Obiad daje energię na drugą połowę dnia
W krajach zachodnich funkcjonuje tradycja spożywania lunchu. Pracownicy mają przerwy, aby zjeść posiłek – w biurowej stołówce lub na mieście. Niektórzy przynoszą jedzenie ze sobą w pojemnikach i odgrzewają je. Niestety, Polacy najczęściej w pracy jadają kanapki przynoszone z domu. Jeszcze gorszym wyborem jest jedzenie batoników i popijanie ich kawą lub zjedzenie kupionego na mieście fast fooda. Obiady złożone z zupy i drugiego dania najczęściej jadane są w domu, po przyjściu z pracy, a więc o godzinie 16.00, 17.00 lub jeszcze później.
Jak zrozumieć małe dziecko
Poradnik pomagający w codziennej opiece nad Twoim dzieckiem
Nie służy to naszemu zdrowiu – późne popołudnie i wieczór to nie jest dobry czas na spożywanie największego i najobfitszego posiłku w ciągu doby. Wieczorem nasz układ pokarmowy wydziela mniej soków trawiennych, dlatego też strawienie i przyswojenie pokarmu kosztuje organizm znacznie więcej energii.
Warto zabierać do pracy ugotowany wcześniej posiłek. Można w celu przechowania kupić termos obiadowy lub, jeżeli jest w pracy taka możliwość, odgrzewać na miejscu. Nie warto korzystać z kuchenki mikrofalowej – może powodować deformację struktury białek, które znajdują się w posiłku.
Tradycyjny obiad, składający się z zupy i drugiego dania, podzielmy na dwa odrębne posiłki. W okolicy południa, zjedzmy tzw. „drugie danie”, a zupę, jako posiłek lżejszy, łatwiejszy do strawienia, zostawmy na kolację.
Przed obiadem warto przygotować żołądek i cały przewód pokarmowy do procesu trawienia. Świetnie sprawdzi się tutaj sproszkowana zielona trawa jęczmienna – kwasy żołądkowe będą aktywniejsze. Jeżeli w żołądku pozostały jeszcze jakieś resztki z poprzedniego posiłku, zostaną szybciej i skutecznej strawione. Jęczmień dobrze jest pić ok. 15 – 30 min przed posiłkami (jedna łyżeczka na ¾ szklanki letniej wody).
Jaki posiłek można przygotować do pracy?
Sprawdzą się tak zwane „dania jednogarnkowe”, które można zabrać do termosu. Warto też zrobić surówkę, na przykład z marchewki, tartego selera, spakować do pojemnika lub słoika i zjeść przed gotowanym posiłkiem. Dobrze sprawdzą się także sałatki, np. z roślin strączkowych z dodatkiem warzyw.
1. Zapiekanka z warzyw
Składniki:
- oliwa z oliwek
- ziemniaki
- marchew
- bakłażany
- papryka
- cebula
- pieprz
- sól
- pomidory
- świeży tymianek
Naczynie żaroodporne posmarować oliwą. Ułożyć na blaszce pokrojone w ćwiartki ziemniaki, grubo pokrojoną marchew, pokrojoną w ćwiartki paprykę, cebulę. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać 20 minut w temp. 200 st. Dołożyć pokrojone w kostkę bakłażany, posypać pieprzem i solą, ułożyć na górze pokrojone ćwiartki pomidora i obficie posypać tymiankiem. Ponownie wstawić do piekarnika i zapiekać jeszcze 15 minut.
Książki o rozstaniu i rozwodzie: wsparcie dla dzieci i dorosłych
Książki o rozstaniu i rozwodzie dostępne w naszej księgarni mają na celu wspieranie całej rodziny. Bez względu na wiek, każdy członek rodziny znajdzie tutaj coś, co pomoże mu lepiej zrozumieć własne uczucia i odnaleźć nową równowagę. Dzięki literaturze można odkryć, że nawet po rozstaniu możliwe jest stworzenie szczęśliwego, pełnego wsparcia środowiska dla dziecka.
2. Sałatka fasolowa
Składniki:
- szklanka ugotowanej białej fasoli
- 2 ogórki kiszone
- pół cebuli (najlepiej czerwonej)
- 50 ml jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- koperek świeży
- sok z cytryny
- sól, pieprz
Ogórki i cebulę kroimy (niezbyt drobno), koperek siekamy, mieszamy z jogurtem, przyprawami i cytryną. Całość wylewamy na warzywa. Podajemy z pieczywem razowym z masłem.
