Żywność ekologiczna to żywność, która posiada certyfikaty pochodzenia ekologicznego, co oznacza że:
- jest produkowana bez stosowania:
– pestycydów,
– sztucznych nawozów,
– hormonów (dot. mięsa i mleka),
– konserwantów i sztucznych barwników,
- nie jest genetycznie modyfikowana.
Jeśli nie widzisz numeru certyfikatu i nazwy firmy atestującej na opakowaniu, to nie jest żywność ekologiczna.
Fakty i mity dotyczące Żywności ekologicznej:
- Żywność ekologiczna zawsze jest oznaczona certyfikatem.
- Określenia „zdrowa żywność”, „żywność naturalna”, „slow food” nie oznaczają żywności ekologicznej.
- Proces produkcji żywności ekologicznej podlega ciągłej kontroli – od siewu bądź sadzenia, przez skup, przetwarzanie surowców, aż po dostarczenie gotowego produktu do klienta.
- Produkty ekologiczne nie zawierają pozostałości środków chemicznych lub ich poziom jest znacznie niższy niż w przypadku żywności konwencjonalnej.
- Żywność ekologiczna posiada wyraźniejszy smak i zapach niż żywność konwencjonalna.
- Spożywanie żywności ekologicznej zapobiega otyłości – produkty ekologiczne zawierają więcej masy suchej, co powoduje szybsze uczucie sytości.
- Żywność ekologiczna łagodzi skutki wielu chorób – poprzez wspomaganie procesu oczyszczania organizmu.
Rynek żywności ekologicznej na świecie:
- W krajach europejskich rynek żywności ekologicznej stanowi przeciętnie około 2,5% całego segmentu spożywczego (najwyższy udział mają takie kraje jak Dania, Szwajcaria i Austria – tam wynosi on ponad 5%).
- Światowe przychody ze sprzedaży żywności ekologicznej w 2009 r. wyniosły 40 mld Euro.
- W 2009 roku pomimo kryzysu gospodarczego rynek żywności ekologicznej na świecie wzrósł o około 5% (był to najniższy wzrost od wielu lat).
- Rynek żywności ekologicznej na świecie w ciągu ostatnich 20 lat rósł w tempie od kilku, do kilkudziesięciu procent rocznie.
- Największymi konsumentami produktów ekologicznych w Europie są Niemcy (5,8 mld EUR), Francja (3 mld EUR) oraz Anglia (2 mld)
- Istnieje duża dysproporcja wydatków na żywność ekologiczną w Europie w przeliczeniu na jednego mieszkańca – przeciętny Duńczyk na żywność ekologiczną wydał w 2009 roku około 138 EUR, Szwajcar 131 EUR, Austriak 103 EUR, a statystyczny Polak ok. 2 EUR.
Rynek żywności ekologicznej w Polsce:
- Wzrost rynku żywności ekologicznej w Polsce w ostatnich kilku latach wyniósł przeciętnie 20-30% rocznie.
- Euromonitor International szacuje, że rynek żywności ekologicznej w Polsce w 2010 roku osiągnął wielkość 300 mln zł, o 50% więcej niż w roku 2009.
- Mamy dobre warunki dla rozwoju rynku żywności ekologicznej w Polsce: czyste środowisko, korzystne warunki klimatyczne, małe, rodzinne gospodarstwa.
- W roku 2010 mieliśmy 20 528 gospodarstw ekologicznych zajmujących 519 068 ha, a uprawy ekologiczne zajmowały 3,3 % powierzchni upraw w Polsce.
- 70% gospodarstw ekologicznych ma powierzchnię poniżej 20 ha.
- Polska eksportuje rocznie ok. 10 tys ton ekologicznych owoców i warzyw na rynki EU.
- Rynek żywności ekologicznej w Polsce to tylko ok. 0,25 % całego rynku żywnościowego .
Jeden z najważniejszych problemów w rozwoju rynku to:
- niska świadomość społeczeństwa – zaledwie 10% konsumentów kupuje ekologiczną żywność.
- niskie nakłady na reklamę żywności ekologicznej.
Oprac. Artur Tymiński
Od 2005 roku pełni funkcje Członka Rady Rolnictwa Ekologicznego (organu doradczego powołanego przez Ministra Rolnictwa).
W roku 2011 powołany do Rady Promocji Polskiego sektora spozywczego przy Ministrze Rolnictwa.
Od 2006 roku założyciel i Wiceprezes Stowarzyszenia Eko-Lubelszczyzna.
Jeden z założycieli, a od 2009 do 2011 roku Prezes Stowarzyszenia Polska Ekologia. Stowarzyszenia powstało w 2006 roku i skupia producentów żywności ekologicznej z całego kraju. Obecnie Wiceprezes Stowarzyszenia.
Adres: www.polskaekologia.org
1 odpowiedź na “Co to jest żywność ekologiczna?”
Ja się już jakiś czas temu przerzuciłam na żywność ekologiczną, zdrowie jest najważniejsze :) Najczęściej zaopatruję się w sklepie Smak Natury w Warszawie, mają świetne produkty.