Kategorie
Ekowiadomości

Owady zamiast wołowiny

Unijni specjaliści ds. żywienia startują z projektem mającym na celu popularyzację jedzenia owadów

Unijni specjaliści ds. żywienia startują z projektem mającym na celu popularyzację jedzenia owadów. Eksperci uważają, że dzięki temu przyczynią się do ratowania środowiska i rozwiążą światowy problem braku jedzenia. Owady są bogatym źródłem białka i wapnia, mają niewielką ilość tłuszczu.

Komisja Europejska chce przeznaczyć na ten projekt  prawie 3 mln euro, promując hasło „Owady jako nowe źródło białka”. Powołano specjalne komitety do rozpowszechniania informacji o zupach z szarańczy, larw czy koników polnych. UE ma świadomość, że zapasy mięsa (np. wołowiny) nie są w stanie sprostać potrzebom ludzi. Poza tym pasze, którymi są karmione zwierzęta są coraz droższe, więc i ich mięso będzie kosztowało więcej. Alternatywnie, owady emitują mniej gazów cieplarnianych niż bydło, wymagają mniej paszy i są postrzegane jako bardziej przyjazne środowisku. Ale czy dobrze smakują?

Można także stosować dietę bez udziału mięsa zwierzęcego i produktów odzwierzęcych. Przeczytaj: Wegetarianizm i jego odmiany.

Foto

Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.