Kategorie
Dieta naturalna

Mleczko – naturalny napój

Mleko, popularnie uważane za „prawdziwe”, jest wytworem gruczołu sutkowego u wszystkich samic ssaków w okresie laktacji i jest to pokarm, a nie napój. Tutaj proponujemy napoje, które bardzo często nazywamy mlekiem lub mleczkiem.

Mleko – popularnie uważane za „prawdziwe” – jest wytworem gruczołu sutkowego u wszystkich samic ssaków w okresie laktacji i jest to pokarm, a nie napój. Napoje, które proponujemy, często nazywamy mlekiem lub mleczkiem. Tego rodzaju napoje mleczne możemy sporządzać z niemal każdego naturalnego produktu. Są zdrowe i zrównoważone energetycznie. Jak wszystkie produkty powinny być spożywane w umiarkowanych ilościach, szczególnie przez dzieci.

  • mleczko zbożowe (kokoh): składniki: zmielone 100 g prażonego ryżu naturalnego, tzw. brązowego (krótkoziarnistego) oraz zmielone 100 g ryżu nieprażonego, 50 g mąki owsianej, 30 g mąki sojowej oraz 100 g zmielonego, niełuszczonego sezamu. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Czubatą łyżkę wymieszanych składników, zalewamy 250-300 g wody i gotujemy przez 10 minut, cały czas mieszając. Pod koniec gotowania możemy dodać odrobinę słodu ryżowego, jęczmiennego z dodatkiem syropu buraczanego lub miodu
  • mleczko migdałowe: składniki: 100 g migdałów w skórkach, świeży sok z 1 słodkiego jabłka, 3 szklanki dobrej wody, 1 łyżka syropu klonowego lub miodu, 2 łyżki soku z cytryny. Migdały moczymy przez noc, po czym obieramy, dodajemy 1 szklankę wody i dobrze miksujemy. Dodajemy pozostałe składniki i jeszcze raz miksujemy przez 1-2 minuty
  • mleczko sojowe: składniki: 1 szklanka soi, 3 szklanki dobrej wody, szczypta soli, 2 łyżki syropu klonowego wymieszanego z miodem, 3 łyżki stołowe wiórek kokosowych. Nasiona soi dokładnie płuczemy i moczymy przez 12 godzin. Następnie odlewamy wodę, w której moczyliśmy soję i miksujemy ją, biorąc na 1 szklankę soi 1,5 szklanki wody. Miksujemy do czasu otrzymania masy o konsystencji gęstej śmietany. Wówczas dodajemy około 1,5 – 2 szklanki wody, ponownie miksujemy i w takiej postaci mleczko przecedzamy przez gazę. Przecedzone mleczko dosładzamy syropem klonowym i miodem, dodajemy wiórki kokosowe i gotujemy ok. 5-10 minut
  • mleczko jabłkowe: składniki: 5 pokrojonych w skórkach jabłek, 2 szklanki przegotowanej wody, szczypta soli, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka podprażonych nasion niełuszczonego sezamu, 2 łyżki mieszanki syropu buraczanego, klonowego i miodu. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Mleczko serwujemy chłodne
  • mleczko orzechowe: składniki: 1 szklanka orzechów włoskich, laskowych i pistacjowych, 2 łyżki pestek dyni, po 1 łyżce pestek słonecznika i nasion sezamu niełuszczonego, 2 łyżki rodzynek z upraw naturalnych suszonych na słońcu, 1 łyżeczka słodu ryżowego i szczypta soli. Orzechy moczymy przez 6 godzin w czystej wodzie, po czym ją odlewamy (jest gorzka). Następnie, wszystkie składniki dokładnie miksujemy z dodatkiem przegotowanej wody, której dodajemy tyle, aby uzyskać konsystencję napoju. Mleczko przecedzamy przez gazę
  • mleczko z jagłów: składniki: pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, 2 łyżki migdałów, 1 łyżka sezamu niełuszczonego, szczypta soli, 1 łyżka syropu buraczanego i miodu, 1,5 szklanki przegotowanej wody. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Mleczko serwujemy chłodne

Foto

Autor/ka: Kazimierz Kłodawski

Specjalista z zakresu żywienia człowieka i szeroko pojętej promocji zdrowia. Od 20 lat wegetarianin i makrobiotyk. Z zamiłowania filozof, ekolog i przyrodnik. Autor książki „Rok z makrobiotyką” oraz licznych artykułów na temat filozofii zdrowia oraz naturalnego stylu życia i odżywiania (publikacje m.in.: „Wegetariański Świat”). Od kilkunastu lat prowadzi Szkołę Żywienia Naturalnego, promującą ideę zdrowego, naturalnego i twórczego życia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.