Przewaga soli wydobywanej w najwyższych górach świata nad kuchenną polega m.in. na tym, że jest ona wolna od zanieczyszczeń i zawiera 84 substancje korzystne dla naszego organizmu, w tym minerały, elektrolity i inne dobroczynne pierwiastki. Różowa sól nie jest przetwarzana. Charakterystyczną barwę nadają jej makro- i mikroelementy (m.in. żelazo).
Uwaga! Reklama do czytania

Jak zrozumieć małe dziecko
Poradnik świadomego rodzicielstwa

Cud rodzicielstwa
Wsłuchaj się naprawdę w głos swojego dziecka
Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli
Korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania soli himalajskiej:
- reguluje poziom wody w organizmie,
- zapewnia stabilny poziom pH w komórkach, także w mózgu,
- reguluje poziom cukru we krwi,
- zmniejsza oznaki starzenia,
- wspiera układ oddechowy,
- łagodzi skurcze,
- zwiększa wytrzymałość kości,
- wpływa na dobrą jakość snu.
Solić czy nie solić?
Odpowiedź nie jest jednoznaczna. Polscy kardiolodzy z Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie przeprowadzili badania, z których płynie następujący wniosek: solić można ile się chce, ale to zalecenie dotyczy całkowicie zdrowych ludzi. W ciągu wieloletniej obserwacji u zdrowych osób korzystających z soli nie stwierdzono ani dodatkowych zmian w układzie sercowo-naczyniowym, ani zwiększonego ryzyka chorób związanych z nadciśnieniem. Badanie przeprowadzone w Polsce nie było jedynym, które burzy utarty od lat pogląd na temat „białej śmierci”.

Książki o rozstaniu i rozwodzie: wsparcie dla dzieci i dorosłych
Książki o rozstaniu i rozwodzie dostępne w naszej księgarni mają na celu wspieranie całej rodziny. Bez względu na wiek, każdy członek rodziny znajdzie tutaj coś, co pomoże mu lepiej zrozumieć własne uczucia i odnaleźć nową równowagę. Dzięki literaturze można odkryć, że nawet po rozstaniu możliwe jest stworzenie szczęśliwego, pełnego wsparcia środowiska dla dziecka.
Z kolei badania naukowców z British Heart Foundation (Wilka Brytania) prezentują zupełnie inne stanowisko. Badania potwierdzają, że mężczyźni spożywają dziennie nawet 9,7 g, kobiety zaś około 7,7 g soli. Według WHO dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 5 gramów. Oznacza to, że zjadamy dwa razy więcej soli, niż sugerują eksperci. Stąd już tylko krok do nadciśnienia, jednej z głównych przyczyn zawałów serca i udarów mózgu. Naukowcy z USA ujawnili badania, w których prezentują, jak zredukowanie soli do 6 gramów dziennie może „ocalić” od chorób od 500 tys. do 850 tys. osób w USA przez następną dekadę.
Sól często występuje w produktach, których nawet nie podejrzewamy o obecność tej przyprawy, na przykład w płatkach śniadaniowych, gotowych zupach i lodach. Z badań Europejskiego Towarzystwa Nadciśnienia Tętniczego wynika, że aż 70 proc. dziennego spożycia sodu pochodzi z tych produktów.

Życie seksualne rodziców
Zacznij świadomie budować swoją relację z partnerem

Jak zrozumieć się w rodzinie
Jak dostrzec potrzeby innych i być wysłuchanym
Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli
Przeczytaj: Sól w diecie dziecka
Źródło: globalhealingcenter.com