1. Ciasteczka sezamowe
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 3 łyżki płatków owsianych
- 12 dag masła
- 4 łyżki miodu
- 20 dag sezamu
- szczypta soli, zimna woda
Uwaga! Reklama do czytania

Jak zrozumieć małe dziecko
Poradnik świadomego rodzicielstwa

Cud rodzicielstwa
Wsłuchaj się naprawdę w głos swojego dziecka
Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli
Jak to zrobić?
Na stolnicy wymieszać obie mąki, miękkie masło, płatki, sezam i miód. Wlać tyle wody, aby uzyskać dosyć gęstą konsystencję, nie wyrabiać! Włożyć ciasto do lodówki na ok. 1-1,5 godziny. Po tym czasie wyjąć z lodówki, ugnieść i podzielić ciasto na pół. Z każdej połowy ulepić kulę, następnie lekko ją spłaszczyć. Pokroić powstały placek po przekątnych na kilka równych trójkątów. Piec ok. 20 min w 180 st. Celsjusza. Po wyjęciu z piekarnika zanurzać ciastka (częściowo lub całe) w polewie czekoladowej (np. zrobionej z karobu, miodu i masła).
2. Słodka pasta adzuki
Pasta ze słodkiej adzuki to nieodzowny składnik kuchni japońskiej. Stosowana jest najczęściej do deserów, lodów, muffinek, jako nadzienie do ciastek, naleśników.
- 300 g fasoli adzuki
- 200 g cukru brązowego
Jak to zrobić?
Namoczoną wcześniej fasolkę ugotować do miękkości, po ugotowaniu – przecedzić. Włożyć ponownie do garnka, dolać odrobinę wody i wsypać cukier. Gotować, rozdrabniać i rozgniatać, aż powstanie zwarta masa. Masą smarować naleśniki.
3. Ciasto figowo-marchewkowe
- 350 g marchewki
- 250 g suszonych fig
- 2-3 jajka
- 100 g masła
- 250 g mąki pełnoziarnistej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- po ½ łyżeczki imbiru, cynamonu, kardamonu
Jak to zrobić?
Marchewkę obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Figi posiekać i zalać gorącą wodą, następnie odcedzić i zmiksować. Jaja ubić, dodać masło i przyprawy. Powoli dosypywać mąkę z proszkiem. Na koniec dodać marchewkę i figi, wymieszać wszystko razem. Przełożyć do niewielkiej brytfanki wysypanej otrębami, piec ok. 60 min w temperaturze 180 stopni.
4. Batoniki amarantusowe
- 100 g sezamu nieoczyszczonego
- 200 g poppingu z amarantusa
- 1/3 szklanki nasion słonecznika
- ok. 4 łyżek słodu lub miodu
Jak to zrobić?
Sezam i słonecznik uprażyć na patelni, dodać amarantu. Wymieszane składniki wrzucić do rozgrzanego słodu (miodu). Masę wykładać na papier do pieczenia i wałkować na grubość ok. 1 cm. Gdy zastygnie, pokroić na podłużne batoniki.
5. Krążki daktylowo-orzechowe
- 10 dag masła
- 50 dag suszonych daktyli
- 20 dag orzechów nerkowca
- 10 dag migdałów bez skórki
- po szczypcie kardamonu, gałki i cynamonu
Jak to zrobić?
Masło rozpuścić w garnku, dodać pokrojone daktyle. Dusić parę minut, a następnie dodać przyprawy, migdały i orzechy. Masę przełożyć na papier do pieczenia i uformować wałek o średnicy 4 cm. Włożyć do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu pokroić na krążki o średnicy 1 cm.
6. Ciasteczka maślane z morelowym nadzieniem
- 100 g masła
- 250 g miodu
- 50g mąki migdałowej
- 150 g mąki pełnoziarnistej
- po szczypcie imbiru i soli
- domowa konfitura morelowa
Jak to zrobić?
Masło utrzeć z miodem, dodać imbir, sól i mąkę migdałową. Powoli dodawać mąkę pełną. Wyrobić ciasto i przełożyć na stolnicę. Uformować wałek i podzielić go na równe części po ok. 2 cm. Z każdej części ulepić kuleczkę i zrobić w niej spore zagłębienie, następnie wypełnić je konfiturą. Piec w temperaturze 170 stopni ok. 30 min.
7. Indyjskie laddu
- 350 g masła
- 400 g mąki z ciecierzycy
- 2 łyżki orzechów nerkowca
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżki rodzynek
- 250 g cukru pudru brązowego
- po ½ łyżeczki kardamonu, cynamonu i anyżku
Jak to zrobić?
Rozpuścić w garnku masło, dodać mąkę i prażyć, aż zacznie wydzielać orzechowy zapach. Dodać wiórki, orzechy, rodzynki i przyprawy i smażyć jeszcze 2 minuty. Następnie zdjąć z ognia i dodać cukier, dokładnie wymieszać i formować kuleczki (lub przełożyć na tacę, rozsmarować równo i pokroić na małe kawałki).
8. Chałwa z marchewki
- 6-7 marchewek
- 4 łyżki miodu
- 2 szklanki mleka (owsianego lub ryżowego)
- 2 łyżki rodzynek
- 4 łyżki posiekanych orzechów i migdałów
- 4 łyżki pasty sezamowej (tahini)
- szczypta kardamonu i soli
Jak to zrobić?
Marchew zetrzeć na najdrobniejszych oczkach, przełożyć do garnka i zalać mlekiem. Dodać miód. Gotować, aż cały płyn wyparuje. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju sezamowego (z tahini) i wyłożyć marchewkę, dodać kardamon, sól, rodzynki, migdały oraz orzechy i dusić, aż masa stanie się sucha. Na koniec dodać pastę sezamową, wymieszać.
Uwaga! Reklama do czytania

Życie seksualne rodziców
Zacznij świadomie budować swoją relację z partnerem

Jak zrozumieć się w rodzinie
Jak dostrzec potrzeby innych i być wysłuchanym
Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli