Kategorie
Dieta naturalna

Drugie śniadanie do plecaka. Dlaczego jest takie ważne?

Uczeń szkoły podstawowej spędza w szkole średnio więcej niż 5 godzin dziennie. Czas powrotu do domu wydłużają dojazd, pobyt w świetlicy czy dodatkowe zajęcia, dlatego dziecko w wieku szkolnym przynajmniej jeden posiłek musi spożyć w szkole. Każdy uczeń powinien zatem przed wyjściem z domu spakować do plecaka dodatkowy posiłek – drugie śniadanie. Powinno być pożywne, a jednocześnie estetyczne i łatwe do zabrania na wynos

Uczeń szkoły podstawowej spędza w szkole średnio więcej niż 5 godzin dziennie. Czas powrotu do domu wydłużają dojazd, pobyt w świetlicy czy dodatkowe zajęcia, dlatego dziecko w wieku szkolnym przynajmniej jeden posiłek musi spożyć w szkole. Każdy uczeń powinien zatem przed wyjściem z domu spakować do plecaka dodatkowy posiłek – drugie śniadanie. Powinno być pożywne, a jednocześnie estetyczne i łatwe do zabrania na wynos.

drugie-sniadanie

Posiłek ten powinien zostać zjedzony maksymalnie po upływie 4 godzin od pierwszego śniadania. Będzie to cenna i potrzebna dawka energii i składników odżywczych po intensywnej pracy umysłowej i wysokiej aktywności fizycznej, która przywróci dziecku siły i poprawi sprawność intelektualną. Pamiętajmy, że nawet najobfitsze śniadanie spożyte w domu nie zaspokoi zapotrzebowania dziecka na podstawowe składniki odżywcze przez cały czas spędzony przez nie w szkole.

Uwaga! Reklama do czytania

Jak zrozumieć małe dziecko

Poradnik pomagający w codziennej opiece Twojego dziecka

Zobacz w księgarni Natuli.pl

Tymczasem pojawiający się głód może powodować zmniejszenie koncentracji, osłabienie aktywności umysłowej, spadek aktywności fizycznej czy rozdrażnienie. Dziecko może częściej sięgać po słodycze i spożywać posiłki zbyt obfite. Efektem tego będzie dostarczanie organizmowi nadmiernej ilości kalorii, cukru i tłuszczu, które sprzyjają nadwadze i otyłości.

Do plecaka na drugie śniadanie

Aby zaspokoić potrzeby młodego organizmu, drugie śniadanie powinno zawierać:

  • pełnoziarniste produkty zbożowe, np. chleb żytni, orkiszowy, graham, makarony razowe, ryż brązowy, różnego rodzaju kasze (jaglana, kuskus razowy, pęczak itp.), płatki owsiane, jęczmienne, żytnie,
  • warzywa i/lub owoce – świeże, sezonowe lub/i suszone niedosładzane i niesiarkowane,
  • produkty białkowe – np. ser twarogowy półtłusty, serek twarogowy ziarnisty, jogurt naturalny 2% tłuszczu, jajka, nasiona roślin strączkowych (soczewicę, ciecierzycę, fasolę, groch itp.), opcjonalnie: chude mięsa pieczone/duszone,
  • dobre tłuszcze – np. olej rzepakowy, nasiona słonecznika, dyni, sezamu, orzechy, migdały, masło min. 82% tłuszczu mlecznego w ograniczonej ilości.

Wzorcowe drugie śniadanie powinno składać się z trzech elementów z wykorzystaniem wyżej wymienionych składników:

  1. kanapek lub sałatki warzywnej/owocowej albo kaszy z owocami/warzywami itp.,
  2. warzyw i/lub owoców pokrojonych w cząstki bądź słupki,
  3. napoju – wody lub herbaty z suszonych owoców bądź świeżo wyciskanych soków owocowych, warzywnych, owocowo-warzywnych.

Drugie śniadanie nie musi być pracochłonne w przygotowaniu i trudne do zabrania na wynos. Dzień wcześniej, wieczorem, można przygotować potrzebne składniki. Natomiast do zapakowania drugiego śniadania idealnie sprawdzą się śniadaniówki i plastikowe pojemniczki.

Propozycje dań na drugie śniadanie do szkoły:

  • kasza jaglana z owocami, jogurtem naturalnymi i migdałami, marchewka do chrupania, woda mineralna,
  • naleśnik pełnoziarnisty z twarogiem i warzywami, nektarynka, woda mineralna,
  • sałatka owocowa z otrębami, jogurtem naturalnym i pestkami dyni, papryka czerwona do chrupania, woda mineralna,
  • kanapki pełnoziarniste z pastą z ciecierzycy i warzywami, pomidorki koktajlowe, jabłko, kefir naturalny do picia.

Foto

Uwaga! Reklama do czytania

Jak zrozumieć małe dziecko

Podręcznik świadomego rodzicielstwa

Uwaga! Złość

Jak zapanować nad reakcją na złość?

Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli

Autor/ka: Adrianna Stefaniak

Absolwentka wydziału Technologii Żywności i Żywienia Człowieka (specjalizacja: żywienie człowieka) na Zachodniopomorskim Uniwersytecie Technologicznym w Szczecinie oraz wydziału Zdrowia Publicznego (specjalizacja: promocja zdrowia) na Uniwersytecie Szczecińskim. Dietetyk Programu VitaMenu, Platformy HelpFood Pomocna Żywność, w ramach którego szkoły i przedszkola przygotowują prawidłowo zbilansowane, smaczne i różnorodne posiłki bez chemicznych konserwantów, barwników, aromatów, glutaminianu sodu czy fosforanów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.