Jaki magiczny składnik ma w sobie krem Nutella, że ma tak wielu miłośników na świecie? Na Facebooku „lubi” ją ponad 26 milionów osób, a koncern sprzedaje w samej tylko Wielkiej Brytanii ponad 11 milionów słoików, osiągając w ten sposób prawie 30 mln funtów rocznie. Co więcej, odnotowano wzrost o ponad 22 procent w porównaniu z rokiem 2013.

Fani Nutelli wymieniają jej zalety: „pyszna do tostów”, „rewelacyjna do naleśników”, „uwielbiam wyjadać ją łyżeczką prosto ze słoika”. Od 50 lat Nutella gości na naszych stołach. Marka powstała w 1964 roku we Włoszech, a szczyt jej popularności przypadał na lata 80. XX wieku. Początki Nutelli sięgają czasów po II wojnie światowej, kiedy to młody cukiernik Pietro Ferrero z północnych Włoch szukał sposobu na wykorzystanie kakao w produkcie spożywczym i zaczął eksperymentować w poszukiwaniu idealnej receptury. W 1946 roku połączył kakao i orzechy laskowe i tak powstała masa o nazwie Giandujot. Kilka lat później do mieszanki dodał olej roślinny, tworząc wersję zwaną SuperCrema do smarowania – prekursora Nutelli. W 1964 roku SuperCrema został przekształcony w Nutellę, dzięki synowi Pietra, Michelowi, który ulepszył recepturę i wprowadził charakterystyczny słoik. Do roku 1966 krem był sprzedawany we Francji i Niemczech, od 1977 r. produkcja rozpoczęła się w Australii. Dziś firma zatrudnia 30 tys. osób i posiada 20 fabryk na całym świecie.

Książki o rozstaniu i rozwodzie: wsparcie dla dzieci i dorosłych
Książki o rozstaniu i rozwodzie dostępne w naszej księgarni mają na celu wspieranie całej rodziny. Bez względu na wiek, każdy członek rodziny znajdzie tutaj coś, co pomoże mu lepiej zrozumieć własne uczucia i odnaleźć nową równowagę. Dzięki literaturze można odkryć, że nawet po rozstaniu możliwe jest stworzenie szczęśliwego, pełnego wsparcia środowiska dla dziecka.
Początek niusa brzmi jak tekst reklamowy, ale absolutnie nim nie jest
Trochę dziwi nas fenomen Nutelli, zwłaszcza jeśli szczegółowo prześledzimy listę jej składników. Sprytny marketing koncernu od samego początku lansował ów krem jako luksusowy element codzienności. Ferrero podkreśla, że Nutella jest naturalna i jest częścią zrównoważonego śniadania. To prawda, że ma w składzie naturalne składniki, które może i są zdrowe, choć niekoniecznie w połączeniu ze sobą. Pojemnik 750g zawiera 97 gramów orzechów, cukier, olej roślinny, kakao i odtłuszczone mleko w proszku. Znajdziemy w nim również serwatkę w proszku i lecytynę sojową, która nadaje połysk i kremową konsystencję, jest też aromat waniliowy.
Ale to nie jest zdrowe. Ponad połowa Nutelli (56,7 procent) to czysty cukier, a 30 procent masy stanowi tłuszcz. Około 20 procent tłuszczu to niezdrowy olej palmowy. Tylko 13 procent to orzechy laskowe. I do tego 100 kalorii w jednej łyżce! Zdecydowanie lepszą, choć również niezdrową (mamy tu na myśli produkty kupione, a nie przygotowane w domu) opcją, jest masło orzechowe czy dżem .
Przeczytaj więcej: Śmieci dla dzieci, cz.2. Słodki, czekoladowy krem śniadaniowy
1 odpowiedź na “Ponad połowa Nutelli to czysty cukier!”
NUTELLA JABŁKOWA
4 kg jabłek obrać i pokroić w ćwiartki
wycinając środki, (ja nie obieram – więcej błonnika)
70 dkg cukru dosypać (daję 60 dkg)
200 ml wody dolać
5 cukrów waniliowych dosypać (dodaję cukier
puder, którym zasypuję wydłubaną laskę wanilii lub kilka kropli olejku
waniliowego, chyba mniej chemii)
Gotować,
aż jabłka się rozpadną i dadzą zmiksować.
W
międzyczasie 15 – 20 dkg obłuskanych
orzechów laskowych uprażyć przez 10 minut w temperaturze 150 stopni (nie
wyższej, bo będą gorzkie). Wyjąć z piekarnika i przykryć ścierką na ok. 5
minut. Po tym czasie obetrzeć z orzechów część brązowych łusek (nie wszystkie).
Posiekać nożem lub melakserem albo grubo zmielić, odłożyć do miseczki.
20 dkg naturalnego kakao (więcej
też może być) dosypać do jabłek, wymieszać i nadal podgrzewając dodać
1 kartonik (500 g) mleka
zagęszczonego niesłodzonego i rozpuszczone w nim
4 budynie czekoladowe. Całość chwilkę pogotować,
aby budynie nie były surowe. Mieszać cały czas, bo się przypala. Na koniec wsypać
orzechy. Zamieszać i nakładać do małych słoiczków. Pasteryzować 15-20 minut.
Kiedyś nie zapasteryzowałam, bo się „zassały” i myślałam, że wystarczy. Nie
wystarczyło, po kilku dniach nutella sama wyszła ze słoika.
Polecam jako zdrowszy zamiennik. Dzieci nie widzą różnicy, jedzą równie chętnie.