Jest kilka odmian wegetarianizmu:
- Laktoowowegetarianizm – inaczej nazywany owolaktarianizmem, jest najpowszechniejszym rodzajem wegetarianizmu. Wyklucza z diety posiłki mięsne (także ryby), ale pozwala na spożywanie nabiału, jajek i miodu.
- Laktowegetarianizm – polega na rezygnacji ze spożywania mięsa i jajek, ale dopuszcza stosowanie w diecie mleka i jego przetworów.
- Owowegetarianizm – ze wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego pozwala na spożywanie tylko jajek.
- Weganizm – wyklucza nie tylko mięso, ale też wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, a więc mleko, sery, jajka i miód. Weganie nie używają produktów, w powstaniu których brały udział zwierzęta, czyli: futer, odzieży skórzanej, bawełnianej, jedwabnej, kosmetyków testowanych na zwierzętach i zawierających składniki pochodzące od zwierząt.
- Frutarianizm – bywa określany jako: fruktarianizm, fruitarianizm, fruktorianizm. Należy do zdecydowanie najbardziej radykalnych form diety wegetariańskiej, bowiem oprócz produktów pochodzenia zwierzęcego wyklucza także jedzenie jakichkolwiek owoców i warzyw, których zerwanie „uśmierca” roślinę. Frutarianie odżywiają się przede wszystkim owocami (stąd ich nazwa), m.in.: jabłkami, bananami, ogórkami, bakłażanami, pomidorami i dyniami.
- Witarianizm – jego założeniem jest spożywanie wyłącznie świeżych produktów, niegotowanych (choć mogą być podgrzewane do temperatury 41℃), w tym również kawy i herbaty. Witarianie wykluczają soki i inne napoje, zastępując je wodą mineralną. Ich zdaniem gotowanie niszczy enzymy i składniki mineralne znajdujące się w warzywach i owocach.
- Liquidarianizm – liquidarianie spożywają te same produkty co witarianie (niegotowane), ale przygotowane w inny sposób. Sporządzają z nich soki, które nie obciążają układu trawiennego, oczyszczają organizm, a przy tym dostarczają potrzebnych witamin i minerałów.
- Sprautarianizm – zwolennicy tego typu diety żywią się głównie kiełkami (nasionami zbóż, warzyw i owoców).
Zdarza się, że do odmian wegetarianizmu zalicza się semiwegetarianizm (jego rodzaje to pollowegetarianizm i pescowegetarianizm), który polega na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa, ale nie na całkowitym wykluczeniu go z menu. Wiele osób uważa, że jest to stan przejściowy między jedzeniem a niejedzeniem posiłków mięsnych.

Życie seksualne rodziców
Zacznij świadomie budować swoją relację z partnerem

Jak zrozumieć się w rodzinie
Jak dostrzec potrzeby innych i być wysłuchanym
Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli
Dlaczego wege?
W wegetarianizmie chodzi głównie o wyeliminowanie mięsa ze swojego jadłospisu, choć dla wielu to życiowa filozofia, postawa wyrażająca się odrzuceniem wszelkich korzyści, których podstawą było cierpienie zwierząt.
Przeczytaj: Czym zastąpić mięso w diecie?
Ten rodzaj diety jest wybierany z wielu powodów. Są to m.in.:
- Dobro człowieka
Obecnie większość wytwarzanego przemysłowo mięsa, bez względu na jego rodzaj, pochodzi od zwierząt, którym w celu przyśpieszenia wzrostu podaje się hormony: głównie syntetyczny estradiol i testosteron. Udowodniono, że ich podwyższony poziom ma związek z takimi schorzeniami u kobiet jak endometrioza (rozrost błony śluzowej macicy poza błoną macicy), nowotworami: rakiem sutka, jajnika, szyjki macicy, a w przypadku mężczyzn – z rakiem prostaty i jądra. Do paszy, którą karmi się zwierzęta hodowlane, dodaje się antybiotyki, bo przyśpieszają wzrost i zapobiegają infekcjom; w mięsie znajdują się także cholesterol, pestycydy, dioksyny i wirusy.
- Dobro zwierząt
Dla pozyskania mięsa zabija się zwierzęta, które często hodowane są w niewłaściwych warunkach i transportowane w sposób niehumanitarny.
Przeczytaj: Jaką drogę musi przejść mięso, zanim trafi na twój talerz? - Dobro środowiska naturalnego
Rocznie na całym świecie hoduje się około 50 miliardów zwierząt, które wydalają setki ton odchodów zawierających trujący gaz cieplarniany – metan. Ten z kolei wpływa na efekt cieplarniany i kwaśne deszcze. Ponadto przy hodowli wykorzystuje się około 75% światowych zasobów wody, a wszystko, co związane jest z przemysłem mięsnym, zanieczyszcza wodę trzy razy bardziej niż inne gałęzie przemysłu. Hektar ziemi przeznaczonej na uprawę roli wyżywi 25 osób, a ten przeznaczony na hodowlę zwierząt rzeźnych – 5 osób.
- Względy religijne
Niektóre wyznania zakazują spożywania posiłków mięsnych.