3. Sałatka brokułowa
Składniki:
- 1 brokuł
- 4 jajka
- 1 duży ogórek kiszony
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka jogurtu naturalnego (bez dodatku mleka w proszku)
- sok z cytryny
Brokuły i jajka gotujemy i przestudzamy. Ogórek kroimy w kostkę. Mieszamy z oliwą z oliwek, jogurtem i sokiem z cytryny.
4. Risotto z pomidorami
Składniki:
- oliwa z oliwek
- korzeń selera
- marchew
- por
- ryż (najlepiej pełnoziarnisty)
- przetarte pomidory lub pulpa pomidorowa ze słoika
- bazylia
- masło
- pieprz
- sól
- sos sojowy
Podgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek, dodajemy drobno pokrojone: seler, marchew i por. Całość podduszamy. Wsypujemy 2 filiżanki ryżu, mieszamy i dusimy jeszcze chwilę. Dodajemy 4 filiżanki letniej wody i gotujemy przez 30 minut. Dodajemy 200 g przetartych pomidorów i wszystko mieszamy, gotujmy pod lekko uchyloną pokrywką przez kolejne 20 minut, aż ryż będzie miękki. Obficie posypujemy świeżymi listkami bazylii, dodajemy trochę masła, świeżo zmielony pieprz, sos sojowy i mieszamy.
5. Makaron ryżowy z grzybami
Składniki:
- makaron
- oliwa z oliwek
- cebula
- czosnek
- czerwona papryka
- grzyby świeże lub suszone
- pomidory z puszki
- sól, pieprz
- papryka słodka
- kurkuma
Makaron gotujemy w dużej ilości wody. Na odrobinie oliwy dusimy poszatkowaną cebulę, czosnek oraz pokrojoną w paski czerwoną paprykę. Jeżeli używamy suszonych grzybów, to moczymy je przez noc w wodzie. Świeże grzyby dokładnie płuczemy, a jeżeli jest taka potrzeba – obieramy. Kroimy w paseczki i dodajemy do cebuli z papryką. Dusimy do pożądanej miękkości, następnie dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką słodką w proszku, kurkumą. Mieszamy z makaronem.
6. Makaron z dynią i warzywami
Składniki:
- olej kokosowy lub oliwa z oliwek
- cebula
- czosnek
- sos sojowy
- sok z cytryny
- kurkuma
- dynia Hokkaido
- marchewka
- jabłko
- mleko kokosowe
- ser kozi solony typu feta
- świeży imbir
- pieprz czarny, mielony kmin indyjski, sól, majeranek, biały pieprz
- natka pietruszki
Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju kokosowego lub oliwy z oliwek, wrzucamy poszatkowaną cebulę i 3 ząbki czosnku. Gdy się lekko zeszklą, podlewamy wszystko sosem sojowym Shoyu, dodajemy kapkę soku z cytryny i dusimy kilka minut pod przykryciem. Następnie dodajemy pół łyżeczki kurkumy, dorzucamy pokrojoną w drobne paski dynię hokkaido (1/4 dyni bez nasion i włókien), jedną bardzo drobną pokrojoną marchew i pół jabłka bez skórki, starty kawałek imbiru, pieprz czarny, mielony kmin indyjski, pół łyżeczki soli, poszatkowaną natkę pietruszki, szczyptę majeranku i 1/4 puszki mleka kokosowego. Następnie lekko pieprzymy białym pieprzem i dodajemy pokruszony ser kozi solony typu feta. Można zapiec wymieszane z razowym makaronem pszennym lub orkiszowym.
Uwaga! Reklama do czytania
Smok
Czy zawsze trzeba się dzielić? NIE!
Błoto
Czy dziewczynkom nie wolno tego co chłopcom? NIE!
Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli
7. Soczewica z ryżem
Składniki:
- zielona soczewica
- ryż basmati
- cebula
- wodorost wakame
- cytryna
- kurkuma, sól
- woda
- kminek, kmin
Pół szklanki zielonej soczewicy moczymy w szklance wody (najlepiej całą noc), następnie odcedzamy i płuczemy. W garnku na łyżce oliwy dusimy 2 poszatkowane cebule, po kilku chwilach dodajemy do nich po łyżeczce nasion kminku i kminu. Następnie wrzucamy do garnka namoczoną, wypłukaną soczewicę i szklankę wypłukanego ryżu (najlepiej basmati). Dodajemy kawałek wodorostu wakame, sok z połowy cytryny, pół łyżeczki kurkumy, pół łyżeczki soli, 3 szklanki wody. Mieszamy. Doprowadzamy do gotowania, zakrywamy pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu przez około godzinę. Nie mieszamy podczas gotowania! Do dania dobrze pasują ugotowane na parze delikatne warzywa, np. brokuł lub kalafior.
Foto: flikr.com/86083886@N02