Badania naukowców na temat korzystnego wpływu rabarbaru w leczeniu raka trwają. Uczeni z Sheffield Hallam University i Scottish Crop Research Institute opublikowali wyniki swoich dotychczasowych badań w czasopiśmie Food Chemistry. Badacze liczą, że odkrycie pomoże opracować mniej toksyczne leki przeciwnowotworowe.
Warto sięgnąć po to warzywo (właściwie łodygę liści) z kilku powodów. Po pierwsze: profilaktycznie, po drugie: to zdrowa alternatywa dla słodkich przekąsek, po trzecie: rabarbar jest łatwo dostępny i tani.
Jak zrozumieć małe dziecko
Poradnik pomagający w codziennej opiece nad Twoim dzieckiem
Rabarbar na zdrowie
Rabarbar można jeść na surowo, choć dzieciom zdecydowanie bardziej smakuje kompot z rabarbaru lub ciasto z tą rośliną. Brytyjskie badania wykazały, że wstawienie rabarbaru do nagrzanego piekarnika na 20 minut znacznie zwiększa jego przeciwnowotworowe właściwości. Wysoka zawartość polifenoli, które uwalniają się pod wpływem wysokiej temperatury, chroni organizm przed rozwojem komórek rakowych. Ponadto są to naturalne przeciwutleniacze, wpływające na wygląd skóry i stan komórek. Rabarbar zawiera też witaminy A, C i E oraz magnez, potas, sód, żelazo, wapń.
Co z korzeniem?
Korzeń rabarbaru to znane od wieków lekarstwo o właściwościach oczyszczających i dezynfekujących przewód pokarmowy. Pobudza perystaltykę jelit, pomaga walczyć z otyłością. W małej dawce powstrzymuje biegunki, w dużej ułatwia wypróżnianie. Pobudza wydzielanie żółci, przez co ułatwia trawienie.
Książki o rozstaniu i rozwodzie: wsparcie dla dzieci i dorosłych
Książki o rozstaniu i rozwodzie dostępne w naszej księgarni mają na celu wspieranie całej rodziny. Bez względu na wiek, każdy członek rodziny znajdzie tutaj coś, co pomoże mu lepiej zrozumieć własne uczucia i odnaleźć nową równowagę. Dzięki literaturze można odkryć, że nawet po rozstaniu możliwe jest stworzenie szczęśliwego, pełnego wsparcia środowiska dla dziecka.
Jedzmy w rozsądnych ilościach
Z powodu wysokiej zawartości kwasu szczawiowego niektórzy dietetycy stawiają rabarbar na cenzurowanym, odradzając całkowicie jego spożywanie. Kwas jest odpowiedzialny za psucie się zębów, wypłukiwanie wapnia z kości oraz powstawanie kamieni nerkowych. Negatywny wpływ na zdrowie rabarbar ma tylko w przypadku spożywania bardzo dużych ilości tego warzywa. Tymczasem, zwykle jemy go intensywnie, ale dość krótko, zwykle od połowy maja do końca czerwca. Za chwilę już nie będzie dostępny.
1 odpowiedź na “Sezon na rabarbar”
Zachęcona tym artykułem zamówiłam Eko-Moskit przez internet. Na opakowaniu nie ma danych producenta (tylko dystrybutor) oraz pełnego składu produktu. Jest tylko informacja, że zawiera butotlenek piperonalu (nie brzmi to naturalnie) i ekstrat ze złocienia dalmatyńskiego. W internecie jest bardzo mało informacji na temat tej substancji. Butotlenek jest podobno organicznym pestycydem, często jest w składzie środków owadobójczych. Czy ktoś może dać wiarygodną informację, co to właściwie jest i czy faktycznie jest bezpieczne dla niemowląt?