Książki o rozstaniu i rozwodzie: wsparcie dla dzieci i dorosłych
Książki o rozstaniu i rozwodzie dostępne w naszej księgarni mają na celu wspieranie całej rodziny. Bez względu na wiek, każdy członek rodziny znajdzie tutaj coś, co pomoże mu lepiej zrozumieć własne uczucia i odnaleźć nową równowagę. Dzięki literaturze można odkryć, że nawet po rozstaniu możliwe jest stworzenie szczęśliwego, pełnego wsparcia środowiska dla dziecka.
Zalety wegetarianizmu:
- obniża ciśnienie tętnicze krwi,
- zwiększa ilość błonnika pokarmowego w diecie,
- zmniejsza ryzyko wystąpienia: otyłości, cukrzycy, nadciśnienia tętniczego, miażdżycy, chorób serca, zaparć, nowotworów jelita grubego, próchnicy zębów, kamicy,
- ogranicza przyjmowanie toksyn znajdujących się w produktach zwierzęcych,
- nie przyczynia się do okrutnego i nieludzkiego hodowania i zabijania zwierząt.
Potrawy wegetariańskie mają:
- wysoką wartość odżywczą,
- ograniczoną zawartość tłuszczu i nasyconych kwasów tłuszczowych,
- niską zawartość cholesterolu (lub w ogóle go nie zawierają),
- wysoką zawartość węglowodanów złożonych,
- zwiększoną ilość witaminy C,
- korzystny dla organizmu stosunek sodu do potasu.
Wszystkie odmiany diety wegetariańskiej wymagją wiedzy o komponowaniu wartościowych posiłków. Przed podjęciem decyzji o przejściu na taki styl odżywiania warto poradzić się osób zajmujących się dietą naturalną. Oto kilka wskazówek, gdzie szukać składników potrzebnych do komponowania pełnowartościowych wegetariańskich posiłków:
- Białko – źródło energii potrzebne do budowy tkanek. Znajduje się w makaronie razowym, brązowym ryżu, orzechach, soi, ziemniakach, słoneczniku i roślinach strączkowych.
- Tłuszcze – pomagają w przyswajaniu niektórych witamin i są ważnym źródłem energii. Weganie znajdą je w nasionach i orzechach oraz zrobionych z nich olejach i roślinach (np. awokado).
- Węglowodany – pomagają w utrzymaniu stałej temperatury ciała, wspomagają procesy myślenia. Ich źródłem są pełne ziarna zbóż i grube kasze, a także warzywa strączkowe: soczewica, groch, fasola, ziemniaki i owoce.
- Witaminy i minerały – większość z nich można znaleźć w owocach, warzywach i zbożach:
– żelazo – występuje w roślinach strączkowych (zwłaszcza w soi), w produktach pełnoziarnistych, ciemnozielonych warzywach (wszystkich warzywach liściowych w zielonym kolorze: natce pietruszki, selerze naciowym, pokrzywie, mniszku lekarskim itd.), suszonych owocach i orzechach,
– wapń – znajduje się w ciemnozielonych liściach roślin, w figach, tofu, zsiadłym mleku z soi, migdałach, orzechach, sezamie i maku.
– witamina B12 – występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego (np. serach, jajkach). W diecie wegańskiej źródłem witaminy B12 powinny być suplementy tejże witaminy.

Jak zrozumieć małe dziecko
Podręcznik świadomego rodzicielstwa

Rozwój seksualny dzieci
Zadbaj o zdrową seksualność swojego dziecka
Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli