Łuska jest dobra na wszystko. O właściwościach łuski gryczanej i orkiszowej
| Łuska jest dobra na wszystko. O właściwościach łuski gryczanej i orkiszowej

Łuska jest dobra na wszystko. O właściwościach łuski gryczanej i orkiszowej

Mimo ciągłego pędu i rozwoju nowych technologii zaczynamy wracać do korzeni, doceniać stare, sprawdzone metody i produkty używane od lat. Nowoczesne super materace, poduszki i fotele wypełniane np. piankami poliprenowymi, gąbką, syntetycznym kauczukiem okazują się odkształcać, nie przepuszczać powietrza… i wcale nie są takie super jak nam obiecywano; a na domiar złego wyrzucone rozkładają się przez setki lat.

Łuska gryczana i orkiszowa to naturalne produkty od wieków stosowane jako wypełnienie właśnie – wrzucane do lnianych worków służyły jako siedziska i „materace” między innymi w Azji, Indiach i Pakistanie.

Dziś można kupić nie tylko wygodne, ale i piękne poduszki, pufy, siedziska, materace (maty) do ćwiczenia jogi i woreczki do kreatywnej zabawy dla dzieci wypełnione łuską gryczaną lub orkiszową. Wypełnienie z łuski wsypuje się do pokrowca z surówki bawełnianej i następnie wkłada do właściwego lnianego pokrowca – dzięki temu wypełnienie oddycha i w razie potrzeby można je wyjąć, przewietrzyć, a zewnętrzny pokrowiec uprać.

Łuska gryczana

Gryka jest rośliną należąca  do rodziny rdestowatych, spokrewnioną z rabarbarem. Początkowo wykorzystywano przede wszystkim środki nasion, z których wytwarzano kaszę i mąkę. Około 2 tysięcy lat temu łuska gryczana została doceniona jako wypełnienie głównie poduszek i materacy. Łuski, czyli łupiny owocu gryki mają wiele właściwości. Są twarde, lecz jednocześnie elastyczne i lekkie, dzięki czemu doskonale dostosowują się do kształtu ciała. Zawierają taniny (związki o właściwościach przeciwzapalnych, hamujących rozwój bakterii i roztoczy), rutynę (naturalny związek wzmacniający układ odpornościowy), związki celulozowo-ligninowe (umożliwiające utrzymanie niskiego poziomu wilgotności wypełnienia), kwasy organiczne i sole mineralne.

Idealnie sprawdzają się jako wypełnienie poduszek i materaców dla alergików. Przesuwane wydają charakterystyczny szelest, łagodny i odprężający dźwięk, który pomaga zasnąć. Wypełnienie z łuski gryczanej jest odporne na zgniatanie i swobodnie przesypuje się wewnątrz pokrowca, dzięki czemu poduszki, materace i siedziska gryczane nie odkształcają się i nie zbijają. Pomiędzy łuskami znajdują się  szczelinki, które zapewniają cyrkulację powietrza.

Kolejną właściwością gryczanej łuski jest to, że nie nagrzewa się od ciepła naszego ciała i reguluje pocenie. Niektórzy zapaleni zwolennicy łuski gryczanej twierdzą nawet, że ma właściwości neutralizujące szkodliwe promieniowanie żył i cieków wodnych oraz bardzo szkodliwe promieniowanie elektromagnetyczne, oraz że łuska gryczana wytwarza biopole zbliżone do biopola człowieka przez co w sposób naturalny wspomaga funkcjonowanie naszego organizmu.

Łuska orkiszowa

Łuska orkiszowa, podobnie jak gryczana jest naturalnym ekologicznym produktem stosowanym między innymi jako wypełnienie poduszek, puf i materaców.

Orkisz to nazwa właściwa podgatunku pszenicy zwyczajnej i jęczmienia dwurzędowego. Jest to stary gatunek zboża. Orkisz był znany i uprawiany już w czasach starożytnych między innymi przez Izraelitów, a w Europie przez Germanów i Rzymian.W XII wieku właściwości tego zboża rozpropagowała przeorysza klasztoru benedyktynów Hildegarda z Bingen, wizjonerka i uzdrowicielka. Mniszka uważała orkisz za najlepsze ziarno zbożowe, działające rozgrzewająco i bardziej wartościowe niż inne ziarna. „Orkisz prowadzi do dobrej krwi, daje rozluźniony charakter i cnotę zadowolenia” – mawiała Hildegarda.Orkisz działa odprężająco, poprawia krążenie i pomaga przy bólach reumatycznych, wzmożonym napięciu i problemach ze snem. Może pomagać zwalczać bóle stawów, pleców, głowy, a nawet działać wspomagająco przy zapaleniach pęcherza i bólach menstruacyjnych. Podobnie jak gryka świetnie przepuszcza powietrze, dopasowuje się do kształtu ciała, nie odkształca i jest idealny dla alergików.Zdolność łuski orkiszowej do magazynowania powietrza można wykorzystać do nagrzewania wypełnionych nią poduszek czy woreczków na kaloryferach lub słońcu, aby wzmocnić ich lecznicze działanie. Poduszki wypełnione łuską orkiszową chłoną pot i odprowadzają nadmierne ciepło. Badania nad orkiszem przeprowadzone przez  doktora medycyny Gottfrieda Hertzkę i naturoterapeutę Wigharda Strehlowa z Konstancji dowiodły, że orkisz zawiera rodanid, substancję biologicznie czynną, która jest naturalnym antybiotykiem występującym w ślinie, krwi i pokarmie kobiecym. Chroni przed infekcjami, wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga procesy krwiotwórcze. Według naukowców systematyczne stosowanie materaca z łuski orkiszowej wzmacnia, regeneruje wszystkie narządy i układy w organizmie, przywraca zdrowie.

Jest wskazany dla chorych po zawale serca. Wzmacnia narządy zmysłów, a także spowalnia procesy ich starzenia się. Ponadto stanowi znakomitą ulgę w cierpieniach u osób przemęczonych, cierpiących na bóle głowy i bezsenność.


Katarzyna Domek - Łopacińska

Dr n. med, Instruktorka Noszenia Instytutu Tworzenia Więzi, nosząca mama dwójki dzieci.
Odwiedź stronę autorki/autora: http://www.szkolaprzytulania.blogspot.com/


Przeczytaj więcej:

natuli.pl
8 książek o Porozumieniu bez Przemocy (NVC)

dziecisawazne
Duże zmiany! Dlaczego Dzieci są ważne zmienia nazwę?

wychowanie
Dziadkowie i dziecko – pozwól im się porozumieć po swojemu

olini
Prosta rzecz, która poprawi dietę twojego dziecka

wychowanie
Jak praktykować rodzicielstwo bliskości z dzieckiem w wieku szkolnym?

wychowanie
“Instrukcja obsługi” dziecka nie istnieje! Szukając jej, możesz stracić to, co najcenniejsze

wychowanie
Wczesne czytanie, czyli jak NIE zarządzać rozwojem dzieci

wychowanie
Uprościć rodzicielstwo! „Wiele dzisiejszych problemów z zachowaniem obserwuje się u dzieci, które mają zbyt wiele rzeczy oraz żyją zbyt szybko”

POLECAMY
“Nic tak nie tworzy przyszłości, jak marzenia”. O czym marzą polskie dzieci?

niemowlę
Świąteczny czas może być trudny dla niemowląt

rodzina
“Zjedz uszka, bo babci będzie przykro”, czyli jak radzić sobie z presją przy świątecznym stole?