Kategorie
Zdrowie

Skąd się biorą jesienno-zimowe infekcje

Chyba nie ma rodzica (szczególnie dziecka w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym), który z mniejszym lub większym przerażeniem nie myślałby o okresie jesienno-zimowym jako o czasie nawracających infekcji, przeziębień i gryp. Dlaczego tak się dzieje, że właśnie o tej porze roku w naszym klimacie pojawia się ten problem?

Medycyna chińska ma na to bardzo jasną odpowiedź: podstępnym winowajcą tej sytuacji jest wilgoć. Nie chodzi tu jedynie o poziom wilgotności powietrza. Według tradycyjnej medycyny chińskiej (Traditional Chinese Medicine) wilgoć to stan energetyczny, który może dotyczyć zarówno naszego organizmu, klimatu, pożywienia, jak i czy emocji czy sposobu myślenia. Wilgoć sama w sobie nie jest zła, jest potrzebna i bardzo przydatna, pod warunkiem że jest w równowadze z suchością. Bo główna i najważniejsza zasada zdrowia według TCM to równowaga. Równowaga również pomiędzy wilgocią i suchością.

Co tworzy wilgoć w naszym organizmie?

Klimat i przyroda

Wysoki poziom wilgotności powietrza zarówno w ciepłym, jak i zimnym klimacie. Polska jest krajem, w którym przez większą część roku jest zimno i wilgotno. W okresie jesiennych opadów wilgotność powietrza sięga nawet 80 proc., dokładnie jak w tropikach.

Nadmierny rozwój bakterii i wirusów, które nie rozwijają się w środowisku suchym (dotyczy to również naszego organizmu).

Pożywienie

  • cukier biały, trzcinowy, miód, naturalne słody,
  • mleko zwierzęce,
  • nabiał krowi, kozi, owczy,
  • owoce cytrusowe,
  • inne owoce zjadane na surowo,
  • soki owocowe,
  • dużo surowych warzyw,
  • biała mąka,
  • drożdże.

Stan psychiczny

  • duży apetyt na słodycze,
  • apatia,
  • depresja,
  • smutek,
  • przygnębienie,
  • nadmierne rozpamiętywanie i analizowanie.

Jak przejawia się nadmiar wilgoci w organizmie ludzkim? Przede wszystkim poprzez:

  • wszelkie infekcje połączone z wydzielaniem śluzu i ze stanami ropnymi (wewnętrzne i zewnętrzne, dróg oddechowych, uszu, gardła, zatok, dróg rodnych u kobiet itd.),
  • grzybice wewnętrzne i zewnętrze (w tym układu trawiennego i dróg rodnych np. kandydoza – przerost drożdżaków),
  • nadwagę, cellulit,
  • obecność pasożytów,
  • obniżoną odporność.

Nie jest więc dziwne, że latem, kiedy klimat jest ciepły i bardziej suchy, przeziębienia i grypy są raczej w uśpieniu. Dopiero z nadejściem jesienno-zimowej wilgoci w blokach reklamowych TV królują preparaty przeciw objawom grypy i przeziębienia.

Skoro zdrowie to równowaga m.in. między wilgocią i suchością, a nadmiar lub niedobór jednego z czynników niesie ze sobą chorobę, to oczywiste jest, że jeśli mamy do czynienia z chorobami związanymi z nadmiarem wilgoci w organizmie, to należy w pierwszej kolejności:

  • Unikać tego, co wilgociotwórcze!
  • Zastosować środki „osuszające” takie jak tymianek, rozmaryn, kardamon, świeży imbir, cynamon, jałowiec, które można dodawać do potraw lub przygotowywać z nich napary i pić zamiast herbaty.
  • Jeść prażoną kaszę jaglaną.
  • Zastosować domowe metody i naturalne preparaty na przeziębienia takie jak: syrop z cebuli, goździki do ssania, bańki itp.
  • Ważne jest również, żeby pod koniec lata, przed nadejściem chłodniejszych jesiennych dni, wzmocnić organizm usuwając wilgoć, którą tak skrzętnie większość z nas gromadzi w czasie wakacji, racząc się lodami, goframi i innymi wilgociotwórczymi smakołykami. Można to zrobić przez kilka dni do tygodnia stosując dietę opartą tylko na prażonej kaszy jaglanej i pieczonych lub gotowanych warzywach z dodatkiem wyżej wymienionych przypraw.
tao

Foto: flikr.com/23685061@N05

Autor/ka: Dominika Adamczyk

Mama Antka i Toli; dietetyk Tradycyjnej Medycyny Chińskiej (TCM), prowadzi Akademię Zdrowego Odżywiania TAO ZDROWIA, organizuje warsztaty zdrowego gotowania, kursy dietetyki TCM, wyjazdy warsztatowe i rodzinne ze zdrowym żywieniem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.