Kompot – tradycyjny polski napój – trafił do lamusa i został zastąpiony przez kartonikowe soki, napoje, nektary i oranżady. To wielka szkoda, ponieważ kompot jest niczym innym jak odwarem z owoców, który świetnie wspiera nasze zdrowie, a ponadto potrafi niezwykle smakować i rozgrzewać – zwłaszcza w chłodne lub mroźne dni.
Uwaga! Reklama do czytania

Cud rodzicielstwa
Piękna i mądra książka o istocie życia – rodzicielstwie.
Gotowe soki owocowe sporządzane są głównie z koncentratów, często z dodatkiem cukru lub innych substancji słodzących, a także z aromatów, barwników lub środków konserwujących. Takie soki zakwaszają organizm i mogą być dla nas szkodliwe ze względu m.in. na wysoki stopień przetworzenia.
Jak sporządzić kompot?
Gorąco zachęcamy do samodzielnego przygotowywania kompotów. Można je sporządzać przez cały rok. Te owoce, które ciężko przechować jesienią i zimą, można zawekować lub gdy są dojrzałe – ususzyć. Niektóre odmiany jabłek świetnie przechowują się w chłodnej piwnicy.
Przygotowanie kompotu jest proste i szybkie:
gotujemy duży garnek wody. W międzyczasie myjemy i obieramy surowe owoce, które mamy pod ręką. Mogą to być jabłka, gruszki, śliwki, jagody, maliny – to zależy od pory roku. Kroimy je w grube kawałki i wrzucam do wrzątku. Gotujemy. Możemy dodać suszone owoce – śliwki, gruszki, jabłka, morele, daktyle, figi itp.

Książki o rozstaniu i rozwodzie: wsparcie dla dzieci i dorosłych
Książki o rozstaniu i rozwodzie dostępne w naszej księgarni mają na celu wspieranie całej rodziny. Bez względu na wiek, każdy członek rodziny znajdzie tutaj coś, co pomoże mu lepiej zrozumieć własne uczucia i odnaleźć nową równowagę. Dzięki literaturze można odkryć, że nawet po rozstaniu możliwe jest stworzenie szczęśliwego, pełnego wsparcia środowiska dla dziecka.
Pamiętajmy o tym, żeby suszone owoce były niesiarkowane – można je kupić w sklepach ekologicznych.
W chłodne dni możemy dodać przyprawy, np. goździki, cynamon, świeży korzeń imbiru, wanilię, gwiazdki anyżowe – kompot będzie bardziej rozgrzewający i aromatyczny. Możemy dodać także zioła, np. miętę, lipę, dziewannę lub rozmaryn.
Nigdy nie dodawajmy cukru. Kompot sam w sobie jest słodki, a stopień słodkości zależy od dodanych owoców.
Nie bójmy się eksperymentować ze smakami w kompocie – w rezultacie jest często zaskakująco smaczny. Możemy na przykład podawać go na ciepło z dodatkiem podprażonych płatków migdałowych. Pamiętajmy jednak, że prostota jest podstawą tajemnicy kompotu.
Przepis na kompot z owoców:
- 2 suszone figi
- 3 suszone morele
- 1 suszona gruszka
- 5 suszonych śliwek
- 2 jabłka
- 2 cm kory cynamonu
- 3 cm laski wanilii
- 2 plastry imbiru.

Życie seksualne rodziców
Zacznij świadomie budować swoją relację z partnerem

Jak zrozumieć się w rodzinie
Jak dostrzec potrzeby innych i być wysłuchanym
Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli
Zagotuj 2 litry wody, dodaj drobno pokrojone figi, morele, gruszki i śliwki, a także obrane (opcjonalnie mogą być ze skórką) i pokrojone w ósemki jabłka, a po chwili przyprawy. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 30 minut.
2 odpowiedzi na “Kompot – tradycyjny, zdrowy napój”
Pani Anna Krasucka może uważać się za wybitnego eksperta w sprawach żywienia i chwalić się swoim bogatym życiorysem, ale wzmianka o „zakwaszaniu organizmu”, niestety, dyskwalifikuje ją w moich oczach i automatycznie wrzuca do rubryczki z new age’owym hochsztaplerstwem.