Zwykle kupujemy gotowy marcepan, który poza cukrem ma w swoim składzie inne substancje słodzące oraz konserwanty. Dlatego polecamy domowy marcepan w wersji z naturalną substancją słodzącą.
Marcepan bez cukru
Składniki:
- 2 szklanki (400 g) mąki migdałowej, czyli zmielonych zblanszowanych migdałów
- 3 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżka oleju migdałowego (ewentualnie kokosowego)
Przygotowanie:
W misce mieszamy przesianą mąkę migdałową (oczywiście będą w niej grudki, jednak te duże można rozdrobnić, by w marcepanie ich nie było) i naturalny słód – syrop klonowy. Dodajemy olej. Masę zagniatamy tak długo, aż będzie gładka. Składniki łączą się dość szybko, po około 1-2 minutach. Formujemy masę w dowolny kształt, np. cukierek, owijamy papier śniadaniowy i wstawiamy do lodówki. Przechowujemy w lodówce maksymalnie przez tydzień.
Zobacz: lowcarbsosimple.com