Kategorie
Zdrowie

Olej kokosowy – jeden z najzdrowszych olejów na świecie!

Dzięki swoim właściwościom zdrowotnym i pielęgnacyjnym znajduje zastosowanie w kosmetyce i kuchni. Warto pamiętać, by wybierać olej kokosowy tłoczony na zimno. W temperaturze do 25 stopni C zachowuje postać stałą, ma biały kolor i bardzo przyjemny kokosowy zapach.

W wyższej temperaturze staje się płynny i jest przezroczysty. Przydatność do spożycia oleju nierafinowanego to 10-12 miesięcy. Na rynku jest dostępny także olej kokosowy rafinowany. Należy go unikać, ponieważ jest produkowany w wysokich temperaturach, nierzadko przy użyciu chemicznych rozpuszczalników a podczas produkcji zwykle cenne składniki zostają utracone. Taki olej ma dłuższy termin przydatności do spożycia, jest bezbarwny, pozbawiony zapachu, smaku i jest średnio dwa razy tańszy, niż olej tłoczony na zimno.

Warto przyjmować około 3 i pół łyżeczki oleju kokosowego dziennie (dawka dla osoby dorosłej). Mniej więcej taką ilość średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCFA) przyjmuje niemowlę karmione mlekiem matki. Do smaku oleju trzeba się przyzwyczaić, dlatego warto zacząć od mniejszej dawki i stopniowo ją zwiększać.

Jak zrozumieć małe dziecko

Poradnik pomagający w codziennej opiece nad Twoim dzieckiem

Zobacz w księgarni Natuli.pl

7 korzyści stosowania oleju kokosowego, które zostały potwierdzone badaniami naukowymi:

1. Zawiera unikalne połączenie kwasów tłuszczowych o potężnych właściwościach leczniczych

W oleju kokosowym znajdziemy nasycone kwasy tłuszczowe (m.in. kwas laurynowy, palmitynowy, kaprylowy) jak i nienasycone (m.in. kwas oleinowy, linolenowy). Jest on w większości złożony ze średniołańcuchowych  kwasów tłuszczowych (MCFA), których działanie istotnie różni się od działania długołańcuchowych kwasów tłuszczowych (LCFA). Większość pokarmów (np. jaja, mięso, przetwory mleczne) zawiera te drugie. Organizm ludzki metabolizuje poszczególne kwasy tłuszczowe w odmienny sposób. MCFA w oleju kokosowym są wartościowe, ponieważ obniżają ryzyko wystąpienia chorób serca i arteriosklerozy. Olej  kokosowy to najlepsze źródło średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych.

2. Populacje spożywające olej kokosowy w dużych ilościach należą do najzdrowszych na świecie

Kokos w Polsce jest zaliczany do owoców egzotycznych, przez co spożywają go głównie osoby świadome jego właściwości. Jednak w pewnych częściach świata olej kokosowy jest podstawą diety i tkwi w tradycji regionu od pokoleń. Najlepszym przykładem takiej populacji jest Tokelau, społeczeństwo, które żyje na Południowym Pacyfiku. Aż 60% dziennej dawki kalorii czerpią z kokosów i są największymi konsumentami tłuszczów nasyconych na świecie. Cieszą się dobrym zdrowiem i mocnym sercem. Podobnym przykładem są mieszkańcy Kitavans – małej wyspy w grupie Wysp Trobriand w Papui Nowej Gwinei.

3. Sprzyja odchudzaniu, poprawia poziom cholesterolu we krwi i może obniżać ryzyko choroby serca

Otyłość i choroby serca to obecnie jedne z największych problemów zdrowotnych na świecie. Niektórzy sądzą, że otyłość to tylko kwestia nadmiaru kalorii. Tymczasem bardziej istotna niż kalorie jest świadomość, jak pokarmy wpływają na ciało, na gospodarkę hormonalną i energetyczną. Zawarte w oleju kokosowym triglicerydy o średnich łańcuchach (MCT) mogą zwiększyć zużycie energii w porównaniu z taką samą ilością kalorii pochodzących z tłuszczów długołańcuchowych.

