Masło naturalne 100% to źródło:
- witaminy A potrzebnej dla zdrowia tarczycy i nadnerczy, które m.in. odgrywają rolę w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania serca i układu krążenia.
- witamin A i D niezbędnych do prawidłowego wchłaniania wapnia, a zatem koniecznych dla mocnych kości i zębów.
- witaminy E, która jest silnym przeciwutleniaczem, czyli chroni przed wolnymi rodnikami, które m.in uszkadzają naczynia krwionośne, a także działa ochronnie przed nowotworami
- selenu – pierwiastka śladowego o silnych właściwościach antyoksydacyjnych,
- lecytyny – substancji regulującej funkcjonowanie mózgu, układu pokarmowego i mięśni szkieletowych; poprawia ona pamięć i zdolność koncentracji, reguluje prawidłowe stężenie cholesterolu i TG we krwi, zapobiega odkładaniu się cholesterolu w naczyniach krwionośnych, ułatwia trawienie tłuszczów i wzmaga efektywność działania witamin antyoksydacyjnych, hamuje odkładanie się tłuszczu w wątrobie,
- cholesterolu, który jest niezbędny do produkcji licznych hormonów (np. estrogenu u kobiet) , kwasów żółciowych oraz witaminy D. Jest to substancja ważna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, natomiast jej nadmiar może prowadzić do miażdżycy.
- nasyconych kwasów tłuszczowych – uważa się, że mają wpływ na powstawanie chorób układu krążenia.
- składników białkowych z mleka, dlatego masło nie jest zalecane przy alergiach oraz nietolerancji mleka krowiego.
Margaryna
Margaryna jest produkowana z tłuszczów roślinnych poprzez proces utwardzania. Często dodatkowo wzbogaca się ją o witaminę A, witaminę D i czasami także o witaminę E. Niektóre rodzaje margaryn zawierają kwasy tłuszczowe z grupy omega-3, kwas foliowy, witaminy z grupy B.
Margaryna miała zawierać dobroczynne nienasycone kwasy tłuszczowe, ale niestety… proces utwardzania zachodzi przy obecności metali ciężkich. W trakcie tych procesów dochodzi do zmiany konformacji kwasów tłuszczowych. Prozdrowotne konformacje cis przechodzą w konformacje trans. Izomery trans kwasów tłuszczowych, podobnie jak nasycone kwasy tłuszczowe, szkodzą zdrowiu – w tym mogą prowadzić do nowotworów. Kwasy tłuszczowe trans podnoszą poziom „złego” cholesterolu (LDL) we krwi, a obniżają poziom cholesterolu „dobrego” (HDL).
Margaryna miękka jest utwardzana metodami enzymatycznymi. Dzięki temu zawiera mniejsze ilości kwasów tłuszczowych konformacji trans.
5 odpowiedzi na “Masło czy margaryna – co jest zdrowsze?”
Ale są też masła z tłuszczu mlecznego a są i z domieszką tłuszczów roślinnych… więc które lepsze? Na opakowaniach większości nie pisze jakie mają witaminy tylko ile jest % jakiego tłuszczu…
„Dodatek steroli roślinnych w ilości około 2 g dziennie, jak pokazały
liczne badania, powoduje zmniejszenie stężenia cholesterolu całkowitego
średnio o 7% i frakcji LDL o około 10%.”
Źródło:
1. Kozłowska-Wojciechowska M., Milo B., Makarewicz-Wujec M. i wsp.:
Wpływ diety wzbogaconej w sterole roślinne na poziom lipidów
i oksydowanych LDL u młodych mężczyzn. Pol. Arch. Med. Wew. 2003; 109:
589–595.
2. Plat J., Mensink R.P.: Effects of plant sterols and stanols on lipid
metabolism and cardiovascular risk. Nutr. Metab. Cardiovasc. Dis. 2001;
11: 31–40.
3. Lichtenstein A., Deckelbaum R.J.: AHA Science Advisory:
Stanol/sterol ester-containing foods and blood cholesterol levels.
Circulation 2001; 103: 1177.
na podstawie: http://dieta.mp.pl/zasady/show.html?id=71856
Moim zdaniem powinno się stosować wyłącznie masło z tłuszczu mlecznego, co najmniej 82%. Mixy – zawierają znaczne ilości tłuszczu roślinnego, najczęściej uwodornionego, czyli trans (rakotwórczy, miażdżycogenny itd), i mały dodatek masła + aromat maślany, abyśmy czuli, że jemy masło.
Badania nad wpływem izolowanych kwasów tłuszczowych na lipidy surowicy
krwi wskazują, że najbardziej miażdżycorodne oddziaływanie mają
tzw. średniołańcuchowe nasycone kwasy tłuszczowe, których głównym
źródłem w pożywieniu jest tłuszcz mleczny oraz mięso i ich przetwory,
a do jednego z najbogatszych źródeł tych kwasów należy masło.
Skład tłuszczowy margaryn może być różny, a ponieważ są produkowane
z olejów roślinnych, dostarczają głównie jedno- lub wielonienasyconych
kwasów tłuszczowych. Jednakże z uwagi na możliwość zawartości kwasów
trans w tego typu żywności, przy wyborze należy się kierować zasadą,
że dobre i bezpieczne są te produkty, których producent określił
zawartość kwasów trans na poziomie poniżej 1 g.
Margaryna nie jest, nie była i nigdy nie będzie zdrowa. Margaryna istnieje na rynku mniej niż 100 lat, została wyprodukowana sztucznie, ponieważ masło było drogie, a była potrzeba używania czegoś do pieczywa. Na początku była produkowana z tłuszczu zwierzęcego, ze smalcu. Obecne margaryny, są produkowane najczęściej z olejów roślinnych, które zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, należy je uwodornić, czyli dodać do ich cząsteczek wodoru, aby były konsystencji stałej w temp. pokojowej – przez ten proces niestety, ale zdrowe tłuszcze roślinne zmieniają się w zabójcze potwory. Żadna margaryna nie jest zdrowa, a sterole roślinne można znaleźć w każdej pestce słonecznika, dyni, orzechach – w najbardziej naturalnej postaci, jaka występuje w naturze.
Masła powinniśmy używać niewiele – jeżeli zachowujemy rozsądek w spożywaniu masła i produktów odzwierzęcych – cholesterol nam nie straszny.
Cholesterol poza tym – tak najczęściej – podnosi się gdy spożywamy zbyt dużą ilość cukru i węglowodanów rafinowanych jak biała mąka i jej wyroby, biały ryż itd.