Występują w trzech kolorach: czerwonym, białym, czarnym. Wspierają odporność, wspomagają pracę układu pokarmowego, korzystnie wpływają na skórę. Mowa o porzeczce.
Czarne porzeczki uważane są za te najmniej smaczne, jednak są najzdrowsze. Mają sporo błonnika: średnio 7,9 g na 100 g owoców, podczas gdy w czerwonych jest 7,7 g, a w białych 6,4 g. Oczyszczają organizm z toksyn, wspomagają pracę układu pokarmowego, ale i pobudzają apetyt. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C można zaspokoić, zjadając garść czarnej porzeczki. Jest pomocna przy infekcjach układu moczowego. Naukowcy z Nowej Zelandii udowodnili, że czarna porzeczka zapobiega atakom astmy dzięki zawartej w niej epigalokatechinie, silnemu przeciwutleniaczowi o działaniu przeciwzapalnym.
W medycynie ludowej owoce czarnej porzeczki stosowano jako lek na trudno gojące się rany, wrzody i ukąszenia owadów, a także stany zapalne jamy ustnej, anginę, reumatyzm, nadciśnienie, arteriosklerozę, biegunkę i kamicę nerkową. Obecnie czarna porzeczka jest używana pomocniczo w leczeniu miażdżycy oraz u dzieci jako środek wzmacniający.
Czerwone porzeczki może nie są aż tak wielką bombą witamin jak czarne, ale i one czynią cuda. Ale po pierwsze: są o wiele smaczniejsze niż czarne, a po drugie: dają nam większe pole do popisu w kuchni. Czerwone porzeczki mają sporo witamin z grupy B oraz wapnia i żelaza. Podobnie białe, które od czerwonych różnią się właściwie jedynie zawartością barwnika.
Warto jeść porzeczki, ponieważ:
- wspierają układ odpornościowy – dzięki rutynie,
- poprawiają wygląd skóry dzięki zawartości cynku i siarki,
- wzmacniają włosy i paznokcie,
- są pyszne na surowo, idealne na przetwory, kompoty, galaretki oraz jako składnik domowych ciast,
- są łatwo dostępne i mają niską cenę.
Uwaga: Krzewy porzeczkowe rosną bardzo często blisko szos i autostrad. Pojazdy wydzielają do atmosfery ołów, kadm i beryl, które w większej dawce są toksyczne dla człowieka, ponieważ działają szkodliwie na ośrodkowy układ nerwowy. Odtrutką są m.in. magnez oraz witaminy A i C zawarte w porzeczkach.