Nowa dyscyplina. Ciepłe, spokojne i pewne wychowanie od małego dziecka do nastolatka

Jak być przewodnikiem dziecka i odpowiedzialnie orientować je w tym chaotycznym świecie. 
Autor mówi: rodzice, nie warto wdawać się w negocjacje, ciągle prosić, stawiać tylu pytań. Mamy inne rozwiązania, znacznie skuteczniejsze i korzystniejsze dla naszych relacji z dziećmi. Stoi za nimi nowa dyscyplina. I wcale nie trzeba być przy tym surowym.

CHCESZ? KLIKNIJ!

[reklama id=”78094″]

Przeprowadzone przez brazylijskich naukowców badania, których wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie medycznym „Lipids” potwierdzają korzystny wpływ oleju kokosowengo na metabolizm. W badaniu wzięło udział 40 kobiet w wieku od 20 do 40 lat, które cierpiały na otyłość brzuszną. Przez 12 tygodni część z nich spożywała dziennie 30 ml oleju kokosowego, a część 30 ml oleju sojowego. W tym czasie miały odżywiać się tak, jak do tej pory i dodatkowo spacerować każdego dnia przez minimum 50 minut. Po zakończeniu badań okazało się, że kobiety, które spożywały olej kokosowy, miały znacznie niższe BMI i mniejszy obwód w talii niż kobiety, które spożywały olej sojowy.

4. Pomaga usuwać zakażenia

Chodzi tu o zakażenia wirusami, bakteriami i grzybami. W oleju kokosowym znajduje się kwas laurynowy, który z powodzeniem zwalcza candidę albicans, zakażenia grzybicze i grzybicę stóp. Pomaga on walczyć z infekcjami bakteryjnymi i wirusowymi wywołanymi m.in. wirusem grypy, wirusem zapalenia wątroby typu C, a nawet zwalcza wirusa HIV. Kwas laurynowy nie jest toksyczny, dzięki czemu stanowi alternatywę dla leków przepisywanych w chorobach wirusowych, jak również bakteryjnych i grzybiczych. Kwas ten znajduje się także w kobiecym mleku i odpowiada za wysoką wysoką odporność niemowląt.

5. Zmniejsza uczucie głodu

Olej kokosowy jest bardzo sycący. Szybko i na długo zaspokaja głód, co zapobiega przejadaniu się i podjadaniu między posiłkami. W konsekwencji w ciągu dnia spożywa się mniejszą ilość jedzenia, a co za tym idzie – kalorii.

6. Wspiera układ kostny i pomaga przy syndromie chronicznego zmęczenia

Badania wykazały, że olej kokosowy pomaga zapobiegać osteoporozie, ponieważ pomaga w absorbcji wapnia i magnezu. Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe w oleju kokosowym wytwarzają energię zamiast tłuszczu, przez co poprawiają metabolizm i zapobiegają zmęczeniu. Olej ten usuwa także mikroorganizmy, które odbierają organizmowi siły, co przekłada się na stan zmęczenia.

7. Korzystnie wpływa na stan skóry i włosów

Olej kokosowy może służyć do różnych celów, które nie mają nic wspólnego z jedzeniem. Wiele osób doceniło jego właściwości kosmetyczne – poprawia zdrowie i wygląd włosów i cery. Poprawia wilgotność skóry, wykazuje działanie ochronne przed uszkodzeniem włosów, blokuje około 20% promieni słonecznych UV, wygładza skórę przy jednoczesnym zaopatrywaniu jej w antyoksydanty, co czyni go idealnym preparatem przeciwzmarszczkowym. Zawiera także witaminę E, która pomaga naprawianiać uszkodzenia skóry, wspomaga leczenie poparzeń i innych urazów. Kolejne zastosowanie: płyn do płukania ust. Olej kokosowy zawiera również związki, które wybielają zęby. W związku z tym można na jego bazie przyrządzić pastę do zębów. Wystarczy połączyć go z sodą oczyszczoną, sproszkowanymi skorupkami jaj (dla optymalnej proporcji wapnia i magnezu), ksylitolem i olejkami eterycznymi (np. miętowym).

Źródła:

  • naturalnews.com;
  • authoritynutrition.com;
  • ajcn.nutrition.org;
  • ncbi.nlm.nih.gov; 
  • jisppd.com; 
  • eatlocalgrown.com
Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

3 odpowiedzi na “Olej kokosowy – jeden z najzdrowszych olejów na świecie!”

Kupić można w sklepach internetowych – ważne by był z tłoczenia na zimno. W mojej kuchni jest to podstawowy tłuszcz do smażenia i nawet pieczenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.