Zapotrzebowanie na słodki smak u dzieci możemy zaspokajać między innymi naturalnie przetworzonymi owocami, w postaci dżemów, powideł, konfitur.
Smak naturalnie wytwarzanych dżemów zależy przede wszystkim od pogody, która wpływała na dojrzewanie owoców. Ciepłe i słoneczne lato z umiarkowaną ilością opadów, da owoce z dużą zawartością fruktozy (cukier owocowy), co spowoduje że dżemy i powidła będą bardzo słodkie. Owoce na dżem, powidła czy konfitury zawsze powinny być dojrzałe, a nawet lekko przejrzałe (np. śliwki ).
Przy wytwarzaniu tego rodzaju słodkości bardzo ważne jest wzajemne połączenie owoców, w celu uzyskania odpowiednich smaków, np. słodkie jabłka i gruszki świetnie pasują do cierpkich owoców czarnego bzu lub aronii. Nadmiernie słodki smak możemy złamać lekko mdłą dynią lub kilkoma kwaśnymi owocami pigwy. Natomiast zbyt kwaśny smak owoców, zneutralizujemy przez dłuższe gotowanie i wysmażanie owoców oraz poprzez dodanie szczypty soli.
Jak zrozumieć małe dziecko
Poradnik pomagający w codziennej opiece nad Twoim dzieckiem
W każdym gospodarstwie domowym w którym są dzieci, powinno się wytwarzać pewną ilość naturalnych dżemów, bez cukru.
Naturalne dżemy, powidła i konfitury:
- z jabłek i owoców czarnego bzu:
słodkie jabłka myjemy, usuwamy gniazda nasienne, drobno kroimy i łączymy z umytymi owocami czarnego bzu w proporcji 2:1. Przed gotowaniem dodajemy odrobinę soli, która spowoduje wydobycie naturalnej słodkości z owoców - z dyni, z dodatkiem jabłek lub śliwek, z kardamonem:
dynia jest jednym z nielicznych warzyw, która nadaje się do wytwarzania dżemów. Niestety, gotowana zbyt długo staje się lekko mdła w smaku, dlatego powinno się ją łączyć np. z jabłkami, śliwkami, brzoskwiniami, czyli owocami o bardziej wyrazistych smakach. Dynię dokładnie myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i drobno kroimy wraz ze skórką (z upraw naturalnych lub własnych, dyń nie obieramy) i łączymy ją z pociętymi jabłkami lub śliwkami (proporcje: 3:1) oraz z 10-13 roztartymi w moździerzu ziarenkami kardamonu (na około 3 l dżemu) - z truskawek z cynamonem:
truskawki myjemy, odszypułkowujemy, większe kroimy. Do gotujących owoców (około 2-3 l) dodajemy 10-13 ziaren zmielonego lub roztartego w moździerzu kardamonu i łyżeczkę cynamonu. Truskawki gotujemy pod przykryciem (jeden dzień, przez 3-3,5 godziny), zagęszczamy (bez przykrycia) dwa dni - owoce sezonowe zagęszczane:
namiastką dżemów i konfitur są owoce sezonowe zagęszczane, które uzyskujemy podgrzewając je na małym ogniu przez kilkanaście minut, pod przykryciem, z dodatkiem szczypty soli, a następnie krótko odparowujemy
Książki o rozstaniu i rozwodzie: wsparcie dla dzieci i dorosłych
Książki o rozstaniu i rozwodzie dostępne w naszej księgarni mają na celu wspieranie całej rodziny. Bez względu na wiek, każdy członek rodziny znajdzie tutaj coś, co pomoże mu lepiej zrozumieć własne uczucia i odnaleźć nową równowagę. Dzięki literaturze można odkryć, że nawet po rozstaniu możliwe jest stworzenie szczęśliwego, pełnego wsparcia środowiska dla dziecka.
Ogólne zalecenia przy naturalnym wytwarzaniu dżemów, powideł i konfitur:
- owoce myjemy pod bieżącą wodą lub krótko moczymy i rozdrabniamy
- gotujemy: przez pierwsze dwa dni pod przykryciem, na małym ogniu, z dodatkiem odrobiny soli (w celu wydobycia słodkości owoców). Często mieszamy. Pierwszego dnia gotujemy około 3-3,5 godziny, drugiego dnia około 2-3 godz. Cały czas sprawdzamy słodkość dżemów i ich konsystencję
- trzeciego i czwartego dnia dżemy zagęszczamy przez odparowanie w odkrytych garnkach (najlepsze garnki to: żeliwne, miedziane, stalowe i emaliowane)
- po przełożeniu do słoiczków krótko pasteryzujemy (około 10 minut) lub wkładamy gorący dżem do ciepłych słoiczków (można je wcześniej podgrzać w piekarniku)
- następnie zakręcamy i odwracamy. Tym sposobem słoiki samoczynnie się zamykają
Nie jest wymagane gotowanie dżemów przez cztery dni, jeżeli dżemy stają się słodkie i są smaczne wystarczą trzy, a nawet dwa dni.
Foto: rogiro