Kategorie
Dieta naturalna

Czym zastąpić jajka?

Niektórzy nie jedzą ich ze względów ideologicznych, inni – ponieważ są silnym alergenem. Nie zważając na przyczynę, niewątpliwie wyeliminowanie jajek z diety nie należy do najłatwiejszych.

Jajka wykorzystywane są do produkcji ogromnej ilości artykułów spożywczych. Są niemal tak powszechne, jak cukier. A jednak da się bez nich żyć (tak jak bez białego cukru). Przygotowaliśmy kilka wskazówek, czym zastąpić jajka w diecie.

Uwaga! Reklama do czytania

Jak zrozumieć małe dziecko

Poradnik pomagający w codziennej opiece Twojego dziecka

Zobacz w księgarni Natuli.pl

Po co to jajo?

Pierwsza zasada brzmi następująco – choć istnieje wiele zamienników jajek, nie ma jednej, uniwersalnej substancji, która sprawdziłaby się w każdym daniu. W różnych przepisach jajka pełnią bowiem różne funkcje. Podstawowym pytaniem, jakie musimy sobie zadać zanim sięgniemy po właściwy zamiennik, jest więc pytanie o rolę, jaką jajko pełni w naszym przepisie.

Istnieje kilka podstawowych zasad, zgodnie którymi jajka dodaje się do różnych dań: bo dodają puszystości (zwłaszcza w wypiekach, np. w biszkopcie), mogą wiązać suche składniki (ciasta, babeczki), dodawać dodatkowej wilgotności albo walorów smakowych.

Czym zastąpić jajka?

Najczęściej spotykane zamienniki 1 jajka to:

  • puree z połowy dojrzałego banana, który dodaje daniom wilgoci i najlepiej sprawdza się przy słodkich wypiekach,
  • 1/4 szklanki musu jabłkowego – nadaje wilgoci, wiąże suche składniki,
  • 1/4 szklanki puree z suszonych moreli bądź śliwek – podobnie jak wyżej, nadaje wilgoci i wiąże suche składniki; nadaje charakterystyczny smaku,
  • 1/4 szklanki zmielonego tofu – świetnie zastępuje jajecznicę, nadaje się do sałatek „jajecznych”,
  • 1 łyżka siemienia lnianego namoczonego w 3 łyżkach gorącej wody – tworzy kleistą, gęstą papkę, wiąże suche składniki, dodaje wilgoci,
  • 1/4 szklanki puree z dyni – idealne do wypieków,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia zmieszane z 1 łyżką oleju i 2. łyżkami wody,
  • aquafaba – więcej na jej temat: 4 sposoby na wykorzystanie wody po ugotowaniu cieciorki,
  • 1/4 szklanki jogurtu sojowego,
  • 1 łyżka agar agar rozpuszczonego w 1 łyżce gorącej wody,
  • 1 łyżka mąki owsianej, kukurydzianej, sojowej, z amarantusa,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej z 1 łyżką octu – dodaje puszystości.
zamienniki-jajek

Przepis na idealną, wegańską bezę

Im mniej w przepisie jajek, tym łatwiej je zastąpić. Najtrudniej o substytut tam, gdzie jajka pełnią podstawową rolę – tak jest w przypadku bezy, z którą również weganie (osoby nie jedzące jajek ze względów ideologicznych) radzą sobie całkiem nieźle.

Składniki:

  • 3/4 szklanki wody po gotowaniu ciecierzycy,
  • 3/4 szklanki ksylitolu,
  • 100 g kaszy jaglanej,
  • sok z 1. cytryny,
  • szczypta soli,
  • odrobina syropu klonowego,
  • 1 szklanka mleka roślinnego,
  • ulubione owoce.

Uwaga! Reklama do czytania

Jak zrozumieć małe dziecko

Podręcznik świadomego rodzicielstwa

Rozwój seksualny dzieci

Zadbaj o zdrową seksualność swojego dziecka

Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli

Przygotowanie:

Chłodną wodę po cieciorce przelej do miski i zacznij miksować. Kiedy zacznie się pienić, powoli dodawaj ksylitol. Miksuj do uzyskania zwartej i sztywnej piany. Na blaszce rozłóż papier do pieczenia i wyłóż na nim masę. Susz w piekarniku nagrzanym do 100 stopni przez około 3-3,5 godziny. W tym czasie możesz przygotować krem – kaszę jaglaną ugotuj z dodatkiem soli i ksylitolu. Ugotowaną zblenduj, dodaj słodki syrop i sok z cytryny. Blendując, powoli dolewaj mleko. Krem powinien mieć gęstą, ale delikatną konsystencję. Krem nakładaj na przestudzoną bezę. Na wierzch możesz położyć ulubione, sezonowe owoce.

Foto: flikr.com/unitedsoybean

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

2 odpowiedzi na “Czym zastąpić jajka?”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.