Kategorie
odżywianie naturalne

Przykładowy, jednodniowy jadłospis dla dziecka po 1 roku życia

Przykład jesiennego jadłospisu dla dzieci, które skończyły pierwszy rok życia. Naturalne śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja z sezonowych i nieprzetworzonych produktów

Śniadanie

Kasza jaglana z suszonymi morelami i jabłkiem

Składniki:

  • kasza jaglana;
  • woda;
  • morele suszone;
  • kawałek jabłka;
  • szczypta cynamonu, mielonego kardamonu.

Kaszę prażymy na suchej patelni, następnie wrzucamy do wrzątku. Morele i jabłko kroimy na drobne kawałki. Dodajemy do kaszy. Następnie dodajemy szczyptę kardamonu i cynamonu. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem aż kasza będzie miękka. Po czym odstawiamy jeszcze na 5 minut.

Drugie śniadanie

Pasta z avocado z chlebem

Składniki:

  • avocado;
  • natka pietruszki;
  • oliwa z oliwek;
  • kilka kropel soku z cytryny, ewentualnie kropla sosu sojowego;
  • sezam mielony;
  • 1 lub 2 kromki chleba razowego lub żytniego bez ziaren.

Avocado obieramy ze skóry i rozgniatamy widelcem. Dodajemy ok. 1 łyżeczkę oliwy z oliwek, posiekaną pietruszkę, kroplę sosu sojowego, 5-6 kropel soku z cytryny. Mieszamy i nakładamy na chlebek. Posypujemy mielonym sezamem.

Obiad

Zupa z dyni lub marchwi

Składniki:

  • marchew lub dynia,
  • kawałek pora,
  • oliwa z oliwek,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • szczypta mielonego kminku,
  • pietruszka zielona.

Do gorącej wody wrzucamy kawałek pokrojonego pora, dodajemy marchew pokrojoną na kawałki. Dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości. Następnie miksujemy. Na końcu dodajemy zieloną pietruszkę i kilka kropel oliwy.

Ryż z warzywami

Składniki:

  • ryż, np. jaśminowy;
  • kawałek pietruszki;
  • burak ugotowany;
  • ewentualnie mały kawałek brokuła;
  • 2 łyżki ugotowanej soczewicy
  • trochę świeżego tymianku;
  • trochę oliwy lub masła.

Ryż gotujemy w wodzie. Warzywa – oprócz buraka – kroimy na małe kawałki i dusimy (do miękkości) w niewielkiej ilości wody. Dodajemy tymianek, mieszamy z ciepłym  ryżem i starym buraczkiem. Podajemy ze świeżym masłem.

Kolacja

Kasza kukurydziana z musem gruszkowym

Składniki:

  • kasza kukurydziana,
  • woda,
  • mleko migdałowe,
  • szczypta cynamonu,
  • gruszka.

Kaszę kukurydzianą gotujemy na wodzie z mlekiem migdałowym (w proporcji 1:1), dodajemy szczyptę cynamonu. Gruszkę kroimy na kawałki, gotujemy w małej ilości wody i miksujemy. Na ugotowaną kaszę wykładamy mus z gruszki.

Foto

Autor/ka: Marta Markowska

Dyplomowany dietetyk, doradca żywieniowy z zakresu dietetyki według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, chirurg fantomowy, mama 6-letniego Franka, pasjonuje się filozofią i kulturą Tybetu.


Bestsellery księgarni NATULI

1 odpowiedź na “Przykładowy, jednodniowy jadłospis dla dziecka po 1 roku życia”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *