Ogólnie przyjęło się stosować miód, jako uniwersalne antidotum na wiele dolegliwości, natomiast przy jego spożyciu, podobnie jak przy wszystkich produktach i pokarmach, chodzi o umiar i zdrowy rozsądek. Pamiętajmy o tym, że miód spożywany w małych ilościach i rzadko przez zdrowych ludzi, służy im. Zawarte w miodzie cukry proste nie są idealnym pożywieniem dla człowieka, a szczególnie dzieci, dlatego należy stosować go bardzo ostrożnie.
Uwaga! Reklama do czytania
Poród naturalny
Świadome przygotowanie się do cudu narodzin.
Karmienie piersią
Twoje mleko to cudowny dar. Naucz się nim dzielić.
Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli
- może silnie uczulać. Bezwzględnie nie powinien być podawany dzieciom do 12 miesiąca życia
- spożycie występującej w miodzie bakterii Clostridium botulinum może spowodować u niemowląt (poniżej pierwszego roku życia) chorobę zwaną Botulinizmem. Botulinizm niemowlęcy może skutkować m.in. zaburzeniami widzenia, paraliżem ramion, nóg lub tułowia
- spożycie miodu skutkuje szybkim wzrostem poziomu glukozy we krwi i równie szybkim jego spadkiem (ekstremalne wahadło fizjologiczno-psychiczne). Wywoływać to może, także u starszych dzieci i dorosłych rozdrażnienie, pobudzenie i płaczliwość
- jest źródłem cukrów prostych (glukoza i fruktoza), do których nie należy przyzwyczajać dziecka. Dosładzanie miodem posiłków dla dzieci przyzwyczaja je do słodkiego smaku i może skutkować w przyszłości nawykiem słodzenia
- jest wysokokaloryczny i spożycie go może stanowić zbędny naddatek energetyczny i powodować nadmierny przyrost masy ciała u dzieci, prowadząc do nadwagi
Życie seksualne rodziców
Zacznij świadomie budować swoją relację z partnerem
Jak zrozumieć się w rodzinie
Jak dostrzec potrzeby innych i być wysłuchanym
Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli
Czy dzieci chore powinny jeść miód? Najbardziej optymalnym wyjściem dla chorujących dzieci, będzie stosowanie mieszanek słodów zbożowych (ryżowego, jęczmiennego), syropu buraczanego, kukurydzanego, ewentualnie klonowego i miodu. Taka mieszanka, sporządzona z 3 lub 4 składników, w równych proporcjach, zapewni dzieciom słodycz, zadowolenie i przede wszystkim naturalną odporność, która przełoży się na szybszy powrót do zdrowia.
Foto: LollyKnit
1 odpowiedź na “Miód w diecie dziecka”
Zwrucę uwagę na kilka rzeczy: Bakteria opisana powyżej występuje tylko w 5-10% miodów z różnych kontynentów. Rodzaj miodu na wpływ na zawartość glukozy/ fruktozy/melecytozy. Rozumiem że tu zostały uwzględnione miody nektarowe. Miód ma odpowiednie substancje które blokują rozwój różnych bakterii. Zainteresowanym mogę dać link do dobrej pracy na temat tych bakterii.