Główną zaletą koktajli jest łatwość przygotowania oraz dostępność składników – większość koktajli możemy w kilka, kilkanaście minut przygotować z produktów, które mamy w lodówce. Bazą letnich koktajli zwykle są owoce sezonowe, natomiast jesienią polecamy koktajl bardziej pożywny, o dosyć gęstej konsystencji, który może zastąpić śniadanie – z komosą ryżową.
Składniki:
- 3/4 filiżanki gotowanej komosy ryżowej (quinoa)
- 1 szklanka zielonych warzyw liściastych dostępnych w sklepach jesienią
- 1 szklanka wody filtrowanej
- 1 szklanka mleka migdałowego (bez cukru)
- opcjonalnie: 1/4 łyżeczki stewii
- opcjonalnie: łyżka oleju kokosowego
Przygotowanie: wszystkie składniki blendujemy. Gotowe!
Jak ugotować komosę ryżową (quinoa)
Przepis na 4 szklanki po ugotowaniu
- 1 szklanka suchych ziaren quinoi
- 2 szklanki wody
- ¼ łyżeczki soli morskiej, gruboziarnistej
Quinoę wysyp na bardzo gęste sitko i dokładnie wypłucz pod zimną bieżącą wodą. Przez parę minut intensywnie mieszaj, by pozbyć się z powierzchni ziaren gorzkich saponin. Następnie odcedź.
Wskazówka: ziarna quinoa są bardzo małe, dlatego jeśli masz sito o średnich oczkach, przez które ziarna przelatują, płucz je w misce, zmieniając wodę, dwa, trzy razy do momentu, kiedy woda przestanie się pienić. Odcedź przez płótno lub gazę (uwaga: zbyt długie moczenie ziaren zwiększy ich podatność na rozgotowanie).
Wypłukane ziarna zalej dwiema szklankami wody i dodaj do nich 1/4 łyżeczki soli. Doprowadź do wrzenia. Gotuj pod przykryciem na małym oginiu przez 15 minut. Po kwadransie wyłącz ogień. Delikatnie zamieszaj komosę, żeby nadać jej puszystości. Ziarna powinny teraz już być ugotowane, ale jeszcze jędrne, a “sprężynki”, które są na każdym ziarenku będą odstawać. Przykryty garnek odstaw dodatkowe pięć minut. Gotowe!
Jeśli nie zjemy kaszy, pozostałą część po wystudzeniu przekładamy do szczelnego pojemnika i przechowujemy w lodówce do 3-4 dni.