Kategorie
Dieta naturalna

Komosa ryżowa – superzboże, które warto włączyć do diety dziecka (2 przepisy)

Świetne książki dla rodziców i dzieci... zobacz naszą KSIĘGARNIĘ NATULI

Quinoa, inaczej zwana komosą ryżową, to bogate w składniki odżywcze zboże (a właściwie nasiono), które ma niski indeks glikemiczny i nie zawiera glutenu. Jest nazywana „matką zbóż” lub „złotem Inków”, bo faktycznie Ameryka Południowa jest jej macierzystym domem. Była tam uprawiana już prawie 5000 lat temu. Niestety, w okresie podbojów kolumbijskich wyeliminowano ją, zastępując pszenicą i jęczmieniem.

komosa-ryzowa

Obecnie powraca do łask, a to głownie za sprawą jej wartości odżywczych. Nasiona komosy zawierają bowiem 48% skrobi, ok. 18% białek i 4–9% nienasyconych kwasów tłuszczowych. Znajdziemy w nich również bardzo dużo błonnika, wapnia, żelaza, witaminy E, magnezu i fosforu. Istnieje kilka odmian quinoa: biała, zwana również złotą, czerwona i czarna. Komosa jest nie tylko jednym z najzdrowszych, ale również jednym z najprostszych do przygotowania posiłków.

JAK DOBRZE, ŻE TO REKLAMA KSIĄŻEK

seria rodzicielska

Karmienie piersią

34 PLN

Praktyczny i mądry przewodnik po całym okresie karmienia piersią, od ciąży do odstawienia od piersi.

Poniżej znajdziecie metodę gotowania quinoa oraz 2 przepisy z jej użyciem.

Gotowanie komosy

  • 1 szklanka quinoa (1 szklanka surowych nasion komosy po ugotowaniu daje nam mniej więcej 2,5-3 szklanki)
  • oliwa
  • 2 szklanki płynu (np. wody lub bulionu)
  • opcjonalnie ¼ łyżeczki soli

Krok 1: Przed gotowaniem warto przepłukać komosę pod bieżącą wodą. Dzięki temu usuniemy gorzki lub mydlany smak. Najlepiej wysypać ją na sito i kilka razy przepłukać.

Krok 2: Na rozgrzaną patelnię wlewamy kilka kropli oliwy. Gdy się nagrzeje, wysypujemy z sita quinoa. Mieszamy przez chwilę, aż odparują resztki wody.

Krok 3: Do komosy dodajemy 2 szklanki płynu (woda, bulion) i sól.

Krok 4: Zmniejszamy ogień i gotujemy przez 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy garnek z ognia i pozostawiamy pod przykryciem na ok. 5 minut.

Krok  5: Ugotowane nasiona wystarczy zamieszać widelcem i będą gotowe do spożycia.

Komosę można jeść jako samodzielne danie, jako składnik musów i puree lub też jako dodatek do sałatek i deserów.

1. Waniliowe quinoa

  • ¼ szklanki surowych nasion quinoa
  • ¾ szklanki wody
  • kilka kropel oleju lub oliwy do ugotowania quinoa
  • 1 brzoskwinia
  • 1 laska wanilii
  • opcjonalnie: 1-2 łyżki jogurtu greckiego (jeśli dziecko może jeść nabiał) lub ok. 2 łyżki mleka roślinnego
Natuli dzieci są ważne – o rodzicielstwie piszemy od 10 lat

komosa-ryzowa2

Krok 1: Gotujemy quinoa zgodnie z metodą opisaną powyżej.

Krok 2: Rozcinamy laskę wanilii wzdłuż i wyskrobujemy z niej środek.

Krok 3: Brzoskwinię obieramy, rozcinamy na pół i usuwamy z niej pestkę, kroimy na kawałki.

Krok 4: Quinoa, wanilię, brzoskwinię oraz dodatkowo mleko lub jogurt wrzucamy do miski i ucieramy na jednolitą masę. Następnie możemy podać dziecku.

Brzoskwinię możemy wcześniej ugotować na parze. Można ją również zastąpić innym owocem sezonowym, jak np. gruszka lub jabłko.

komosa-ryzowa3

2. Jesienna sałatka z quinoa (nie tylko dla dzieci)

(inspiracja: finecooking.com)

Składniki suche:

  • 1 szklanka surowych nasion quinoa
  • 2 szklanki wody
  • garść suszonych wiśni (można zastąpić suszoną żurawiną)
  • 2 duże gruszki
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • ½ szklanki posiekanego sera koziego (może być też tofu lub feta)

Składniki na sos:

  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek lub oleju
  • 2 łyżki octu winnego (np. z winogron)
  • 2 łyżki miodu
  • do smaku: sól morska i zmielony pieprz 
komosa-ryzowa4

Krok 1: Komosę gotujemy zgodnie z metodą opisaną powyżej.

Krok 2: Gruszki obieramy i kroimy.

Krok 3: Orzechy siekamy, a następnie prażymy przez chwilę na patelni.

Krok 4: Kroimy ser kozi na niewielkie części.

Krok 5: Szatkujemy pietruszkę.

Krok 6: Wszystkie suche składniki wrzucamy do miski.

Krok 7: Przygotowujemy sos. Mieszamy razem miód, ocet winny i olej. Dodajemy do smaku sól i pieprz.

Krok 8: Sos wylewamy na składniki suche. Wszystko razem mieszamy i sałatka gotowa.

komosa5
Maja Falkiewicz-Gancarz

Autor/ka: Maja Falkiewicz-Gancarz

Z wykształcenia psycholog, pasjonujący się rozwojem osobistym i technikami motywacyjnymi. Nie potrafi usiedzieć w miejscu, lubi być zaangażowana i jest szczęśliwa, gdy działa. Zawsze chciała pracować z kobietami i robić coś dla nich. Kiedy zaszła w ciążę postanowiła, że stworzy blog o tym, jak dbać nie tylko o wygląd zewnętrzny, ale i o własny rozwój. Pisze dla mam po to, aby myśląc o innych, nigdy nie zapomniały o sobie!


Bestsellery księgarni NATULI

Tematy, którymi się zajmujemy:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *