fbpx
| Naturalne urodziny, czyli dziecięce przyjęcie bez czipsów i coli

Naturalne urodziny, czyli dziecięce przyjęcie bez czipsów i coli

1. Ciasteczka sezamowe

  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 12 dag masła
  • 4 łyżki miodu
  • 20 dag sezamu
  • szczypta soli, zimna woda

Jak to zrobić?
Na stolnicy wymieszać obie mąki, miękkie masło,  płatki, sezam i miód. Wlać tyle wody, aby uzyskać dosyć gęstą konsystencję, nie wyrabiać! Włożyć ciasto do lodówki na ok. 1-1,5 godziny. Po tym czasie wyjąć z lodówki, ugnieść i podzielić ciasto na pół. Z każdej połowy ulepić kulę, następnie lekko ją spłaszczyć. Pokroić powstały placek po przekątnych na kilka równych trójkątów. Piec ok. 20 min w 180 st. Celsjusza. Po wyjęciu z piekarnika zanurzać ciastka (częściowo lub całe) w polewie czekoladowej (np. zrobionej z karobu, miodu i masła).

2. Słodka pasta adzuki

Pasta ze słodkiej adzuki to nieodzowny składnik kuchni japońskiej. Stosowana jest najczęściej do deserów, lodów, muffinek, jako nadzienie do ciastek, naleśników.

  • 300 g fasoli adzuki
  • 200 g cukru brązowego

Jak to zrobić?
Namoczoną wcześniej fasolkę ugotować do miękkości, po ugotowaniu – przecedzić. Włożyć ponownie do garnka, dolać odrobinę wody i wsypać cukier. Gotować, rozdrabniać i rozgniatać, aż powstanie zwarta masa. Masą smarować naleśniki.

3. Ciasto figowo-marchewkowe

  • 350 g marchewki
  • 250 g suszonych fig
  • 2-3 jajka
  • 100 g masła
  • 250 g mąki pełnoziarnistej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • po ½ łyżeczki imbiru, cynamonu, kardamonu

Jak to zrobić?
Marchewkę obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Figi posiekać i zalać gorącą wodą, następnie odcedzić i zmiksować. Jaja ubić, dodać masło i przyprawy. Powoli dosypywać mąkę z proszkiem. Na koniec dodać marchewkę i figi, wymieszać wszystko razem. Przełożyć do niewielkiej brytfanki wysypanej otrębami, piec ok. 60 min w temperaturze 180 stopni.

4. Batoniki amarantusowe

  • 100 g sezamu nieoczyszczonego
  • 200 g poppingu z amarantusa
  • 1/3 szklanki nasion słonecznika
  • ok. 4 łyżek słodu lub miodu

Jak to zrobić?
Sezam i słonecznik uprażyć na patelni, dodać amarantu. Wymieszane składniki wrzucić do rozgrzanego słodu (miodu). Masę wykładać na papier do pieczenia i wałkować na grubość ok. 1 cm. Gdy zastygnie, pokroić na podłużne batoniki.

5. Krążki daktylowo-orzechowe

  • 10 dag masła
  • 50 dag suszonych daktyli
  • 20 dag orzechów nerkowca
  • 10 dag migdałów bez skórki
  • po szczypcie kardamonu, gałki i cynamonu

Jak to zrobić?
Masło rozpuścić w garnku, dodać pokrojone daktyle. Dusić parę minut, a następnie dodać przyprawy, migdały i orzechy. Masę przełożyć na papier do pieczenia i uformować wałek o średnicy 4 cm. Włożyć do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu pokroić na krążki o średnicy 1 cm.

6. Ciasteczka maślane z morelowym nadzieniem

  • 100 g masła
  • 250 g miodu
  • 50g mąki migdałowej
  • 150 g mąki pełnoziarnistej
  • po szczypcie imbiru i soli
  • domowa konfitura morelowa

Jak to zrobić?
Masło utrzeć z miodem, dodać imbir, sól i mąkę migdałową. Powoli dodawać mąkę pełną. Wyrobić ciasto i przełożyć na stolnicę. Uformować wałek i podzielić go na równe części po ok. 2 cm. Z każdej części ulepić kuleczkę i zrobić w niej spore zagłębienie, następnie wypełnić je konfiturą. Piec w temperaturze 170 stopni ok. 30 min.

7. Indyjskie laddu

  • 350 g masła
  • 400 g mąki z ciecierzycy
  • 2 łyżki orzechów nerkowca
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki rodzynek
  • 250 g cukru pudru brązowego
  • po ½ łyżeczki kardamonu, cynamonu i anyżku

Jak to zrobić?
Rozpuścić w garnku masło, dodać mąkę i prażyć, aż zacznie wydzielać orzechowy zapach. Dodać wiórki, orzechy, rodzynki i przyprawy i smażyć jeszcze 2 minuty. Następnie zdjąć z ognia i dodać cukier, dokładnie wymieszać i formować kuleczki (lub przełożyć na tacę, rozsmarować równo i pokroić na małe kawałki).

8. Chałwa z marchewki

  • 6-7 marchewek
  • 4 łyżki miodu
  • 2 szklanki mleka (owsianego lub ryżowego)
  • 2 łyżki rodzynek
  • 4 łyżki posiekanych orzechów i migdałów
  • 4 łyżki pasty sezamowej (tahini)
  • szczypta kardamonu i soli

Jak to zrobić?
Marchew zetrzeć na najdrobniejszych oczkach, przełożyć do garnka i zalać mlekiem. Dodać miód. Gotować, aż cały płyn wyparuje. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju sezamowego (z tahini) i wyłożyć marchewkę, dodać kardamon, sól, rodzynki, migdały oraz orzechy i dusić, aż masa stanie się sucha. Na koniec dodać pastę sezamową, wymieszać.


Marta Grzybek

Konsultant medyczny, biotechnolog, doświadczony wykładowca, specjalista żywienia w Akademii Żywienia Naturalnego „Sattwa” oraz w Instytucie Psychodietetyki we Wrocławiu. Propagatorka świadomego i zdrowego trybu życia, hołduje idei Slow Foods. Uczestniczka wielu konferencji i szkoleń z zakresu makrobiotyki, kuchni pięcioprzemianowej i dietetyki TCM. Jest certyfikowaną terapeutką metody R.E.S.E.T. oraz moderatorką ogólnopolskiego projektu Zdrowy Przedszkolak. Pasjonatka dobrej sztuki kulinarnej. Autorka bloga kulinarnego- www.kuchnianaturalna.blogspot.com. Stworzyła program wspólnych eko-zakupów tzw. Good Choice oraz Wrocławską Kooperatywę Spożywczą. Współpracuje z kilkoma portalami o tematyce zdrowotnej, pisząc artykuły dotyczące zdrowego odżywiania. Od wielu lat zajmuje się prowadzeniem profesjonalnych szkoleń dla specjalistów oraz osób zainteresowanych tematem żywienia człowieka zdrowego i chorego, prowadzi również warsztaty kulinarne dla dzieci i dorosłych w ramach swojego autorskiego programu. W wolnej chwili fotografuje: www.martagrzybek.selia.pl. Prywatnie mama 6-letniej Poli, kreatywnej i wesołej dziewczynki, która inspiruje i motywuje każdego dnia.
Odwiedź stronę autorki/autora: http://www.kuchnianaturalna.blogspot.com/


Przeczytaj więcej:

natuli.pl
Uważność – najlepsze książki dla dzieci i dorosłych

OKULARY
Naprawdę przeciwsłoneczne okulary dla dzieci

wychowanie
Wróciliście z wakacji i… musisz odpocząć?

ciąża i poród
Z kim rodzić? Dlaczego wsparcie w porodzie jest takie ważne

niemowlę
Jak nauczyć dziecko samodzielnego zasypiania? Cz. 1

edukacja alternatywna
Znajomość języków to kluczowa kompetencja przyszłości

olini
Jak wybrać tłuszcz do smażenia?

edukacja alternatywna
Dlaczego leśna edukacja może uratować świat?

wychowanie
Jak pomóc dziecku regulować emocje?

zdrowie
7 powodów, dla których warto pozwolić dziecku się pobrudzić

wychowanie
5 rzeczy, które pomagają dzieciom w efektywnym wypoczynku

wywiady
MamaGathering 2019 – przestrzeń stworzona przez kobiety dla kobiet