Kategorie
Oleje

Miód i czarnuszka wzmocnią odporność przedszkolaka

Z nadejściem września rozpoczyna się sezon częstszych infekcji i chorób. Dotyczy to szczególnie małych dzieci, dla których kontakt z przedszkolnymi i żłobkowymi wirusami bywa sporym wyzwaniem.

Niedojrzałemu układowi odpornościowemu nie pomagają również stresujące sytuacje, jak rozłąka z rodzicem, czy nowe doświadczenia w grupie rówieśników. Warto więc w tym okresie zadbać o wzmocnienie odporności maluchów naturalnymi i bezpiecznymi metodami.

Czarnuszka – olej do zadań specjalnych

Doskonale wzmacnia odporność, działa bakteriobójczo, przeciwalergicznie, a nawet leczy AZSolej z czarnuszki ma jeszcze więcej zalet, a jego wszechstronne działanie wspiera naturalne siły obronne organizmu. Badania wykazały, że spożywanie go zaledwie przez miesiąc może przyczynić się do wzrostu liczby komórek odpornościowych nawet o 72%! Uczeni podawali go uczestnikom badania dwa razy na dobę przez cztery tygodnie. 

Co czyni olej z czarnuszki tak wyjątkowym?

Olej ten posiada wysoką, bo aż 83,93% zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ponad połowę z nich stanowią tak potrzebne człowiekowi tłuszcze wielonienasycone, a wśród nich kwas linolowy i kwasy Omega-3.

Życie seksualne rodziców

Zacznij świadomie budować swoją relację z partnerem

Jak zrozumieć się w rodzinie

Jak dostrzec potrzeby innych i być wysłuchanym

Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli

Jak wybrać dobry olej?

Warto postawić na oleje niefiltrowane i tłoczone na zimno, w temperaturze nieprzekraczającej 35 stopni Celsjusza, jak te z rodzinnej olejarni Olini. Taki proces produkcji pozwala bowiem na zachowanie wszystkich właściwości odżywczych produktu. Olej Olini powstaje z polskiej czarnuszki siewnej i jest wytwarzany dopiero po złożeniu zamówienia, dzięki czemu nie leżakuje na sklepowej półce, a rodzice przedszkolaka otrzymują produkt świeży i najwyższej jakości. 

Ile oleju dla malucha?

  • Powyżej 12 miesięcy – 1/4 łyżeczki dziennie.
  • 2-4 lata – 1/2 łyżeczki dziennie.
  • Powyżej 5 lat – 1 łyżeczka dziennie.
  • Dorośli – 1 łyżka dziennie.

Olej z czarnuszki ma dość intensywny korzenny aromat, który na początku nie wszystkie maluchy akceptują. Ulubionym patentem wielu rodziców jest podawanie oleju z miodemsłodycz pomaga zneutralizować specyficzny smak czarnuszkowego oleju i ułatwia podawanie go dzieciom. Jednocześnie miód jest bardzo wartościowym produktem, który pozytywnie wpływa na odporność.

Nowa dyscyplina. Ciepłe, spokojne i pewne wychowanie od małego dziecka do nastolatka

Jak być przewodnikiem dziecka i odpowiedzialnie orientować je w tym chaotycznym świecie. 
Autor mówi: rodzice, nie warto wdawać się w negocjacje, ciągle prosić, stawiać tylu pytań. Mamy inne rozwiązania, znacznie skuteczniejsze i korzystniejsze dla naszych relacji z dziećmi. Stoi za nimi nowa dyscyplina. I wcale nie trzeba być przy tym surowym.

CHCESZ? KLIKNIJ!

Miód na zdrowie! 

Miody znane są od wieków i wykorzystywane w medycynie naturalnej, jako środek wzmacniający odporność. Powszechnie uważa się je za naturalny antybiotyk i podaje w stanach przeziębienia i grypy. Miody są nie tylko zdrowe, ale i pyszne, a dzięki zawartości naturalnych cukrów prostych – glukozy i fruktozy – stanowią zastrzyk energii w stanach zmęczenia, osłabienia, a także po wysiłku fizycznym lub umysłowym.

Co czyni miód tak zdrowym?

W trakcie powstawania miodu zachodzi skomplikowany proces chemiczny, który to czyni go naturalnym antybiotykiem. Pszczoły nasączają pyłek działającymi bakteriostatycznie i bakteriobójczo enzymami wydzielanymi z gruczołów gardzielowych (apidycyną, inhibiną i liozymem).

Ponadto miód to bogactwo witamin, m.in.: A, B2, PP, a także: żelaza, fosforu, wapnia i magnezu. Zawiera też przeciwutleniacze unieszkodliwiające wolne rodniki (im ciemniejszy miód, tym więcej zawiera przeciwutleniaczy).

Jaki miód dla malucha?

Każdy gatunek miodu jest wyjątkowy. Dlatego warto podawać dzieciom różne jego rodzaje, bo każdy wykazuje nieco inne właściwości.

  • Miód rzepakowy kremowany – jest bardzo delikatny w smaku, ma jasną i kremową konsystencję. Wspomaga leczenie przeziębień, zapaleń dróg oddechowych, usprawnia krążenie, wspiera pracę wątroby i nerek. Ten gatunek to łatwo przyswajalna dawka energii, posiada bowiem wysoką zawartość aminokwasów i glukozy. 
  • Miód lipowy – jest to wyjątkowy i unikatowy miód, który występuje rzadziej niż inne gatunki. Wspiera leczenie górnych dróg oddechowych, ułatwia zasypianie, wzmacnia odporność i usprawnia pracę układu trawiennego.
  • Miód faceliowy – to szlachetny miód o kwiatowym aromacie, pełen witamin, mikro- i makroelementów. Działa bakteriobójczo i wzmacniająco.

Decydując się na naturalne metody budowania odporności, warto postawić na systematyczność oraz wysoką jakość produktów. W przypadku oleju kluczowa jest jego świeżość oraz odpowiednia metoda tłoczenia i przechowywania. Miody również należy wybierać rozsądnie – najlepsze będą te ze sprawdzonego źródła, niedosłodzane cukrem (co jest niestety dość częstą praktyką). Wybierając  polskie miody, jak te od  Olini, wspieramy pszczelarzy w prowadzeniu pasiek i zapewniasz pszczołom opiekę, dzięki której większa liczba owadów ma szansę przetrwać.

Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.