Kategorie
Dieta naturalna

Niesamowite właściwości dyni {2 przepisy}

Jednym z najpiękniejszych owoców jesieni jest dynia. To idealny składnik wielu dań i deserów, który coraz częściej trafia na nasze stoły. W związku z coraz większą popularnością dyni w Polsce możemy kupić różne jej odmiany. Dynia ma całe mnóstwo zalet!

dynia1

Zdrowotne właściwości dyni

  • Dynia jest dietetyczna. To jedno z najmniej kalorycznych warzyw. W 100 g znajduje się jedynie od 26 do 30-40 kalorii (w zależności od gatunku). Równocześnie jest to doskonałe źródło błonnika, dającego uczucie sytości.
  • Dynia nie zawiera tłuszczów nasyconych i cholesterolu. Co więcej, jest jednym z produktów spożywczych zalecanych przez dietetyków w celu obniżenia poziomu tego ostatniego.
  • Jest bogata w przeciwutleniacze, składniki mineralne, witaminy, takie jak: A, C i E. Najbardziej istotna jest ogromna zawartość witaminy A, która jest silnym naturalnym przeciwutleniaczem. Jest ona również niezbędna dla dobrego widzenia. Już jedna szklanka ugotowanej dyni zaspokaja w 200% nasze dzienne zapotrzebowanie na tą witaminę. Dodatkowo wyniki badań naukowych pokazują, że naturalne produkty spożywcze bogate w witaminę A pomagają chronić organizm przed nowotworami płuc i jamy ustnej.
  • Dynia jest źródłem witamin z grupy B-kompleks: folianów, niacyny, witaminy B-6 (pirydoksyny), tiaminy i kwasu pantotenowego, a także flawonoidów α i ß, krypto-ksantyny, karotenu (prowitamina A), luteiny oraz składników mineralnych, takich jak miedź, potas, wapń i fosfor.
  • Niesamowite nasiona. Pestki dyni stanowią doskonałe źródło błonnika i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz fitosteroli, które są dobre dla serca i zapobiegają miażdżycy. Ponadto zawierają witaminę B3 – niacynę, która jest bardzo istotna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Są również skoncentrowanym źródłem białka, minerałów i witamin. Już w 100 g zawierają 550 mg magnezu, 1174 mg fosforu, 4,49 mg manganu i 7,64 mg cynku. Dodatkowo olej z nasion dyni należy do najlepszych tłuszczów roślinnych, wspomaga pracę wątroby i układu naczyniowo-sercowego.
  • Dynia chroni skórę. Te same wolne rodniki, które pochodzą z karotenoidów zawartych  w dyni i utrzymują w ryzach komórki nowotworowe, mogą mieć również działanie przeciwzmarszczkowe. Z kolei witamina A jest potrzebna organizmowi w celu utrzymania integralności skóry i błon śluzowych, a cynk świetnie działa na cerę – wygładza ją, rozjaśnia i wzmacnia, a także przyśpiesza gojenie ran.
  • Podobno dynia wpływa na lepszy nastrój. Jej pestki są bogate w tryptofan aminokwasowy, który jest ważny w produkcji serotoniny, jednego z głównych graczy, jeśli chodzi o nasz nastrój.
  • Wzmacnia system odpornościowy. Wprawdzie nie udowodniono w pełni, czy witamina C rzeczywiście zapobiega przeziębieniom, jednak dynie są jej bogatym źródłem. Już jedna filiżanka gotowanej dyni zawiera więcej niż 11 miligramów wit. C, czyli prawie 20% zalecanej dziennej dawki dla kobiet (mężczyźni potrzebują ok. 75 mg.)

Skoro dynia ma aż tyle zalet, to zdecydowanie warto eksperymentować z jej użyciem w kuchni. Proponujemy dwa zdrowe, a jednocześnie pyszne i słodkie przepisy.

