Jajka wykorzystywane są do produkcji ogromnej ilości artykułów spożywczych. Są niemal tak powszechne, jak cukier. A jednak da się bez nich żyć (tak jak bez białego cukru). Przygotowaliśmy kilka wskazówek, czym zastąpić jajka w diecie.
Jak zrozumieć małe dziecko
Poradnik pomagający w codziennej opiece nad Twoim dzieckiem
Po co to jajo?
Pierwsza zasada brzmi następująco – choć istnieje wiele zamienników jajek, nie ma jednej, uniwersalnej substancji, która sprawdziłaby się w każdym daniu. W różnych przepisach jajka pełnią bowiem różne funkcje. Podstawowym pytaniem, jakie musimy sobie zadać zanim sięgniemy po właściwy zamiennik, jest więc pytanie o rolę, jaką jajko pełni w naszym przepisie.
Istnieje kilka podstawowych zasad, zgodnie którymi jajka dodaje się do różnych dań: bo dodają puszystości (zwłaszcza w wypiekach, np. w biszkopcie), mogą wiązać suche składniki (ciasta, babeczki), dodawać dodatkowej wilgotności albo walorów smakowych.
Czym zastąpić jajka?
Najczęściej spotykane zamienniki 1 jajka to:
- puree z połowy dojrzałego banana, który dodaje daniom wilgoci i najlepiej sprawdza się przy słodkich wypiekach,
- 1/4 szklanki musu jabłkowego – nadaje wilgoci, wiąże suche składniki,
- 1/4 szklanki puree z suszonych moreli bądź śliwek – podobnie jak wyżej, nadaje wilgoci i wiąże suche składniki; nadaje charakterystyczny smaku,
- 1/4 szklanki zmielonego tofu – świetnie zastępuje jajecznicę, nadaje się do sałatek „jajecznych”,
- 1 łyżka siemienia lnianego namoczonego w 3 łyżkach gorącej wody – tworzy kleistą, gęstą papkę, wiąże suche składniki, dodaje wilgoci,
- 1/4 szklanki puree z dyni – idealne do wypieków,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia zmieszane z 1 łyżką oleju i 2. łyżkami wody,
- aquafaba – więcej na jej temat: 4 sposoby na wykorzystanie wody po ugotowaniu cieciorki,
- 1/4 szklanki jogurtu sojowego,
- 1 łyżka agar agar rozpuszczonego w 1 łyżce gorącej wody,
- 1 łyżka mąki owsianej, kukurydzianej, sojowej, z amarantusa,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej z 1 łyżką octu – dodaje puszystości.
Książki o rozstaniu i rozwodzie: wsparcie dla dzieci i dorosłych
Książki o rozstaniu i rozwodzie dostępne w naszej księgarni mają na celu wspieranie całej rodziny. Bez względu na wiek, każdy członek rodziny znajdzie tutaj coś, co pomoże mu lepiej zrozumieć własne uczucia i odnaleźć nową równowagę. Dzięki literaturze można odkryć, że nawet po rozstaniu możliwe jest stworzenie szczęśliwego, pełnego wsparcia środowiska dla dziecka.
Przepis na idealną, wegańską bezę
Im mniej w przepisie jajek, tym łatwiej je zastąpić. Najtrudniej o substytut tam, gdzie jajka pełnią podstawową rolę – tak jest w przypadku bezy, z którą również weganie (osoby nie jedzące jajek ze względów ideologicznych) radzą sobie całkiem nieźle.
Składniki:
- 3/4 szklanki wody po gotowaniu ciecierzycy,
- 3/4 szklanki ksylitolu,
- 100 g kaszy jaglanej,
- sok z 1. cytryny,
- szczypta soli,
- odrobina syropu klonowego,
- 1 szklanka mleka roślinnego,
- ulubione owoce.
Jak zrozumieć małe dziecko
Podręcznik świadomego rodzicielstwa
Rozwój seksualny dzieci
Zadbaj o zdrową seksualność swojego dziecka
Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli
Przygotowanie:
Chłodną wodę po cieciorce przelej do miski i zacznij miksować. Kiedy zacznie się pienić, powoli dodawaj ksylitol. Miksuj do uzyskania zwartej i sztywnej piany. Na blaszce rozłóż papier do pieczenia i wyłóż na nim masę. Susz w piekarniku nagrzanym do 100 stopni przez około 3-3,5 godziny. W tym czasie możesz przygotować krem – kaszę jaglaną ugotuj z dodatkiem soli i ksylitolu. Ugotowaną zblenduj, dodaj słodki syrop i sok z cytryny. Blendując, powoli dolewaj mleko. Krem powinien mieć gęstą, ale delikatną konsystencję. Krem nakładaj na przestudzoną bezę. Na wierzch możesz położyć ulubione, sezonowe owoce.
Foto: flikr.com/unitedsoybean
2 odpowiedzi na “Czym zastąpić jajka?”
Weganie, to nie są „osoby nie jedzące jajek…”, lecz ogólnie WSZYSTKICH produktów odzwierzęcych.
Dziękuję za ten artykuł, z chęcią wypróbuję różne sposoby.