Kategorie
Rodzina

Ozdoby świąteczne, cz.1. Masa solna

Jeśli chcecie, aby wasza choinka była wyjątkowa, zróbcie własnoręcznie wszystkie ozdoby, które na niej zawiesicie. My – w pierwszym artykule z cyklu „Ozdoby świąteczne” – proponujemy ozdoby z masy solnej!

[santa]

Jeśli chcecie, aby wasza choinka była wyjątkowa, zróbcie własnoręcznie wszystkie ozdoby, które na niej zawiesicie. My – w pierwszym artykule z cyklu „Ozdoby świąteczne”  – proponujemy ozdoby z masy solnej!

Jak zrozumieć małe dziecko

Poradnik pomagający w codziennej opiece nad Twoim dzieckiem

Zobacz w księgarni Natuli.pl

Przepis na masę solną:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka soli kuchennej
  • ½ szklanki wody.

Połączyć wszystkie składniki i zagnieść z nich ciasto (dobrze wyrobione ciasto nie powinno się lepić do rąk). Następnie rozwałkować masę i wycinać z niej różne kształty. Możemy użyć gotowych foremek lub samemu lepić najróżniejsze postaci – Aniołka, Mikołaja, osiołka… Co tylko podpowie nam wyobraźnia. Nasze dzieła układamy na blasze i wkładamy do piekarnika. Suszymy w temperaturze 75 stopni. Po ostudzeniu malujemy.

Wskazówki dotyczące modelowania:

  • poszczególne elementy podczas łączenia ze sobą należy lekko zwilżyć w miejscu łączenia;
  • masę solną można podczas ugniatania zabarwić na dowolny kolor dodając do niej pigment;
  • masę można również zabarwić używając naturalnych produktów, takich jak kakao i przypraw: cynamon, kurkuma, papryka…
  • podczas wykonywania modeli można używać przeróżnych narzędzi do ozdabiania (nożyczki, patyczki, grzebień, nożyki, wyciskacz do czosnku – znakomity do wyrobu włosów);
  • powierzchnię modelu można pokryć czymś w rodzaju „kruszonki”, tak jak w pieczeniu ciast, można też nadać ozdobom wyjątkową fakturę, odciskając na powierzchni np. koronkę; inną opcją jest posmarowanie ozdób (uprzednio wysuszonych!) klejem i posypanie piaskiem, kaszą, itp.;
  • do usztywnienia wysokich modeli można robić podpórki (z tektury, drutu, deseczek);
  • wysuszone modele można pomalować farbami (akrylowe, tempery, itp.) i polakierować bezbarwnym lakierem;
  • nie należy wyrzucać resztek wysuszonego ciasta, ponieważ mogą one służyć jako spoiwo do naprawy uszkodzonego modelu; w tym celu okruchy należy utłuc (np. w moździerzu) na proszek i dodać wody – tyle aby powstała rzadka masa – można nią łatwo posklejać uszkodzenia lub podsuszone już elementy modeli.

Suszenie modeli z masy solnej:

  • suszenie na powietrzu jest bezpieczne dla modeli, ale niestety trwa bardzo długo;
  • w piecyku gazowym suszenie powinno się odbywać w bardzo niskiej temperaturze (początkowo 50-70 stopni Celsjusza), najlepiej przy lekko uchylonych drzwiczkach (gaz charakteryzuje się wysokim stopniem wilgotności);
  • można suszyć modele w piecach elektrycznych (zalecana temperatura – około 75 stopni);
  • kuchenka mikrofalowa nie nadaje się do suszenia modeli;
  • lepiej kłaść modele na srebrną blachę, czarne mocniej się nagrzewają – korzystając z nich należy bardziej obniżyć temperaturę;
  • na koniec suszenia można model przyrumienić, co daje ciekawy efekt; w tym celu należy podwyższyć temperaturę do około 200 stopni i pilnować, aby modele się nie przypaliły; części modelu, które powinny pozostać białe, należy przed podwyższeniem temperatury przykryć folią aluminiową;
  • czym wolniej będzie się tworzyła skorupka na modelu, tym mniejsze prawdopodobieństwo jej późniejszego popękania.

Udanej zabawy!
źródło: „Masa solna” Isolde Kiskalt

Autor/ka: Marta Grzybek

Konsultant medyczny, biotechnolog, doświadczony wykładowca, specjalista żywienia w Akademii Żywienia Naturalnego „Sattwa” oraz w Instytucie Psychodietetyki we Wrocławiu. Propagatorka świadomego i zdrowego trybu życia, hołduje idei Slow Foods. Uczestniczka wielu konferencji i szkoleń z zakresu makrobiotyki, kuchni pięcioprzemianowej i dietetyki TCM. Jest certyfikowaną terapeutką metody R.E.S.E.T. oraz moderatorką ogólnopolskiego projektu Zdrowy Przedszkolak. Pasjonatka dobrej sztuki kulinarnej. Autorka bloga kulinarnego- www.kuchnianaturalna.blogspot.com. Stworzyła program wspólnych eko-zakupów tzw. Good Choice oraz Wrocławską Kooperatywę Spożywczą. Współpracuje z kilkoma portalami o tematyce zdrowotnej, pisząc artykuły dotyczące zdrowego odżywiania. Od wielu lat zajmuje się prowadzeniem profesjonalnych szkoleń dla specjalistów oraz osób zainteresowanych tematem żywienia człowieka zdrowego i chorego, prowadzi również warsztaty kulinarne dla dzieci i dorosłych w ramach swojego autorskiego programu. W wolnej chwili fotografuje: www.martagrzybek.selia.pl. Prywatnie mama 6-letniej Poli, kreatywnej i wesołej dziewczynki, która inspiruje i motywuje każdego dnia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.