1. Korzenne ciasto z dynią – idealne na jesienne wieczory

(Inspiracja: bettycrocker.com)

dynia2

Składniki na ciasto:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka oleju roślinnego (może być też kokosowy)
  • 1 szklanka zblendowanej dyni
  • 2 szklanki mąki pszennej, którą można zstąpić bezglutenową, np.: 1 i ½ szklanki mąki jaglanej + ½ szklanki mąki ryżowej (albo specjalna bezglutenowa)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki zmielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki zmielonego imbiru
  • ¼ łyżeczki zmielonych goździków
  • 0pcjonalnie: 1 szklanka rodzynków lub żurawiny
  • słód do smaku

Składniki na masę:

  • 30 dag zmielonego sera sernikowego
  • 10 dag masła
  • 1 cukier waniliowy
  • opcjonalnie: ½ szklanki posiekanych orzechów laskowych lub żurawiny do posypania ciasta

Jak to zrobić?

Pokroić dynię na kawałki, wybrać z niej nasiona i piec ok. 30 minut w nagrzanym do 200°C piekarniku. Po tym czasie obrać dynię ze skórki i zmiksować na jednolitą masę. Do ciasta potrzebujemy ok. 1 szklanki pulpy dyniowej. Jeśli zostanie nam więcej przecieru, możemy go wykorzystać np. do zrobienia placków z dynią. Puree z dyni możemy przygotować wcześniej. Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Wszystkie składniki na ciasto miksujemy razem w jednym naczyniu. Najpierw składniki mokre, później suche. Gdy masa będzie jednolita, przekładamy ją do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.

Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 40-50 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto do niego nie przylega. Jeśli jest gotowe, wyciągamy z piekarnika. Studzimy ciasto przez ok. 2 godziny.

Przygotowujemy masę serową. Miksujemy ser z miękkim masłem i cukrem waniliowym na jednolitą, gładką masę, którą następnie rozprowadzamy równomiernie na wystudzonym cieście.

Ciasto możemy włożyć na ok. 30 minut do zamrażarki, aby masa serowa się szybciej ścięła, lub na dłuższy czas do lodówki, gdzie i tak będziemy je potem przechowywać.

***Ciasto możemy posypać żurawiną lub obranymi ze skórki i podprażonymi na patelni orzechami laskowymi.

2. Bezglutenowe placki (pancakes) z dynią

(Inspiracja: seamless.typepad.com)

dynia4

Składniki:

  • 3 jajka
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki syropu klonowego (może być miód)
  • 1 szklanka zmielonych migdałów (lub mąki migdałowej)
  • ½ szklanki mąki jaglanej
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki imbiru
  • ¼ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ szklanki puree z dyni
  • opcjonalnie: czekoladowe łezki (chocolate chips)
  • olej kokosowy do smażenia (może być zwykły)
dynia3

Jak robimy?

Puree z dyni przygotowujemy w taki sam sposób, jak w poprzednim przepisie. Wszystkie składniki (poza łezkami czekoladowymi i olejem kokosowym) miksujemy razem na jednolitą masę.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowego. Masę nakładamy na patelnię łyżką. Placki smażymy na małym ogniu, po ok. 3-4 minuty z każdej strony.

***W trakcie smażenia do placków można dodać czekoladowe kropelki. Postępujemy w ten sposób: smażymy z jednej strony, a przed przewróceniem na drugą, rozsypujemy kilka kawałeczków czekolady na nie usmażoną jeszcze część i dopiero wtedy ją smażymy.

Placki jemy na ciepło, polewając miodem lub syropem klonowym.

Avatar photo

Autor/ka: Maja Falkiewicz-Gancarz

Z wykształcenia psycholog, pasjonujący się rozwojem osobistym i technikami motywacyjnymi. Nie potrafi usiedzieć w miejscu, lubi być zaangażowana i jest szczęśliwa, gdy działa. Zawsze chciała pracować z kobietami i robić coś dla nich. Kiedy zaszła w ciążę postanowiła, że stworzy blog o tym, jak dbać nie tylko o wygląd zewnętrzny, ale i o własny rozwój. Pisze dla mam po to, aby myśląc o innych, nigdy nie zapomniały o sobie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.