Lubimy kawę. Właściwie rozpoczynamy od niej poranek, a i w ciągu dnia wypijamy jeszcze jedną czy dwie filiżanki. Jest pyszna, ale to też czasem ukryte źródło cukru, nadmiaru kalorii. Mimo że kawa jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy i składników odżywczych, istnieje wiele innych zdrowych alternatyw. Nie namawiamy, by całkiem z kawy zrezygnować, ale odżywczy koktajl może być miłą odmianą.

1. Koktajl migdałowy
Korzystny dla serca, bogaty w białko i wapń. Dodatkowo pomaga utrzymać w ryzach cholesterol.
- 14 obranych ze skórki migdałów
- 1 banan
- 1 jabłko
- 1 szklanka mleka migdałowego
Wszystkie składniki mieszamy w blenderze. Gotowe.
2. Sok warzywny
Bazę stanowią ziemniaki – źródło witaminy B6 i witaminy A. Żółta papryka pomaga budować odporność (dzięki witaminie C) i wnosi do soku odrobinę słodyczy. O zaletach jedzenia jabłek nie trzeba przypominać. Seler zmniejsza stany zapalne, obniża ciśnienie krwi i jest doskonałym źródłem błonnika. Marchew jest bogata w przeciwutleniacze. Cytryny pomagają w trawieniu. Ogórki to naturalny sposób na nawodnienie organizmu.
Składniki na dwie szklanki:
- 1 słodki obrany ze skórki ziemniak
- 1 jabłko
- 2 liście z łodyg botwinki
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 marchewki
- 1 cytryna bez skórki
- pół ogórka
- 1 żółta papryka (nasiona usunąć)
- opcjonalnie: pół centymetra startego imbiru
Wszystkie składniki, poza botwiną i selerem, wkładamy do sokowirówki według powyższej listy. Łodygi botwinki i selera naciowego blendujemy. Jeśli to możliwe, wypijamy natychmiast po przygotowaniu. Po jakimś czasie składniki tracą swoje zdrowotne właściwości.
3. Sok marchewkowo-jabłkowy
Mieszanka tego warzywa i owocu smakuje wspaniale, orzeźwiająco. Charakteru nadaje imbir. Szybki w przygotowaniu, ze składników, które zapewne mamy pod ręką. Smakuje dzieciom i dorosłym.
- 4 średnie marchewki
- 4 soczyste jabłka
- centymetrowy kawałek startego imbiru
Składniki przepuszczamy przez sokowirówkę. Najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu.
4. Woda z cytryną
Wiele osób zaczyna dzień od szklanki wody z cytryną. Taka mikstura wypłukuje z organizmu toksyny i uruchamia metabolizm.
- woda – ilość według potrzeb, od jednej szklanki do litra
- sok z cytryny
- kilka listków mięty
- opcjonalnie: łyżeczka miodu lub syrop klonowy na szklankę napoju
Wszystkie składniki mieszamy w szklance lub dzbanku. Gotowe.
5. Mleko ryżowe
Choć może napój nie wygląda smakowicie, ale absolutnie pysznie smakuje całej rodzinie. Jest źródłem wapnia i witaminy D. To propozycja dla rannych ptaszków, które mają trzy godziny do wyjścia do pracy czy dzieci do przedszkola lub szkoły.
- 1/2 filiżanki brązowego ryżu długoziarnistego, niegotowanego
- 3/4 filiżanki wrzącej wody
- 1 laska cynamonu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 szklanki mleka migdałowego, kokosowego, sojowego (do wyboru)
- 1/4 filiżanki syropu klonowego
Ryż i cynamon wsypujemy do miski średniej wielkości, zalewamy gorącą wodą, przykrywamy i pozostawiamy do wchłonięcia przez 2-3 godziny. Po tym czasie całość blendujemy do momentu, aż ryż i cynamon będą drobno mielone. Wlewamy mieszaninę przez drobne sito do zamkniętego litrowego dzbanka.
Dodajemy resztki ryżu i cynamonu z sita z powrotem do blendera, dolewamy mleko i syrop klonowy, mieszamy. Ponownie wlewamy całość przez sito do dzbanka (w którym już mamy pierwszy płyn z ryżu i cynamonu). Tym razem resztki pozostałe na sicie wyrzucamy. Dobrze smakuje nieco schłodzone – można dodać lodu lub schłodzić w lodówce.
6. Zielony sok
Nie ma chyba smaczniejszego i zdrowszego wyniku pracy sokowirówki niż opisany sok.
- garść szpinaku
- 4 łodygi selera naciowego
- 1 ogórek
- 2 jabłka
- sok z połówki cytryny
- starty kawałek imbiru (wielkości kciuka)
Wszystkie składniki, poza imbirem i selerem naciowym, po kolei przepuszczamy przez sokowirówkę. Dodajemy imbir i zblendowany seler. Gotowe.
Źródło: Skinnyms.com
Foto
5 odpowiedzi na “6 alternatyw dla kawy”
Orzeźwiająca bombą witaminową jest też koktajl z natki pietruszką, z cytryną, pomarańczą i miodem. Pyszne, szybkie i bardzo zdrowe.
w jakich proporcjach jeżeli można wiedzieć ?
Pół pęczka natki, cała cytryna, pomarańcz lub mniej lub więcej (jak lubisz), około 750 ml wody mineralnej i do smaku miodu żeby było słodkie, ale nie przesadnie (ja daję dwie łyżki). Zblendowac i gotowe :)
Dzięki serdeczne, dzisiaj serwuje mojej rodzince :)
Co za bzdura : D NIC, żaden sok z najzdrowszej naci nie moze zastąpić zapachu świezo parzonej kawy nad ranem.
Sam rytuał wsypywania do kawiarki, sluchanie jak kawa bulgocze, szykowanie filizanki… nie wyobrazam sobie bez tego poranka. Ale mając na uwadze zdrowie, pije coraz mniejsze ilosci, z coraz mniejszych filizanek.