwym na mleko, lżejszy.
Zalety kefiru:
- ma wysoki poziom pożytecznych dla organizmu bakterii, które są niezbędne do dobrego trawienia, metabolizują toksyny;
- pobudza układ odpornościowy;
- porcja 175 g kefiru zapewnia ok. 20 proc. dziennego zapotrzebowania na wapń.