Kategorie
rodzina

Laboratorium Szalonego Naukowca. Eksperyment 1. Wskaźnik z kapusty

Szaleni Naukowcy ruszają z cyklem doświadczeń, które każde dziecko będzie mogło zrobić z tego, co na ogół jest w domu. Zapraszamy do wspólnej nauki poprzez zabawę!

Szaleni Naukowcy ruszają z cyklem doświadczeń, które każde dziecko będzie mogło zrobić z tego, co na ogół jest w domu. Zapraszamy do wspólnej nauki poprzez zabawę!

Będą nam potrzebne:

  • kawałek czerwonej kapusty (wystarczą dwa duże liście)
  • mydło (lub soda oczyszczona)
  • ocet (lub woda z kwaskiem cytrynowym)
  • woda z kranu
  • cztery przezroczyste naczynia (np. szklanki lub słoiki)
  • łyżeczka.

Do dzieła:

1. Weź kilka liści czerwonej kapusty, porwij je na małe kawałeczki i wrzuć do kubka.

2. Poproś o pomoc rodziców – zalejcie porwaną kapustę wrzątkiem i odstawcie, żeby wystygła.

3. W tym czasie przygotuj trzy przezroczyste naczynia (np. szklanki, słoiki, itp.) i do każdego z nich nalej wodę z kranu.

4. W pierwszym naczyniu rozpuść trochę mydła – tak, żeby woda stała się biała.

5. Do drugiego naczynia z wodą dolej trochę octu.

6. Do trzeciego niczego nie dolewaj – zostaw samą wodę.

7. Poproś kogoś dorosłego, żeby sprawdził czy sok z kapusty już wystygł. Jeśli tak, weź łyżeczkę i przelej nią trochę soku z kapusty do każdego z trzech naczyń.

8. Zobacz, co się stanie!

Jeśli zabawa Wam się spodobała, możecie poprosić rodziców o jeszcze kilka naczyń i wymieszać w nich różne ilości płynów z każdego naczynia.

Wyjaśnienie Szalonych Naukowców:

Czasem naukowcy badają substancje (np. różne płyny), o których nic jeszcze nie wiedzą. Sprawdzają np. czy coś jest kwasem, zasadą, czy też jest obojętne. To się nazywa badaniem właściwości substancji. Brzmi bardzo poważnie, prawda?

Tymczasem naukowcy robią wtedy dokładnie to, co Wy zrobiliście dzisiaj. Sok z czerwonej kapusty jest wskaźnikiem, tj. wskazuje czy dany płyn jest kwasem (barwi się na różowo), zasadą (barwi się na niebiesko) czy substancją obojętną (barwi się na fioletowo). Sprawiliśmy, że sok z czerwonej kapusty stał się domowym “wykrywaczem” pH. Wiedząc już to wszystko możemy sprawdzać kwasowość lub zasadowość innych substancji znajdujących się w domu, np. jedzenia czy środków myjących, a także wody deszczowej czy śniegu.

Miłego eksperymentowania!

Autor/ka: Małgorzata Wojnar

Eksperymentuje z dziećmi w klubie Szalonych Naukowców. Szaleni Naukowcy organizują warsztaty naukowe w szkołach i przedszkolach oraz uatrakcyjniają pokazami naukowymi urodziny dla dzieci w wieku od 3 do 12 lat.
"Naszą misją jest rozbudzanie wyobraźni i ciekawości dzieci. Łącząc rozrywkę z edukacją, wyjaśniamy prawa i zjawiska przyrody oraz tajemnice nauki. W czasie zajęć pokazujemy Dzieciom, że każdego dnia stykają się z niesamowitymi odkryciami praw przyrody i że każdy może być badaczem."


Bestsellery księgarni NATULI

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *