Kategorie
Dieta naturalna

Naturalne urodziny, czyli dziecięce przyjęcie bez czipsów i coli

Przepisy na naturalne słodkości idealne na przyjęcie urodzinowe dla dzieci. Zdrowe przekąski na urodziny przedszkolaka i nie tylko

1. Ciasteczka sezamowe

  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 12 dag masła
  • 4 łyżki miodu
  • 20 dag sezamu
  • szczypta soli, zimna woda

Uwaga! Reklama do czytania

Jak zrozumieć małe dziecko

Poradnik świadomego rodzicielstwa

Cud rodzicielstwa

Wsłuchaj się naprawdę w głos swojego dziecka

Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli

Jak to zrobić?
Na stolnicy wymieszać obie mąki, miękkie masło,  płatki, sezam i miód. Wlać tyle wody, aby uzyskać dosyć gęstą konsystencję, nie wyrabiać! Włożyć ciasto do lodówki na ok. 1-1,5 godziny. Po tym czasie wyjąć z lodówki, ugnieść i podzielić ciasto na pół. Z każdej połowy ulepić kulę, następnie lekko ją spłaszczyć. Pokroić powstały placek po przekątnych na kilka równych trójkątów. Piec ok. 20 min w 180 st. Celsjusza. Po wyjęciu z piekarnika zanurzać ciastka (częściowo lub całe) w polewie czekoladowej (np. zrobionej z karobu, miodu i masła).

Nowa dyscyplina. Ciepłe, spokojne i pewne wychowanie od małego dziecka do nastolatka

Jak być przewodnikiem dziecka i odpowiedzialnie orientować je w tym chaotycznym świecie. 
Autor mówi: rodzice, nie warto wdawać się w negocjacje, ciągle prosić, stawiać tylu pytań. Mamy inne rozwiązania, znacznie skuteczniejsze i korzystniejsze dla naszych relacji z dziećmi. Stoi za nimi nowa dyscyplina. I wcale nie trzeba być przy tym surowym.

CHCESZ? KLIKNIJ!

2. Słodka pasta adzuki

Pasta ze słodkiej adzuki to nieodzowny składnik kuchni japońskiej. Stosowana jest najczęściej do deserów, lodów, muffinek, jako nadzienie do ciastek, naleśników.

  • 300 g fasoli adzuki
  • 200 g cukru brązowego

Jak to zrobić?
Namoczoną wcześniej fasolkę ugotować do miękkości, po ugotowaniu – przecedzić. Włożyć ponownie do garnka, dolać odrobinę wody i wsypać cukier. Gotować, rozdrabniać i rozgniatać, aż powstanie zwarta masa. Masą smarować naleśniki.

3. Ciasto figowo-marchewkowe

  • 350 g marchewki
  • 250 g suszonych fig
  • 2-3 jajka
  • 100 g masła
  • 250 g mąki pełnoziarnistej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • po ½ łyżeczki imbiru, cynamonu, kardamonu

Jak to zrobić?
Marchewkę obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Figi posiekać i zalać gorącą wodą, następnie odcedzić i zmiksować. Jaja ubić, dodać masło i przyprawy. Powoli dosypywać mąkę z proszkiem. Na koniec dodać marchewkę i figi, wymieszać wszystko razem. Przełożyć do niewielkiej brytfanki wysypanej otrębami, piec ok. 60 min w temperaturze 180 stopni.

4. Batoniki amarantusowe

  • 100 g sezamu nieoczyszczonego
  • 200 g poppingu z amarantusa
  • 1/3 szklanki nasion słonecznika
  • ok. 4 łyżek słodu lub miodu

Jak to zrobić?
Sezam i słonecznik uprażyć na patelni, dodać amarantu. Wymieszane składniki wrzucić do rozgrzanego słodu (miodu). Masę wykładać na papier do pieczenia i wałkować na grubość ok. 1 cm. Gdy zastygnie, pokroić na podłużne batoniki.

5. Krążki daktylowo-orzechowe

  • 10 dag masła
  • 50 dag suszonych daktyli
  • 20 dag orzechów nerkowca
  • 10 dag migdałów bez skórki
  • po szczypcie kardamonu, gałki i cynamonu

Jak to zrobić?
Masło rozpuścić w garnku, dodać pokrojone daktyle. Dusić parę minut, a następnie dodać przyprawy, migdały i orzechy. Masę przełożyć na papier do pieczenia i uformować wałek o średnicy 4 cm. Włożyć do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu pokroić na krążki o średnicy 1 cm.

6. Ciasteczka maślane z morelowym nadzieniem

  • 100 g masła
  • 250 g miodu
  • 50g mąki migdałowej
  • 150 g mąki pełnoziarnistej
  • po szczypcie imbiru i soli
  • domowa konfitura morelowa

Jak to zrobić?
Masło utrzeć z miodem, dodać imbir, sól i mąkę migdałową. Powoli dodawać mąkę pełną. Wyrobić ciasto i przełożyć na stolnicę. Uformować wałek i podzielić go na równe części po ok. 2 cm. Z każdej części ulepić kuleczkę i zrobić w niej spore zagłębienie, następnie wypełnić je konfiturą. Piec w temperaturze 170 stopni ok. 30 min.

7. Indyjskie laddu

  • 350 g masła
  • 400 g mąki z ciecierzycy
  • 2 łyżki orzechów nerkowca
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki rodzynek
  • 250 g cukru pudru brązowego
  • po ½ łyżeczki kardamonu, cynamonu i anyżku

Jak to zrobić?
Rozpuścić w garnku masło, dodać mąkę i prażyć, aż zacznie wydzielać orzechowy zapach. Dodać wiórki, orzechy, rodzynki i przyprawy i smażyć jeszcze 2 minuty. Następnie zdjąć z ognia i dodać cukier, dokładnie wymieszać i formować kuleczki (lub przełożyć na tacę, rozsmarować równo i pokroić na małe kawałki).

8. Chałwa z marchewki

  • 6-7 marchewek
  • 4 łyżki miodu
  • 2 szklanki mleka (owsianego lub ryżowego)
  • 2 łyżki rodzynek
  • 4 łyżki posiekanych orzechów i migdałów
  • 4 łyżki pasty sezamowej (tahini)
  • szczypta kardamonu i soli

Jak to zrobić?
Marchew zetrzeć na najdrobniejszych oczkach, przełożyć do garnka i zalać mlekiem. Dodać miód. Gotować, aż cały płyn wyparuje. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju sezamowego (z tahini) i wyłożyć marchewkę, dodać kardamon, sól, rodzynki, migdały oraz orzechy i dusić, aż masa stanie się sucha. Na koniec dodać pastę sezamową, wymieszać.

Życie seksualne rodziców

Zacznij świadomie budować swoją relację z partnerem

Jak zrozumieć się w rodzinie

Jak dostrzec potrzeby innych i być wysłuchanym

Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli

Autor/ka: Marta Grzybek

Konsultant medyczny, biotechnolog, doświadczony wykładowca, specjalista żywienia w Akademii Żywienia Naturalnego „Sattwa” oraz w Instytucie Psychodietetyki we Wrocławiu. Propagatorka świadomego i zdrowego trybu życia, hołduje idei Slow Foods. Uczestniczka wielu konferencji i szkoleń z zakresu makrobiotyki, kuchni pięcioprzemianowej i dietetyki TCM. Jest certyfikowaną terapeutką metody R.E.S.E.T. oraz moderatorką ogólnopolskiego projektu Zdrowy Przedszkolak. Pasjonatka dobrej sztuki kulinarnej. Autorka bloga kulinarnego- www.kuchnianaturalna.blogspot.com. Stworzyła program wspólnych eko-zakupów tzw. Good Choice oraz Wrocławską Kooperatywę Spożywczą. Współpracuje z kilkoma portalami o tematyce zdrowotnej, pisząc artykuły dotyczące zdrowego odżywiania. Od wielu lat zajmuje się prowadzeniem profesjonalnych szkoleń dla specjalistów oraz osób zainteresowanych tematem żywienia człowieka zdrowego i chorego, prowadzi również warsztaty kulinarne dla dzieci i dorosłych w ramach swojego autorskiego programu. W wolnej chwili fotografuje: www.martagrzybek.selia.pl. Prywatnie mama 6-letniej Poli, kreatywnej i wesołej dziewczynki, która inspiruje i motywuje każdego dnia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.