Kategorie
Dieta naturalna

Warto jeść porzeczki, ponieważ…

Występują w trzech kolorach: czerwonym, białym, czarnym. Wspierają odporność, wspomagają pracę układu pokarmowego, korzystnie wpływają na skórę. Mowa o porzeczce

Występują w trzech kolorach: czerwonym, białym, czarnym. Wspierają odporność, wspomagają pracę układu pokarmowego, korzystnie wpływają na skórę. Mowa o porzeczce.

porzeczki

Czarne porzeczki uważane są za te najmniej smaczne, jednak są najzdrowsze. Mają sporo błonnika: średnio 7,9 g na 100 g owoców, podczas gdy w czerwonych jest 7,7 g, a w białych 6,4 g. Oczyszczają organizm z toksyn, wspomagają pracę układu pokarmowego, ale i pobudzają apetyt. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C można zaspokoić, zjadając garść czarnej porzeczki. Jest pomocna przy infekcjach układu moczowego. Naukowcy z Nowej Zelandii udowodnili, że czarna porzeczka zapobiega atakom astmy dzięki zawartej w niej epigalokatechinie, silnemu przeciwutleniaczowi o działaniu przeciwzapalnym.

W medycynie ludowej owoce czarnej porzeczki stosowano jako lek na trudno gojące się rany, wrzody i ukąszenia owadów, a także stany zapalne jamy ustnej, anginę, reumatyzm, nadciśnienie, arteriosklerozę, biegunkę i kamicę nerkową. Obecnie czarna porzeczka jest używana pomocniczo w leczeniu miażdżycy oraz u dzieci jako środek wzmacniający.

Czerwone porzeczki może nie są aż tak wielką bombą witamin jak czarne, ale i one czynią cuda. Ale po pierwsze: są o wiele smaczniejsze niż czarne, a po drugie: dają nam większe pole do popisu w kuchni. Czerwone porzeczki mają sporo witamin z grupy B oraz wapnia i żelaza. Podobnie białe, które od czerwonych różnią się właściwie jedynie zawartością barwnika.

Warto jeść porzeczki, ponieważ:

  • wspierają układ odpornościowy – dzięki rutynie,
  • poprawiają wygląd skóry dzięki zawartości cynku i siarki,
  • wzmacniają włosy i paznokcie,
  • są pyszne na surowo, idealne na przetwory, kompoty, galaretki oraz jako składnik domowych ciast,
  • są łatwo dostępne i mają niską cenę.

Uwaga: Krzewy porzeczkowe rosną bardzo często blisko szos i autostrad. Pojazdy wydzielają do atmosfery ołów, kadm i beryl, które w większej dawce są toksyczne dla człowieka, ponieważ działają szkodliwie na ośrodkowy układ nerwowy. Odtrutką są m.in. magnez oraz witaminy A i C zawarte w porzeczkach.

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *