Kategorie
Dieta naturalna

Czym zastąpić jajka?

Niektórzy nie jedzą ich ze względów ideologicznych, inni – ponieważ są silnym alergenem. Nie zważając na przyczynę, niewątpliwie wyeliminowanie jajek z diety nie należy do najłatwiejszych.

Jajka wykorzystywane są do produkcji ogromnej ilości artykułów spożywczych. Są niemal tak powszechne, jak cukier. A jednak da się bez nich żyć (tak jak bez białego cukru). Przygotowaliśmy kilka wskazówek, czym zastąpić jajka w diecie.

książki dla rodziców

BLW Bobas lubi wybór

Praktyczny przewodnik po rozszerzaniu diety dziecka krok po kroku. Przekonajcie się sami, że każde dziecko może pokochać zdrowe jedzenie, jeśli tylko mu się na to pozwoli!

Po co to jajo?

Pierwsza zasada brzmi następująco – choć istnieje wiele zamienników jajek, nie ma jednej, uniwersalnej substancji, która sprawdziłaby się w każdym daniu. W różnych przepisach jajka pełnią bowiem różne funkcje. Podstawowym pytaniem, jakie musimy sobie zadać zanim sięgniemy po właściwy zamiennik, jest więc pytanie o rolę, jaką jajko pełni w naszym przepisie.

Istnieje kilka podstawowych zasad, zgodnie którymi jajka dodaje się do różnych dań: bo dodają puszystości (zwłaszcza w wypiekach, np. w biszkopcie), mogą wiązać suche składniki (ciasta, babeczki), dodawać dodatkowej wilgotności albo walorów smakowych.

Czym zastąpić jajka?

Najczęściej spotykane zamienniki 1 jajka to:

  • puree z połowy dojrzałego banana, który dodaje daniom wilgoci i najlepiej sprawdza się przy słodkich wypiekach,
  • 1/4 szklanki musu jabłkowego – nadaje wilgoci, wiąże suche składniki,
  • 1/4 szklanki puree z suszonych moreli bądź śliwek – podobnie jak wyżej, nadaje wilgoci i wiąże suche składniki; nadaje charakterystyczny smaku,
  • 1/4 szklanki zmielonego tofu – świetnie zastępuje jajecznicę, nadaje się do sałatek “jajecznych”,
  • 1 łyżka siemienia lnianego namoczonego w 3 łyżkach gorącej wody – tworzy kleistą, gęstą papkę, wiąże suche składniki, dodaje wilgoci,
  • 1/4 szklanki puree z dyni – idealne do wypieków,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia zmieszane z 1 łyżką oleju i 2. łyżkami wody,
  • aquafaba – więcej na jej temat: 4 sposoby na wykorzystanie wody po ugotowaniu cieciorki,
  • 1/4 szklanki jogurtu sojowego,
  • 1 łyżka agar agar rozpuszczonego w 1 łyżce gorącej wody,
  • 1 łyżka mąki owsianej, kukurydzianej, sojowej, z amarantusa,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej z 1 łyżką octu – dodaje puszystości.
zamienniki-jajek

Przepis na idealną, wegańską bezę

Im mniej w przepisie jajek, tym łatwiej je zastąpić. Najtrudniej o substytut tam, gdzie jajka pełnią podstawową rolę – tak jest w przypadku bezy, z którą również weganie (osoby nie jedzące jajek ze względów ideologicznych) radzą sobie całkiem nieźle.

Składniki:

  • 3/4 szklanki wody po gotowaniu ciecierzycy,
  • 3/4 szklanki ksylitolu,
  • 100 g kaszy jaglanej,
  • sok z 1. cytryny,
  • szczypta soli,
  • odrobina syropu klonowego,
  • 1 szklanka mleka roślinnego,
  • ulubione owoce.
Naturalne antybiotyki
Jak zrozumieć małe dziecko
Rozwój seksualny dzieci

Przygotowanie:

Chłodną wodę po cieciorce przelej do miski i zacznij miksować. Kiedy zacznie się pienić, powoli dodawaj ksylitol. Miksuj do uzyskania zwartej i sztywnej piany. Na blaszce rozłóż papier do pieczenia i wyłóż na nim masę. Susz w piekarniku nagrzanym do 100 stopni przez około 3-3,5 godziny. W tym czasie możesz przygotować krem – kaszę jaglaną ugotuj z dodatkiem soli i ksylitolu. Ugotowaną zblenduj, dodaj słodki syrop i sok z cytryny. Blendując, powoli dolewaj mleko. Krem powinien mieć gęstą, ale delikatną konsystencję. Krem nakładaj na przestudzoną bezę. Na wierzch możesz położyć ulubione, sezonowe owoce.

Foto: flikr.com/unitedsoybean

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

2 odpowiedzi na “Czym zastąpić jajka?”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *