Według specjalistów z Amerykańskiej Akademii Pediatrii (APP) zespół nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi (ADHD) oraz nadpobudliwość można oficjalnie powiązać ze spożyciem sztucznych barwników spożywczych. Niektórzy rodzice już kilkadziesiąt lat temu obserwując swoje dzieci i opierając się na doświadczeniach doszli do wniosku, że odpowiednia dieta zmniejsza objawy choroby. Lekarze z APP teraz to potwierdzili.
ADHD w przeszłości
Badania pochodzące z lat siedemdziesiątych XX wieku dowodziły, że u 30 do 50 proc. dzieci z nadpobudliwością psychoruchową można uzyskać poprawę, gdy zastosuje się dietę bez zawartości sztucznych barwników oraz salicylanów (salicylany są w sposób naturalny obecne w wielu owocach i warzywach, na przykład w jabłkach, wiśniach, winogronach, pomarańczach i pomidorach). W 1982 roku amerykański Narodowy Instytut Zdrowia (NIH) stwierdził, że ograniczenia dietetyczne przynoszą poprawę tylko u niewielkiego odsetka dzieci z zespołem ADHD.
Wiele dzieci z ADHD ma równocześnie alergię pokarmową. Alergie pokarmowe mogą same w sobie być przyczyną zaburzeń zachowania, więc niektóre dzieci z diagnozą ADHD mogą w rzeczywistości pierwotnie chorować na inną chorobę.
ADHD dziś
Specjaliści z Wielkiej Brytanii podczas badań doszli do wniosku, że sztuczne barwniki spożywcze i benzoesan sodu wpływają na wzrost nadpobudliwych zachowań u dzieci. Dr Alison Schonwald ze szpitala w Bostonie (USA) uważa, że z racji tego, iż liczne badania potwierdzają związek między ADHD i chemią w żywności, rodzice szukają bezpiecznej i skutecznej metody walki z zaburzeniem u dzieci. Niektóre dzieci są bardziej wrażliwe na działanie tych szkodliwych substancji, inne mniej. Dlatego, jak podkreśla dr Schonwald, wyeliminowanie z diety produktów z konserwantami i sztucznymi barwnikami jest działaniem rozsądnym.
Zgromadzone dane nie pozwalają jeszcze do końca stwierdzić, że dodatki i barwniki spożywcze powodują ADHD, ale wiadomo, że u wielu dzieci dotkniętych tym zaburzeniem nasilają objawy. Z całą pewnością istnieje potrzeba przeprowadzenia kolejnych badań dotyczących ewentualnego niekorzystnego wpływu niektórych składników pożywienia na zachowanie dzieci.
Źródło: healthychild.org
Foto
1 odpowiedź na “Nadpobudliwość a sztuczne barwniki w żywności”
Według wszystkich badań żółcień pomarańczowa może powodować nadpobudliwość u dzieci. Występuje ona w produktach takich, jak słodycze ale także leki dla dzieci pod znakiem E 110.